Každý by chcel svoje dieťa vychovať príkladne. Niekedy sa však človek snaží tak veľmi, až to má opačný efekt...

Určite poznáte staré známe slovenské: „Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko…“ To, ako vychovávame deti v ich ranom veku je skutočne nesmierne dôležité, nakoľko prvé roky ich života formujú celú ich osobnosť, a tým pádom aj celú ich budúcnosť. Napriek tomu sa však niektorí rodičia pri výchove dopúšťajú chýb, ktoré sa v budúcnosti, keď sa dieťa zmení na dospelého človeka, premietnu do závislostí, depresií, nesamostatnosti a podobne. Toto je 10 najčastejších chýb, ktoré rodičia pri výchove svojich detí robia a ich 10 negatívnych dôsledkov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Úzkosť, depresia a nedostatok samostatnosti

„Stíhačkami“ nemusia byť len partnerky, pokojne nimi môžu byť aj rodičia. Samozrejme, je dôležité mať prehľad o aktivitách dieťaťa, no nadmerné ochranárstvo má skôr opačný efekt. Možno to vôbec nemyslíte zle, no ak svojmu dieťaťu nedovolíte, aby bez vás spravilo jediný krok, v dospelosti to uňho môže viesť k závažným psychickým problémom.

Závislosti alebo záľuba v extrémnych športoch

Ak rodičia svojmu dieťaťu neustále pripomínajú, koľko problémov im spôsobuje, dieťa nadobudne presvedčenie, že svet by bol lepším miestom bez neho. Z dieťaťa tak vyrastie dospelý človek, ktorý bude podvedome hľadať spôsoby, ako svoje telo zničiť – či to už budú extrémny športy, alebo závislosť na alkohole či na drogách.

Neschopnosť uvoľniť sa a byť sám sebou

„Buď už konečne vážny!“, „Nesprávaj sa tak hlúpo!“, „Prestaň šaškovať!“ – sú vám tieto frázy známe? Ak ich totiž dieťaťu opakujete pričasto, vyrastie z neho až nezdravo seriózny dospelý človek, ktorý bude mať problém uvoľniť sa. Nebude rozumieť deťom a bude nenávidieť nezrelých ľudí.

pixabay.com

Extrémne nízke sebavedomie, túžba byť niekým iným

Svoje dieťa nikdy neporovnávajte s Jožkom od susedov alebo s kolegovou Jankou. Každé dieťa je jedinečné a to, že Jožko je skvelý vo futbale a Janka je hviezdou na hudobnej ešte neznamená, že vaše dieťa musí excelovať v oboch týchto činnostiach. Zamerajte sa na to, čo ho naozaj baví a na čo má talent a túto vášeň v ňom rozvíjajte. Ak tak nespravíte, vaše dieťa sa môže stať obeťou komplexu menejcennosti.

Problémy v súkromnom živote

Samozrejme, že vaše dieťa vám občas zaklame, robil to predsa každý z nás. Nebuďte však priveľmi podozrievaví, nakoľko vaša nedôvera môže spôsobiť, že dieťa začne toto vaše správanie kopírovať. V dospelosti tak môže trpieť vážnym problémom, kedy nebude dôverovať vôbec nikomu.

Večné dieťa

Áno, v každom v nás je kus dieťaťa a našou úlohou je nedovoliť mu, aby niekedy odišlo. Určite však nechcete, aby ste mali svojho syna „na krku“ aj v jeho 40-tke. Ak totiž budete dieťaťu neustále opakovať: „Na toto si ešte malý!“, veľmi jednoducho sa môže stať, že „malý“ bude do konca života a na všetko.

Nedostatok iniciatívy a motivácie

To najlepšie, čo pre svoje dieťa môžete urobiť, je podporovať ho v jeho snoch a túžbach. To najhoršie, čo môžete urobiť je neustále mu opakovať vety: „Na to ani nemysli, to sa ti nikdy nepodarí!“, či „Prestaň toľko snívať s otvorenými očami!“. Nechcete predsa, aby z neho vyrástol (ďalší) demotivovaný a trpký dospelý, no nie?

pixabay.com

Potláčanie emócií

Je taktiež veľmi dôležité, aby ste pred dieťaťom dávali svoje emócie a pocity dostatočne najavo. Hovorte mu, že ho ľúbite, a že vám na ňom záleží. Vo vyššom veku mu už pokojne môžete povedať, že vás niečo trápi. Keď ho budete len často karhať a napomínať, aby prestalo plakať, aby sa prestalo smiať, či aby nebolo také citlivé, môžete z neho vychovať „citového mrzáka“.

Pretrvávajúci pocit viny

„Kvôli tebe som obetovala všetko!“ – asi viete, ako by sa cítil ktokoľvek po tom, ako by mu bola vznesená takáto výčitka. Sú však aj rodičia, ktorí v dieťati neustále vzbudzujú pocit viny – a to nezaslúžene. Neuvedomujú si však, aké katastrofálne následky to môže mať pre jeho budúcnosť.

Neschopnosť rozhodovať sa

Prídu dni, kedy sa vaše dieťa bude musieť začať rozhodovať samo. Ak mu však rodičia neustále diktujú, čo má jesť, čo si má obliecť, s kým sa má hrať a ako sa má hrať, schopnosť rozhodovať sa nenadobudne nikdy. Nechajte mu možnosť rozhodnúť sa v drobných veciach už v ranom detstve a uvidíte, že podporíte nielen rast jeho osobnosti, ale upevníte aj váš vzťah.

Pozri aj: Toto je 9 vecí, ktoré by ste nemali dieťaťu nikdy zakazovať

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov