Foto: Pexels/Alexey Demidov

Samostatne sú veľmi nenápadné, spolu ale neznamenajú nič príjemné.

To, aké sú hlavné príznaky depresie, vie asi každý. Okrem toho sú tu ale aj ďalšie — tie drobné, ktoré sú tak malé, že ich automaticky prehliada nielen okolie danej osoby, ale dokonca aj ona sama. Ak ste sa však v takejto situácii niekedy ocitli, budú vám dôverne známe. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich portál Your Tango.

#1 Na Spotify či Youtube počúvate dookola depresívne pesničky a hudba, ktorú si prehrávate, je stále temnejšia a temnejšia. Je úplne v poriadku občas si pustiť niečo, pri čom sa vyplačeme, avšak ak sa vo vašom playliste nenachádza už nič iné, môže to naznačovať problém. 

#2 Na udržanie priateľstiev musíte vynaložiť čoraz viac snahy. Príde vám doslova “otravné” odpovedať na správy či zdvíhať telefonáty ľudí, ktorí sa o vás zaujímajú. Samota vám aktuálne dodáva akýsi komfort, ktorý nedokážete vysvetliť. 

#3 Máte pocit, že sa už nikdy nezamilujete, a už vám to ani neprekáža. Ak je váš smútok spôsobený zlomeným srdcom, máte pocit, že na všetky vzťahy ste rezignovali, a že ten, čo vás takto položil, bol definitívne tým posledným. 

#4 Prestali ste si vo svojom živote všímať tie drobné veci, ktoré vám niekedy spôsobovali toľko šťastia. Dobrá káva, horúci kúpeľ či krásny západ slnka — toto všetko vám predtým robilo takú veľkú radosť, teraz to s vami ale ani nepohne. 

Pexels/Dexon Dave Silva

#5 Pribrali ste alebo schudli bez toho, aby ste akokoľvek výrazne zmenili svoje stravovacie návyky. Nech však ide o ktorýkoľvek prípad, na psychickej pohode vám to rozhodne nepridáva. 

#6 Najradšej ste, keď pôsobíte nenápadne, nikto si vás nevšíma a nikto vám nevenuje pozornosť. Potrebujete jednoducho pokoj, a akákoľvek pozornosť vo vás aktuálne všetko len zhoršuje. 

#7 Spôsob, akým pracuje vaše srdce, sa zmenil. A to nielen obrazne povedané, ale doslova. Viacero výskumov totiž dokázalo, že depresia má vplyv na naše kardiovaskulárne zdravie. Tieto problémy môžete pociťovať napríklad ako arytmie srdca či zrýchlený tep. 

#8 Práca, ktorá vás predtým bavila, je pre vás teraz trestom. Vôbec sa na ňu totiž nedokážete sústrediť a sami vidíte, že čokoľvek spravíte nie je natoľko kvalitné, ako to bývalo predtým. 

#9 Prestali ste byť vďační za veci, ktoré vo svojom živote máte. Niekedy vám robili naozaj veľkú radosť, teraz je ale všetko preč a nenachádzate nič, čo by vás potešilo. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov