Všetci máme za sebou nejakú tú minulosť. Bývalí partneri sú jej nedeliteľnou súčasťou. Preniesť sa cez rozchod býva oveľa ťažšie, než si vôbec dokážeme pripustiť.

Ex. Stretnete ho/ju v meste a úplne sa vám rozklepú kolená. Silene sa usmejete a budete tvrdiť, že sa máte lepšie, než kedykoľvek predtým. Ale v skutočnosti vôbec nie ste „v pohode“. Ex vám chýba, aj keď mu/jej neviete prísť na meno. No napriek tomu v kútiku srdca dúfate, že váš vzťah nie je celkom uzavretou kapitolou…

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je jednoduché vysporiadať sa s bývalým vzťahom. Prežili ste spolu nejaké to obdobie a určite nebolo plné len negatívnych zážitkov. Na každom vzťahu je niečo pekné, veď inak by sme sa s bývalými nikdy nedali do kopy, však? Dnes si povieme niečo viac o „syndróme bývalého priateľa.“ Ak na sebe spozorujete niektorý z týchto 11 znakov, berte to ako varovanie, že ešte stále ste pocity z vášho rozchodu nespracovali.

#1 Dúfate, že ostanete priateľmi

Priateľstvo medzi bývalými je jedným z najväčších omylov. Niekto raz povedal, že neexistuje priateľstvo medzi mužom a ženou, a ja sa s ním úplne stotožňujem. Jeden z nich bude chcieť vždy niečo viac.

#2 Ešte ste nevyronili ani jednu slzu

A ste na to patrične hrdí! Ukázali ste, že ste sebavedomým človekom, ktorého len tak ľahko nič nerozhádže. Ale podľa viacerých odborníkov treba bývalý vzťah oplakať. Je to prirodzená súčasť procesu hojenia zranených emócií a nemali by sme sa mu vyhýbať.

Xavier Sotomayor/unsplash.com

#3 V kútiku duše dúfate, že sa k sebe vrátite

Ste ochotní zabudnúť na to všetko zlé, čo bolo, a žijete len v spomienkach. Veríte, že vy dvaja patríte k sebe. Ale kvôli niečomu ste sa rozišli a na ten dôvod netreba zabúdať. Boli ste podvedení? Ak to niekto urobil raz, pravdepodobne bude mať tendencie svoj čin zopakovať.

#4 Svoj terajší vzťah porovnávate s tým predchádzajúcim

Každý z nás je iný. A tak to má byť. Nemá zmysel porovnávať bývalého a terajšieho partnera. Ich charakter formovali nielen rodičia, ale i škola a prostredie. Plus do vienka dostali úplne iné klady a zápory. Nesnažte sa súčasného partnera pretransformovať na obraz toho bývalého.

#5 Často sa vám o ex sníva

Spomienky na ex sa vám nielenže motajú do každodenného života, no ich obraz vás neprestáva prenasledovať ani v snoch. To je hlas podvedomia, ktorý vás upozorňuje na to, že vám tento človek stále nie je ľahostajný.

#6 Bojíte sa vzťah v sebe uzavrieť

Pravdepodobne si nechávate všetky darčeky, často sa dívate na spoločné fotografie a sem-tam si zavoláte s vašimi spoločnými známymi. Bojíte sa zavrieť dvere, pretože stále dúfate, čo ak..

Nicholas Gercken/unsplash.com

#7 Často o ňom rozprávate

A možno to už ide trocha na  nervy vašim blízkym. Ale vy akosi nechcete rozprávať o ničom inom. Skúste však aspoň raz za čas zmeniť predmet rozhovoru. Ex je minulosťou, treba sa naučiť žiť pre prítomný okamih.

#8 Váš dom je múzeum vášho bývalého vzťahu

Nielenže sa nechcete zbaviť darčekov a fotografií. Vaša závislosť na ex sa posunula o niečo ďalej. Doma, keď vás nikto nevidí, si neustále obzeráte vaše spoločné fotografie a prezeráte si darčeky, ktoré ste dostali k výročiu, na narodeniny či na Vianoce.

#9 Neviete byť vďační za skúsenosť

Všetko, čo sa nám deje, sa deje z nejakého dôvodu. A bývalý vzťah je vynikajúcou lekciou, ktorá vás môže neskutočne posunúť. A za to by sme, či tomu veríme alebo nie, mali prejaviť vďačnosť. Nikomu nepomôže, keď bude reptať na osud.

#10 Vždy si nájdete dôvod, aby ste mu/jej zavolali

Alebo poslali správu na Messengeri. Je jedno, čo napíšete. Väčšinu aj tak nejde o nič podstatné. Len sa zúfalo bojíte prerušiť všetky kontakty.

Callie Morgan/unsplash.com

#11 Sledujete ho/ju na sociálnej sieti

A nedajbože ak viete jeho/jej heslo. Zlomené srdce v kombinácii s neskutočnou zvedavosťou dokáže hotové pohromy. Chcete vedieť všetko. No najmä bojíte sa čo i len pomyslieť na to, že by do jeho/jej života vstúpil niekto iný…

Ak ste sa našli vo viacerých bodoch, zbystrite pozornosť. Rútite sa totiž smerom, na konci ktorého vás čaká bolesť a sklamanie. A to za to rozhodne nestojí!

Pozri aj: Taká, akú si dávno chcel, len nie tvoja

redbookmag
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov