Foto: Image by kalhh from Pixabay

Nikdy ju radšej nevyslovujte.

Sľúbili ste sa na nejakú oslavu, na svadbu či hoci len na výlet s priateľmi, no vám sa zrazu neuveriteľne nechce ísť a nepremýšľate nad ničím iným než nad tým, ako sa z toho vyvliecť? Výskum, ktorý publikoval portál Curiosity, vám s tým môže pomôcť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prepáč, nemám čas

Však je toto najčastejšia výhovorka, ktorú používate, keď sa z niečoho chcete vykrútiť? Ak (aj u vás) áno, odborníci radia, aby ste si to nabudúce radšej dvakrát rozmysleli. Pravda je totiž taká, že konkrétne táto výhovorka môže vaše vzťahy poriadne naštrbiť. 

V minulom roku podnikol Grant Donnelly z Ohio State University veľmi zaujímavý výskum, v ktorom skúmal, ako vnímame jednotlivé výhovorky, pričom sa zameral na to, ako nás ktoré zraňujú. 

Photo by Austin Guevara from Pexels

Jeho zistenia boli veľmi zaujímavé. Potvrdilo sa totiž, že ak napríklad máte ísť na svadbu priateľovi, to najhoršie, čo môžete povedať, je “Prepáč, nemám čas” či “Časovo mi to nevychádza”. Oveľa lepšie podľa Donnellyho zistení pôsobí, ak povieme, že nám to nevychádza finančne, alebo že sme jednoducho priveľmi unavení či chorí, a nezvládli by sme to. 

Donnelly si to pritom overoval na viacerých situáciách – odpovede skúmal napr. pri ospravedlnení účasti na svadbe, tak aj pri zrušení večere s kolegom. Vždy sa však potvrdilo jedno a to isté – nemám čas je tou najhoršou možnou výhovorkou.

Všetko je o prioritách

Prečo ide o najhoršiu možnú výhovorku? Možno to už tušíte. Keď totiž poviete, že neprídete, pretože finančne na tom momentálne nie ste dobre, každý to bude vnímať tak, že je to jednoducho okolnosť, ktorú aktuálne nedokážete ovplyvniť. Naopak – nedostatok času je len vecou priorít, a keď niekomu poviete, že naňho nemáte čas, vlastne mu hovoríte, že pre vás nie je dôležitý. A to predsa nechce počuť nikto…

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov