Autor fotky: theformfitness na Pexels

…a vytrvalosť to nie je.

Veľa ľudí si aktuálne kráti čas tým, že sa snaží svoje telo dostať do “letnej formy”. Ak to skúšate aj vy, určite veľmi dobre viete, že dôležitá nie je len strava, ale aj pravidelné cvičenie. To však býva často veľkým kameňom úrazu, pretože mnoho ľudí vydrží cvičiť možno týždeň a potom to vzdajú. Portál Curiosity však priniesol zaujímavú štúdiu, ktorá to vysvetľuje. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Rada, ktorá vyplýva zo zistení tejto štúdie, je v podstate veľmi jednoduchá. Keď chcete v cvičení vytrvať, nemusíte čítať žiadne motivačné knihy, nemusíte si prezerať fitness fotky na Instagrame a nemusíte čakať ani na žiaden míľnik, ako napríklad Nový rok či vaše narodeniny. Všetko, čo musíte, je naučiť sa plánovať. 

Štúdia uverejnená v Psychological Science totiž dokázala, že ľudia, ktorí vynikajú svojimi plánovacími zručnosťami, vykonávajú nejakú pravidelnú fyzickú aktivitu oveľa častejšie ako ľudia, ktorých plánovanie príliš nebaví. 

pexels.com

Psychológovia vysvetľujú toto zistenie tým, že ľudia, ktorí majú všetko dokonale naplánované, sú jednoducho svedomití, čo je pri dodržiavaní zdravého životného štýlu veľmi dôležitá vlastnosť. Ide presne o tých ľudí, ktorí si píšu nákupné zoznamy, na každý deň majú dokonalý harmonogram a sú schopní ho aj dodržať. 

A ako prebiehal samotný výskum? Zúčastnilo sa 282 vysokoškolských študentov, ktorých vedci sledovali 20 týždňov. Skúmali pritom nielen ich vlastnosti a povahu, ale aj to, ako dlho vydržia pravidelne navštevovať posilňovňu. Výsledok bol jednoznačný – študenti, ktorí mali radi plánovanie a boli v ňom naozaj dobrí, vydržali pravidelne cvičiť dlhšie. 

Ak sa nepovažujete za človeka, ktorého silnou stránkou je plánovanie, máme pre vás dobrú správu – ide o vlastnosť, ktorej sa dá naučiť. Samozrejme to nepôjde hneď, no výsledky vás budú určite motivovať. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov