Foto: Photo by Emre Kuzu from Pexels

Vedcom sa podarilo dokázať, že hladinu stresu si pri tejto činnosti dokážete znížiť už za 20 minút.

Každý bojuje so stresom inak. Niekomu pomôže cvičenie, inému dobrá hudba, niekto sa musí ponoriť do práce, inému zas pomôže vyrozprávať sa. Mechanizmy zvládania stresových situácií sú u každého iné, tento jeden univerzálny trik však dokáže pomôcť úplne každému.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál Spring, úplne vám postačí len 20 minút. A čomu by ste sa počas nich mali venovať? Odpoveď je jednoduchá – vybehnite si do prírody. Či už máte blízko k domu nejaký park, les či hoci len nejakú cestičku pri rieke, na tento účel vám to poslúži skvele. 

Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že už 20-minútová prechádzka v prírode je maximálne efektívnou pri znižovaní hladiny stresu. Už po 20 minútach totiž nastáva markantný pokles stresového hormónu – kortizolu, čo vedie k prakticky okamžitému upokojeniu sa a k “prečisteniu hlavy”.

Photo by Emre Kuzu from Pexels

Autori tejto štúdie však upozorňujú na to, že počas tohto obdobia by ste mali byť ideálne osamote, bez mobilného telefónu, a bez akýchkoľvek iných vnemov. Ako hovorí aj hlavná autorko štúdie, Dr. MaryCarol Hunter: “Absolvujte túto prechádzku počas denného svetla, a vyhýbajte sa pritom sociálnym sieťam, internetu, cvičeniu, telefonickým hovorom, rozhovorom či čítaniu.” Jednoducho len vy a príroda – nič iné.

Autori štúdie tiež potvrdzujú, že čím viac času v prírode strávite, tým lepšie sa budete cítiť. Pokojne to teda môže byť aj viac ako odporúčaných 20 minút, je to však minimálny čas, po ktorom už začnete pociťovať účinky tohto “prírodného lieku”. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov