Foto: Photo by Євгеній Симоненко from Pexels

Je asertivita aj vašou prednosťou?

Darí sa vám dosahovať svoje sny a ciele? Alebo by ste na tom chceli popracovať ešte viac? Ak aj vy túžite patriť do skupiny ľudí, ktorí vždy dosiahnu presne to, čo chcú, inšpirujte sa ich vlastnosťami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich zoznam priniesol portál Thought Catalog. 

#1 Poznajú seba samého

Aby ste mohli dosiahnuť to, čo chcete, musíte predsa vedieť, čo to vlastne je. Ak vás niečo trápi, jednoducho to vyslovte nahlas alebo s tým niečo spravte. Takisto ak cítite, že niečo konkrétne by vás urobilo šťastným, spravte všetko preto, aby ste to dosiahli. 

#2 Zdravé sebavedomie

Je samozrejme rozdiel medzi prehnaným a zdravým sebavedomím, no to zdravé nie je určite nikdy na škodu – práve naopak. Na to, aby ste mohli dosiahnuť všetko, čo si zaumienite, tomu najprv musíte uveriť. A to sa vám podarí len vtedy, ak vaše sebavedomie nie je na bode mrazu. 

#3 Úprimnosť

Úprimnosť je skutočne kľúčovou. Vždy a každému totiž musíte veľmi jasne povedať, čo chcete, alebo naopak, nechcete. Ľudia nedokážu čítať myšlienky – či už ide o vášho partnera, kolegu či o rodinu. Ak vám niečo vadí, alebo ak si niečo želáte, vyslovte to nahlas. Len tak to môžete dostať. 

Photo by Kinan Ghanem from Pexels

#4 Otvorenosť

Ak chcete, aby vám bolo vyhovené, je veľmi dôležité počúvať aj druhých. Inak by vás totiž mohli označovať za sebca. Vždy si vypočujte aj názor iných – ak s vami niekto nesúhlasí alebo má na niečo iný názor, môže na to mať dôvod, o ktorom ani len netušíte. Najprv si ho vypočujte a až potom si rozmyslite, či budete trvať na svojich požiadavkach. 

#5 Vyrovnanosť

Dobré veci k vám budú prichádzať iba vtedy, keď budete mať pokojnú myseľ. O to, čo chcete, musíte vždy požiadať jasne, no zároveň slušne, mierne a veľakrát i s pokorou. Len tak budú mať ľudia nielen ochotu vypočuť si vás, ale aj vám pomôcť. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov