Kedy už spoločnosť konečne pochopí, že tieto názory do roku 2018 nepatria?

Rovnosť medzi pohlaviami je obrovskou témou už niekoľko desaťročí. Za ten čas sme síce v niektorých veciach a presvedčeniach dosiahli obrovský posun, no v mnohých ďalších otázkach čas akoby zastal. Samozrejme aj v oblasti zrovnoprávnenia pohlaví by malo platiť, že nič netreba preháňať a vždy tu budú nejaké veci, ktoré sú prirodzené skôr pre ženy a iné pre mužov, no pri týchto piatich nižšie uvedených stereotypoch to má spoločnosť stále trocha pomýlené. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnoho ľudí totižto stále verí týmto hlúpym tvrdeniam, avšak od pravdy majú naozaj na míle ďaleko. Sú akurát tak príčinou mnohých nezhôd medzi mužmi a ženami. O aké stereotypy teda ide?

#1 Dievčatá musia byť tie milé a pekné a chlapci musia byť tí odvážni a silní

Toto sa s nami ťahá už tak nejak od malička. Už malé dievčatká sú svojimi mamičkami navliekané do ružových šatočiek s mašličkami (ideálne doplnenými korunkou na hlave) a malí chlapci sú napomínaní, keď sa rozplačú – musia byť predsa silní. Takto by to však byť určite nemalo a každý z nás by mal konať tak, ako to cíti a nie tak, ako mu to diktuje spoločnosť. Nie je predsa nič zlé na tom, ak je žena silná a muž citliví, práve naopak – takto je to prirodzené a presne takto by to malo byť.

#2 Muž by mal v reštaurácii vždy platiť

Ďalší stereotyp, ktorý je v našej spoločnosti zakorenený žiaľ veľmi hlboko. Ženy už akosi automaticky očakávajú, že muž za nich všetko zaplatí a muž si preto myslí, že je to automaticky jeho povinnosť. Takto to však naozaj nie je. Samozrejme je milé, ak vás muž pozve na večeru či ak vám podrží dvere – je to len dôkazom toho, že je skutočný gentleman. Vo vzťahu by si však v tomto partneri mali byť rovnocenní a tak, ako by žena mala byť schopná muža pozvať napríklad na večeru, tak by mal byť muž schopný to prijať.

pixabay.com

#3 Muži sú polygamní a ženy by sa s tým mali zmieriť

V spoločnosti tak akosi prevláda presvedčenie, že muži sú väčší neverníci ako ženy. Mnohých to uráža, ďalší sú na to “hrdí”, pravdou však je, že obe pohlavia sú neverné rovnako, akurát ženy sa k tomu verejne priznávajú menej. Akokoľvek treba myslieť na tzv. “princíp vzájomnosti” a nezabúdať na to, že všetko, čo môžete robiť vy, môže automaticky robiť aj váš partner.

#4 Vedúce pozície nie sú pre ženy

Ďalšia mylná domnienka je, že úlohou každej ženy je celý deň sedieť doma s dieťaťom, piecť koláče a upratovať. Niektoré ženy však toho v sebe skrývajú podstatne viac a vedzte, že tomuto svetu majú čo ponúknuť. Pracovný úspech prichádza k tým najšikovnejším, najlepším a najvytrvalejším a na pohlaví mu naozaj nezáleží.

Foto: Photo by bruce mars from Pexels

#5 Muži neplačú

Veľmi veľakrát omieľaný stereotyp, ktorý je absolútnym nezmyslom. Poplakať si a uvoľniť tak emócie má rovnaké právo ako muž, tak aj žena. A vonkoncom nejde o prejav slabosti, práve naopak. Slzy sú len dôkazom toho, že sme boli silní už pridlho.

Pozri aj: Nevera môže byť aj psychická. Toto je 8 znakov toho, že práve prežívate emocionálnu aférku

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov