Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Doteraz ste si možno neuvedomovali, aký skvelý vplyv na vás má.

Keď sa povie “najpohodovejšia pesnička všetkých čias”, čo si predstavíte? Mnohým napadne napr. Happy od Pharrella Williamsa, no o nej tento článok nebude. To, o ktorú skladbu ide, vás zrejme prekvapí – no celkom určite ju poznáte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Touto zaujímavou témou sa zaoberal britský výrobca elektroniky Alba, a ako uvádza portál Your Tango, vyspovedali pritom 2 000 dospelých Britov. Všetci dostali rovnakú otázku: “Ktorá skladba vás dokáže dať vždy do pohody?”

Odpovede boli rôzne, a veľmi často sa tu vyskytovali napríklad Dancing Queen od Abby, Good Vibrations od The Beach Boys, či Uptown Girl od Billyho Joela. Ako teda môžete vidieť, ide zväčša o staré klasiky, ktoré pozná naozaj väčšina z vás.

Ktorá odpoveď však prevažovala? Bola to skladba Don’t stop me now od legendárnej kapely Queen. 

Kognitívny neurológ Dr. Jacob Jolij, ktorý analyzoval údaje z tohto prieskumu, uviedol, že skladba Don’t stop me now je príkladom dokonalého “vzorca”, ktorý pri hudbe funguje na zlepšenie nálady. Jej tempo sa totiž nesie v rytme 150 úderov za minútu, čo má na náš mozog a na produkciu hormónov šťastia veľmi pozitívny vplyv.

Skúste si teda túto skladbu pustiť – za pokus nič nedáte – a vnímajte, ako na vás pôsobí. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov