Foto: Pixabay, Unsplash

Rok 2019 prinesie zaujímavé astronomické udalosti.

Tento rok nám priniesol niekoľko zaujímavých astronomických udalostí, o ktorých sme sa vás snažili pravidelne informovať. Iné to nebude ani v tom nasledujúcom, no už dnes vám môžeme prezradiť, na aké nebeské divadlá sa môžete v roku 2019 tešiť. Nečakajú nás totiž len pravidelné meteorické roje. Vesmír nám ukáže oveľa viac.

Zatmenia Slnka a Mesiaca

Medzi širokou verejnosťou najobľúbenejšie astronomické udalosti vôbec, patria zatmenia Mesiaca a najmä Slnka. V roku 2019 ich budeme môcť pozorovať hneď niekoľko, niektoré dokonca aj z územia Slovenska. Za inými však bude (ak ste skutočný nadšenec) potrebné vycestovať do zahraničia. Prečo teda nespojiť dovolenku s výletom za jedinečnou vesmírnou udalosťou?

  • 5. – 6. január – čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné z Ázie a oblasti Pacifiku
  • 20. – 21. január – úplné zatmenie Mesiaca pozorovateľné aj z Európy či Afriky, najlepšie však zo Severnej a Južnej Ameriky
  • 2. júl – úplné zatmenie Slnka pozorovateľné z Južnej Ameriky a južnej časti Pacifiku
  • 16. – 17. júl – čiastočné zatmenie Mesiaca dobre pozorovateľné z Európy, Ázie, Afriky, Južnej Ameriky aj Austrálie
  • 26. december – kruhové zatmenie Slnka pozorovateľné len z východnej Európy, Afrického rohu, Ázie a severnej Austrálie
Foto: Jongsun Lee (Unsplash)

Meteorické roje

Astronomickou klasikou a obľúbenou aktivitou ľudí je pozorovanie meteorických rojov. Tieto periodicky sa opakujúce udalosti vám na našom portáli pravidelne s predstihom avizujeme a to najmä preto, že „padajúce hviezdy“ sú viditeľné počas celého roka, z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku a ponúkajú príjemne strávené chvíle v prírode s jedinečným nebeským divadlom na nočnej oblohe. Do pozornosti dávame aktuálne Kvadrantidy, ktoré svoje maximum dosahujú práve dnes 3. januára.

Foto: Austin Human (Unsplash)

Prelety komét

Zaujímavé nebeské predstavenia prinášajú aj prelety periodických komét okolo Zeme svojím priblížením do perihélia. Počas tohto roku sa ich „do zorného poľa“ zo Zeme dostane hneď niekoľko desiatok. Väčšinu z nich je však možné pozorovať len astronomickými zariadeniami. Sú však aj také, ktoré je možné pozorovať aj voľným okom, prípadne s použitím amatérskeho astronomického ďalekohľadu. V roku 2019 sa môžeme tešiť na minimálne tri takéto prípady.

  • 5. august – kométa 168P/Hergenrother
  • 31. august – 322P/SOHO
  • 20. december – 289P/Blanpain
Foto: Side8 Photography (Unsplash)

Prechod Merkúra

Koncom roku 2019 sa môžeme tešiť na zaujímavú astronomickú udalosť v podobe prechodu Merkúra. V priemere k tomuto javu dochádza asi 13-krát za storočie, naposledy sme ho mohli pozorovať v roku 2016. 11. novembra 2019 sa Merkúr opäť dostane medzi Slnko a Zem a bude ho tak možné na pozadí slnečnej žiary pozorovať ako malú čiernu bodku, vďaka absencii atmosféry s dokonale ostrými hranami. Vzhľadom na veľkosť najmenšej planéty našej slnečnej sústavy je udalosť možné pozorovať len s využitím ďalekohľadu, navyše netreba zabúdať na špeciálny slnečný filter, ktorý ochráni zrak pozorovateľa.

Foto: Pixabay
Uložiť článok

Najnovšie články