…bez ohľadu na to, aké ťažké to bude.

Väčšina z nás má vo svojom okruhu priateľov minimálne jedu osobu, o ktorej veľmi dobre vie, že je toxická. Vždy, keď sa stretnete, vám pokazí náladu, niečím vás znechutí alebo vám jednoducho absolútne odoberie čo i len chuť žiť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Kontakt s takouto osobou by ste mali čím skôr ukončiť, aj keď to samozrejme bude náročné. Myslite však na to, že je lepšie urobiť to ihneď, než sa nechať psychicky ničiť ďalšie týždne, mesiace či roky. Nezabúdajte, že nie ste nikomu nič dlžní a ani akékoľvek pekné spomienky vás nezaväzujú k tomu, aby ste živili priateľstvo, ktoré je pre vás už toxické.

Aké sú teda znaky toxického priateľa?

#1 Porovnáva vás s inými priateľmi

Stále vám pripomenie nejakého svojho priateľa, ktorý má lepší vzťah ako vy, zarába viac, bol na lepšej dovolenke alebo má lepšiu prácu. Porovnávanie je vo všeobecnosti toxické, no ak sa vás ním niekto snaží ponížiť, je to o to horšie.

#2 Nepočúva vás, keď to potrebujete najviac

Dokázal vás vyhľadať vždy, keď niečo potreboval, no horšie to bolo, ak ste potrebovali niečo vy. Ak ste sa aj stretli, videli ste, že jeho zámer pomôcť vám jednoducho nie je úprimný.

#3 Kritika, ktorú dostávate, nie je konštruktívna

Ak vám najlepší priateľ povie, že tento nový účes vám nepristane, alebo že by ste mali začať cvičiť, nemalo by vás to uraziť, pretože viete, že to myslí naozaj dobre. Toxický “priateľ” to však podá tak, že vám bude jasné, že jeho cieľom nie je pomôcť vám, ale opäť vás len ponížiť.

Photo by Pietro Tebaldi on Unsplash

#4 Často ruší vaše stretnutia

Ak od vás práve nič nepotrebuje, je veľmi pravdepodobné, že vaše stretnutie zruší. Zväčša samozrejme 10 minút pred ním a väčšinou so zvláštnym odôvodnením.

#5 Vidí na vás množstvo negatív

Myslí si, že máte naozaj veľké množstvo negatívnych vlastností, na ktorých by ste mali popracovať. Tie svoje však samozrejme prehliada a ak by ste ho na ne upozornili vy, nesmierne by ste ho tým urazili.

#6 Je náladový

Mali ste včera veľmi príjemné stretnutie, no dnes už ignoruje vaše správy i telefonáty? Áno, presne toto toxickí ľudia robia. Nesnažte sa to pochopiť, takí jednoducho sú.

Photo by frank mckenna on Unsplash

#7 Musíte si dávať pozor na to, čo hovoríte

Neustále sa pred ním musíte kontrolovať. Nechcete povedať nič, čo by ho nahnevalo, nič, čo by ho zarmútilo či nič, čo by vám mohol závidieť. Až sa nakoniec pristihnete pri tom, že si uvedomíte, že mu nemôžete povedať vôbec nič.

Pozri aj: 7 prekvapivých vecí, ktoré sú v kamarátstve normálne a 7 vecí, ktoré nie sú

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov