Foto: Unsplash/ Priscilla Du Preez

V našej ľudskej povahe je súdiť iných, aj keď tvrdíme opak.

Robí to každý. Aj keď si to neradi pripúšťame, je to pravda: súdime ľudí. Vieme, že to môže toho druhého raniť, ale robíme to aj napriek tomu. Ako uvádza portál I Heart Intelligence, je to v našej ľudskej povahe. Každý človek už neraz vyronil slzu, kvôli tomu, že ho niekto súdil za jeho chrbtom, ale pritom to robí aj on. Prečo? Odpoveď je jednoduchá: súdime ostatných, pretože nám to dáva lepší pocit.  

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké úsudky robíte?

Pozornosť venujte ľuďom, ktorých súdite a povedzte si, prečo to tak je. Možno ste dnes ráno iba otvorili Instagram, pozreli ste si niekoho príspevok a vytvorili si hneď o ňom svoj obraz. Prevrátili ste oči, spravili screenshot a poslali ste ho kamarátovi s uštipačným komentárom.

Ak súdite ľudí za veci, ktoré robia a hovoria, je to často preto, lebo im závidíte. Ak nabudúce vynesiete rozsudok, položte si otázku, prečo to robíte. Prečo vás práve ten príspevok tak obťažoval? Dráždi vás, čo povedali alebo to vo vás niečo vyvolalo?

Foto: Unsplash/Allef Vinicius

Súdime sami seba

Môže to byť prekvapivé a ťažko pochopiteľné, ale je to tak. Ak sa vám nepáči niekto, kto vám nič neurobil, je to pravdepodobne kvôli tomu, lebo odráža vlastnosť, ktorú máte aj vy – vlastnosť, ktorú sa snažíte zmeniť a skryť. Napríklad ak ste súťaživý typ, môžete sa cítiť podráždene z ľudí, ktorí sú rovnakí. Preto nabudúce, ak vynesiete rozsudok a niekto vás naštve, pozrite sa aj na seba.

Máte pocit viny po odsúdení iných?

Súdime iných, aj keď vieme, že by sme nemali. Aj keď sa na malú chvíľu vďaka klebetám cítime dobre, neskôr pociťujeme krivdu a dokonca znechutenie. Tieto pocity sa často prejavia hneď, keď zistíte, že to, čo robíte, nie je v poriadku. Nikto nechce byť zlým a krutým človekom. Ak chcete byť považovaný za súcitného človeka, tak takým aj buďte.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Predtým, ako niekoho odsúdite, počkajte s tým

Pred vytvorením zbytočného úsudku si položte otázku, prečo to robíte. Pamätajte, že ani vy nie ste dokonalý človek, a že nemáte právo súdiť. Navyše si pripomeňte, aké to je byť niekým súdený. Ak vám to nejde, skúste si tú osobu predstaviť ako malé dieťa.

Napríklad ľudia, ktorí sa neustále chvália úspechmi, ktoré dosiahli, to často robia iba kvôli tomu, lebo ich rodičia nikdy nepodporovali. Namiesto toho, aby ste to vnímali ako predvádzanie, skúste ich vnímať ako dieťa, ktoré sa zúfalo snaží o uznanie a obdiv. Ak sa pokúsite niekomu porozumieť, je menej pravdepodobné, že ho budete súdiť. Aj keď si to vyžaduje čas a úsilie, môžete sa naučiť byť láskavejším a súcitnejším človekom.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov