Dodnes sa online randenie považuje za niečo menejcenné. Niektorí si radšej vymyslia vyšperkované príbehy o tom, že k stretnutiu s osudovým partnerom dopomohla náhoda a nie internet.

Online rande sa dnes stáva bežnou súčasťou každodenného života. Určite aj vo vašom okolí je viacero párov, ktoré sa zoznámili týmto (ne)zvyčajným spôsobom. A aby táto forma randenia nebola stále tŕňom v oku ľudí, odborníci sa rozhodli preskúmať mýty, ktorých je viac než dosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zoznamovacia aplikácia Tinder podrobila štúdii viac než 7-tisíc užívateľov tejto aplikácie. Druhú skupinu, 2 500 respondentov, v štúdii tvorili mladí ľudia z miléniovej generácie, ktorí nemali problémy otvorene rozprávať o randení, ktoré je bežnou súčasťou života mnohých z nás.

Mýtus #1: Zoznamovacie aplikácie ničia reálne randenie

Ľudia, ktorí vyskúšali online randenie, mali v minulosti vážnejšie vzťahy než tí, ktorí nikdy neskúsili tento spôsob zoznamovania sa. Iba 26% užívateľov uviedlo, že v minulosti nemali nijaký vzťah. Z toho vyplýva, že takmer ¾ užívateľov generácie milénia mali viaceré skúsenosti s vernosťou v láske. Prekvapivo, online randenie je dosť úspešnou formou: 77% užívateľov sa zaľúbilo, zatiaľ čo pri „offline“ randení sa zamilovalo iba 67% respondentov.

Štatistiky nás však budú prekvapovať aj naďalej. Užívatelia zoznamovacej aplikácie Tinder o 5% skôr počas prvého roku vzťahu povedia svojmu partnerovi, že ho milujú (v porovnaní s tými, čo sa zoznámili „offline“ spôsobom). Sociológ Jess Carbino tvrdí, že tieto výsledky sú naozaj zaujímavé.

Ako sám hovorí: „Tí, čo skúšali online zoznámenie, sú otvorenejší v tom, aby vyjadrili svoje pocity. Najväčší rozdiel vidíme v slovnom vyjadrení lásky. Takmer 20% ľudí, ktorí majú vzťah, nikdy nepovedalo „Milujem ťa,“ zatiaľ čo pri tých, čo aspoň raz prežili rande cez internet, to bolo len 11%.“

Tým sa rúca mýtus o tom, že zoznamovacie aplikácie priťahujú tých, ktorí sa boja záväzkov. Zdá sa, že opak je pravdou.

Mýtus #2: Na zoznamovacích aplikáciách je takmer nemožné viesť zmysluplnú konverzáciu

Toto je pravdepodobne najväčší mýtus. Na internete je takmer nemožné natrafiť na trápne ticho. Podľa štúdie účastníci offline randenia zažívajú až trikrát častejšie moment, kedy sa začnú baviť o počasí. A všetci vieme, kedy z rukáva vyťahujeme naše zanietenie pre dlhodobú meteorologickú predpoveď. Dôvodom je nuda.

Naopak, ak však konverzácia na internete neviazne, s veľkou pravdepodobnosťou sa presunie do reálnej roviny. A ako dlho to trvá? Približne jedna štvrtina na online rande čaká len 2 až 7 dní, kým uskutočnia rande naživo. Len 15% offline respondentov to dokáže urobiť tak rýchlo.

pixabay.com

Mýtus #3: Na zoznamkách majú šancu uspieť  iba atraktívni ľudia

Realita: „Zistili sme, že záleží aj na kráse a inteligencii, no najdôležitejším faktorom pri hľadaní si vhodného partnera je vzdelanie,“ hovorí Dr. Cabino. Pri posudzovaní potenciálneho záujmu o lásku bolo vzdelanie dôležité pre 96% online užívateľov, zatiaľ čo vzhľad bol tretí na zozname dôležitých faktorov pre používateľov aplikácie Tinder.

Výsledky štúdie ukazujú, že s politickými preferenciami v online randení je to podobné, ako v reálnom živote: 71% online užívateľov (v porovnaní so 66% offline) tvrdí, že rozdielny politický názor môže byť prelomovým. V skutočnosti takmer štvrtina prieskumných používateľov Tinderu uviedla, že politické nezhody budú najdôležitejším dôvodom na to, aby sa viac neozvali partnerovi, o ktorého prejavili záujem. Online užívatelia si však s väčšou pravdepodobnosťou udržiavajú otvorenú myseľ o odborných záležitostiach, zatiaľ čo tí, čo sa sústredia len na zoznámenie sa v reálnom živote, sú viac zameraní na partnerov s podobným kariérnymi cieľmi, ako majú oni sami.

Mýtus #4: Zoznamovacie aplikácie podporujú nechránený sex a promiskuitu

Realita: Aj v tomto sa mýlime. 70% používateľov uviedlo, že praktizujú chránený sex, v porovnaní so 60% ľuďmi, ktorí nepoužívajú zoznamovacie stránky a aplikácie.

Zabudnite na to, čo ste si doposiaľ mysleli. Zoznamovacie aplikácie nie sú zabijakom vážnych vzťahov. Lojalita a zodpovednosť je naozaj dôležitá pre ľudí, ktorí v digitálnej dobe túžia po láske: 93% online užívateľov uviedlo, že je pre nich vo vzťahu najdôležitejšia vernosť (oproti 90% offline respondentov). Prekvapivo muži, ktorí uprednostňujú offline zoznamovanie, majú väčší problém s vernosťou oproti online užívateľom. To by ste nečakali, však?

usnplash.com

A na záver si nalejme čistého vína. Koľkí z vás sa zoznámili cez internet?

Pozri aj: TÁTO JEDINÁ JEDNODUCHÁ VEC MÔŽE POMÔCŤ ZACHRÁNIŤ VÁŠ VZŤAH ALEBO VAŠE MANŽELSTVO

psych.sk (Michaela), brit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov