Trestať, či netrestať? Ak áno, tak ako? Odpovedať na tieto otázky nie je ľahké, no odborníci sa zhodujú, že fyzickým trestom by sa mali rodičia vyhýbať a mali by zvoliť iné spôsoby.

Aké, to je ťažké určiť. Okrem dohovárania či rôznych prác navyše si rodičia pri vymýšľaní trestov niekedy dosť uletia. A niekedy viac, než dosť. Experti sú v tomto najmä americkí rodičia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veď posúďte sami. Pri čítaní nasledujúceho zoznamu tých najuletenejších trestov sa možno zasmejete, alebo zdesíte…

Krúženie okolo exkrementov

Istí rodičia z L.A. dali svojmu potomkovi za trest chodiť celý deň po dvore, z ktorého neupratali exkrementy po svojom psíkovi.

Vypratanie izby

Neupratuješ si izbu? Upraceme ti ju my! Ale tak, že v nej nič nenájdeš… Predstavte si to zdesenie dieťaťa, keď sa po škole vrátilo do izby, v ktorej nič nebolo. Nábytok si mohlo po niekoľkých týždňoch získať späť, za dobré správanie.

Unsplash.com/Philipp Berndt

Guľka do počítača

Na Youtube istú dobu kolovalo video v ktorom rodič vyniesol dcérin počítač na záhradu a strelil doňho. Dôvod? Povedal jej, že to urobí, ak neprestane vyvádzať. Neverila mu… Podobných videí nie je na internete až tak málo.

Duel

Znie to prinajmenšom divne, no istý otecko usúdil, že keď nedokáže hádku so svojou 16-ročnou dcérou vyriešiť slovne, vyriešia ju súbojom. Kto vyhrá, ten berie všetko. Sebe i dcére dal drevený meč a 2 hodiny spolu bojovali. Výsledok: dcéra skončila na pohotovosti a otec na polícii.

Mydlo

Ak máte maslo na hlave, pretože sa vyjadrujete vulgárne, potom vám rodičia mohli vyčistiť ústa mydlom, aby ich tak „symbolicky“ vyumývali…

eBay

Lezie vám vaše dieťa neznesiteľne na nervy? Čo tak mu zhabať lístky na koncert One Direction a predať ich cez eBay? V tomto prípade je však diskutabilné, či ide o trest alebo o vhodný výchovný prostriedok…

Privolanie polície

Táto rodičovská finta nie je až taká zriedkavá, ako sa zdá. A nemusí ísť konkrétne o políciu, ale aj o nejaké strašidlo či bubáka. A vraj, že deti sú dobrí manipulátori…

Unsplash.com/Matt Popovich

Žiadne dvere

Nik na svete nemá tak rád súkromie, ako tínedžeri. Viete si predstaviť, akým trestom pre nich je, keď im rodičia, najčastejšie nahnevaný otec, zvesí dvere do izby a tým pádom sú na očiach všetkým okoloidúcim?

Ticho

Tento trest sa používa skôr u mladších detí. Môže to vyznieť čudne, no keď si niektoré mamičky nevedia dať rady so svojimi trucovitými deťmi, jednoducho na ne prestanú reagovať, sú ticho a nechajú deti robiť si, čo chcú. Až kým mamičky neprejde opäť trpezlivosť a nezačnú robiť s dieťaťom poriadok, tentokrát iným trestom. Či je táto metóda skutočne osožná, to je diskutabilné.

Nápisy

Predstavte si, že za trest musíte nosiť celý týždeň tričko s nápisom: „Vystrájam, som neposlušný a nepočúvam rodičov.“ Dospelí by to urobili s radosťou a z recesie, no ako by sa cítilo 7-ročné dieťa?

Facebook

Tento trest je dosť na hrane. Ide o prípady, kedy sa jeden z rodičov prihlásil na FB účet svojho dieťaťa a napísal mu tam status o tom, ako nepočúva rodičov. Až príliš ponižujúce a o narušení súkromia ani nehovoriac…

Unsplash.com

Nútená práca

Istý pár v Texase uverejnil do novín v inzerát, v ktorom ponúkal svoju dcéru ako dobrovoľníčku, ktorá „rada“ pomôže starším ľuďom pri domácich prácach. Nechcela upratovať doma, tak nech poupratuje celé mesto…

Rodičovská starostlivosť

Správaš sa ako dieťa? Dobre, budeme sa k tebe tak správať! Tu máš cumlík, plienky a nájdeme ti aj detskú postieľku… Kto je detinskejší – tínedžer alebo rodičia?

Fotka na tričku

Ak vám tričko s nápisom neprišlo až také hrozné, toto je už iná káva. Predstavte si tie pohľady spolužiakov, keď chodíte mesiac do školy v tričku či mikine, na ktorých je veľká fotka vášho namosúreného otca a pod ňou nápis: „Ocko sa pozerá.“ Dosť nepríjemné, že?

Domáci miláčik

Ďalší z veľmi kontroverzných trestov spočíva v tom, že rodičia zlé správanie dieťaťa potrestajú tým, že odstránia jeho domáceho miláčika, a to doslova. Spláchnu mu rybičky, utratia psíka… Čo je skôr týranie dieťaťa i zvieraťa, ako snaha o výchovu.

Hladovka

Možno to poznáte aj vy, keď mama navarila niečo, čo vám nechutilo a povedala vám, že budete jesť buď toto, alebo nič. Niektorí rodičia tento trest poňali v celkom inom duchu: „Nepočúvaš? Nechceš doma pomáhať? Nedostaneš jesť!“ V tomto prípade to už poriadne prehnali…

pexels.com

Späť domov

Istá americká rodina poslala svojho syna, ktorého si adoptovala z Ruska, späť domov, pretože ich nechcel počúvať. Tento prípad mal napokon medzinárodnú dohru…

Veríme, že vaši rodičia boli pri vymýšľaní trestov miernejší a hlavne rozumnejší. Dajte nám vedieť, ako to bolo vo vašom prípade…

Pozri aj: Toto je 10 najstrašidelnejších viet, aké kedy vyšli z úst detí

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov