Foto: youtube.com (screen)

Od reality majú neraz poriadne ďaleko.

Máte radi romantické filmy? Niektorí ľudia ich priam milujú, ďalší ich z času na čas pretrpia a iní ich zas nedokážu vystáť. Podľa názoru odborníkov na vzťahy, o ktorom informoval portál Brightside, však spravíte najlepšie, keď sa im budete vyhýbať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vytvárajú skreslené obrazy o láske

Ako ste si už isto sami všimli, väčšina romantických filmov má od každodennej životnej reality na míle ďaleko. To je však, ako tvrdia aj samotní vedci, dosť veľký problém, pretože mnohí ľudia potom majú od svojich partnerov a od vzťahov vo všeobecnosti nereálne očakávania. 

Dokonalý partner jednoducho neexistuje

Ako to už býva, vo filme, ktorý trvá cca 1,5 hodiny, sú vykreslené len tie najkrajšie a najromantickejšie chvíle, ktoré môžu miestami pripomínať skôr rozprávku než film. Potom sa hlavní aktéri na niečo pohádajú a nasleduje sladké udobrenie, po ktorom pri záverečných titulkách viacerí sledovatelia premýšľajú, prečo oni vo svojom živote nezažili nič podobné. Odpoveď je však jednoduchá – pretože nejde o realitu, ale o fikciu. A v realite dokonalý partner jednoducho neexistuje. 

Toxická romantika

Vzťahoví experti poukazujú hneď na viacero filmov, ktoré berieme ako vrchol romantiky, no v skutočnosti pritom ide o zobrazenie toxických vzťahov. Ako príklad uvádzajú napríklad filmy Zápisník jednej lásky, kde sa Noah vyhráža Allie samovraždou, ak s ním nepôjde na rande, či Hriešny tanec, kde je Baby až závislá na Johnnyho láske.

Na tomto zozname sa však ocitla napríklad aj Pomáda, kde zas Sandy zmenila svoj výzor len preto, aby sa zapáčila Dannymu. Pokračovať by sme mohli donekonečna, no podstatou je to, že vzťahy, ktoré vo filmoch považujeme za extrémne romantické a túžime po nich, sú vlastne toxické. 

Svetlé výnimky

Ako však experti hovoria, ako vo všetkom, aj v oblasti romantických filmov nájdeme zopár výnimiek, ktoré potvrdzujú pravidlo. Medzi ne zaradili napr. populárny La La Land či dokonca Denník Bridget Jonesovej. Podľa nich tieto filmy zobrazujú vzťahy oveľa reálnejšie – aj so všetkými prekážkami, ktoré k nim patria. 

Aký je váš názor na romantické filmy? 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov