Nie všetky priateľstvá sú na celý život. Ukončiť ich, keď vám už neprinášajú žiadnu radosť, je absolútne v poriadku.

Máloktoré priateľstvá vydržia od čias materskej školy až po dospelosť. Ak máte pri sebe takého človeka, môžete si blahoželať. Ak však patríte k väčšine, určite zistíte, že síce máte desiatky až stovky známych, no tých, ktorí patria k skutočným priateľom, je naozaj len pár. Sú však aj takí, s ktorými časom stratíte potrebu sa stretávať. Dôvodov na to môže byť viacero. Ukážeme vám, ako sa dajú ukončiť takéto priateľstvá bez hlbokých rán na psychike.

Článok pokračuje pod videom ↓

Môže ísť o to, že si spolu už jednoducho nemáte čo povedať, postupom rokov sa vám postupne zmenili priority. Alebo ste tomu človeku prestali dôverovať. Cítite, že k vám nie je úprimný, či dokonca sa potajme teší z vášho nešťastia. Ako z takéhoto “pseudopriateľského” vzťahu von?

Takto sa to nerobí

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Môžete to ukončiť raz a navždy. Avšak takéto spôsoby sa nezaobídu bez obetí. Môžete prerušiť kontakt, bývalú priateľku si vymazať zo sociálnych sietí, nedvíhať jej telefón a hrať sa na mŕtveho chrobáka. Môžete jej poslať jednoznačnú správu či odkázať jej to po spoločných známych. Treba však mať na pamäti, že k takýmto spôsobom je vhodné sa uchyľovať len v najkrajneších prípadoch. Preto nato pôjdeme trošku inak, znesiteľnejšie.

Postupné ukončenie

Tu je návod jednoduchý a väčšina z nás sa k nemu podvedome uchyľuje. Postupne obmedzujeme kontakt s druhou stranou na minimum. Prestaneme ihneď odpovedať na správy, dúfajúc, že náš (takmer bývalý priateľ či priateľka) pochopí, čo sa deje. Tento spôsob je vhodný najmä pre tých, ktorí sa obávajú priamej konfrontácie.

Dáte si pauzu

Keenan Constance on Unsplash

Ak vás priateľka neustále vytáča, no nechcete jej ublížiť, skúste jej navrhnúť pauzu. Presne ten druh pauzy, ktorý je v partnerských vzťahoch neraz predzvesťou rozchodu. Vo vašom prípade to nemusí byť konečné. Len si dajte čas a uvidíte, či si budete navzájom chýbať. Ak áno, tak potom má jednoznačne zmysel v priateľstve pokračovať.

Rozhovor

Pripravte sa na to, že tento druh rozhovoru nebude príjemný. Avšak ak máte pocit, že niekomu potrebujete vysvetliť, prečo s ním ďalej nechcete udržiavať vzťah, choďte do toho. Môžete mu povedať, čo sa mu nepáči, no vážte slová. Inak narobíte viac škody než úžitku.

Okamžité ukončenie vzťahu

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Niekedy naozaj nemáte inú možnosť, než neúprosne a okamžite vzťah ukončiť. Najmä ak sa kamarátite s toxickým človekom, ktorý vám skutočne začína ubližovať. Máte svoju hodnotu a nemá zmysel pomáhať tým, ktorých cieľom je stiahnuť vás na absolútne dno. Každý sa totižto musí zachrániť predovšetkým sám.

Pozri aj: 7 znamení, že by ste mali to toxické priateľstvo okamžite ukončiť

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov