Dôležité je žiť, nie prežívať.

Všimli ste si, ako nesmierne rýchlo ten čas letí? Určite áno. Zároveň tiež platí, že čím sme starší, tým uteká rýchlejšie. Zabrániť sa tomu nedá žiaľ nijak, no čo spraviť môžeme, je naučiť sa ho žiť naplno. Nechcete predsa, aby vám pretiekol pomedzi prsty a aby ste neskôr ľutovali, že tie najlepšie roky svojho života ste premárnili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na úvod si však odpovedzme na jednu zásadnú otázku – čo je to vlastne mladosť? A v akom veku sa končí? Odpoveď (našťastie) neexistuje. Mladým môže byť niekto, kto má 15 rokov,  30 rokov a pokojne ním môže byť aj päťdesiatnik. Vek je totižto naozaj len číslo a to jediné, na čom záleží je to, ako sa cítite.

Ako teda nepremárniť tie najlepšie roky svojho života? Riaďte sa týmito 13 radami…

#1 Vždy majte dostatok odvahy na to ozvať sa, keď sa vám niečo nepáči. Nebuďte ticho a vždy bojujte za to, čo chcete.

#2 Často sa samých seba pýtajte, či ste so svojím životom spokojní. Ak nie, spravte všetko preto, aby ste to zmenili.

#3 Nenechajte sa vytočiť vecami, ktoré vám za to nestoja. Šetrite si svoj čas a svoju energiu na veci, ktoré vás napĺňajú šťastím.

#4 Nesúďte ľudí na základe toho, čo sa o nich dopočujete. Každá minca má dve strany a pravda môže byť niekedy úplne inde.

Photo by Andrew Le on Unsplash

#5 Nikdy sa nebojte investovať peniaze do niečoho, čo by vás posunulo ďalej. Nové vedomosti, zážitky a skúsenosti sú niečím, čo nikdy nestratí hodnotu a nikto vám ich nikdy nevezme.

#6 Nikdy nestrácajte svoju detskú zvedavosť. Zaujímajte sa (v zdravej miere) o veci, ktoré sa okolo vás dejú a nebuďte voči nim ľahostajní.

#7 Čítajte knihy. Najúspešnejší ľudia na svete by vám vedeli rozprávať o tom, kam ich čítanie kníh dostalo.

#8 Buďte na ľudí milí. A áno, dokonca aj na tých, ktorí si to nezaslúžia. Milým prístupom, pekným slovom a úsmevom sa vám možno podarí otvoriť ich srdce (a ak aj nie, aspoň ich poriadne naštvete).

#9 Žite svoj život naplno. Samozrejme, že sa to oveľa ľahšie hovorí ako robí, no skúste prežiť každý jeden deň s vedomím, že zajtrajšok už nemusí prísť.

#10 Prestaňte sa stresovať úplnými banalitami, o ktorých sami veľmi dobre viete, že sú to len veci, na ktorých v skutočnosti vôbec nezáleží.

Photo by Patrick Carr on Unsplash

#11 Vždy majte odvahu priznať, že veci nejdú podľa vášho plánu. Zlyhanie nie je žiadnou hanbou, práve naopak, je cennou lekciou.

#12 Priznajte si, že tie najlepšie veci v živote k nám nikdy neprídu zadarmo. Musíte si ich vydrieť a veľakrát vykúpiť hektolitrami potu či sĺz. No verte, že to stojí za to.

#13 Vždy hľadajte pravdu. Bez ohľadu na to, ako veľmi bolestivá bude, nikdy sa neuspokojte s milosrdnou lžou.

Pozri aj: Samu: Stará japonská metóda, ktorá vám pomôže dosiahnuť duševnú pohodu a absolútnu harmóniu

thpowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov