Foto: Photo by Lisa Fotios from Pexels

Nie je práca ako práca. To vie každý z nás.

Hľadanie práce môže byť niekedy poriadne zložité. Je to podobné, ako keď si hľadáte životného partnera cez internet. Ak máte veľké šťastie, “ aďabíte“ na toho pravého či pravú na prvýkrát. Ak nie, neostáva vám nič iné, než vysúkať si rukávy a začať poriadne hľadať. Nájsť si vysnenú prácu vás síce bude stáť trochu námahy, no výsledok určite bude stáť za to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto sú tie najlepšie tipy, ako si nájsť prácu, ktorú budete jednoducho milovať.

#1 Uistite sa, že hľadáte tú správnu pozíciu

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Musí to byť obojstranná zhoda. Ak budete zabíjať čas v práci, ktorá vás vyslovene nebaví, bude to nefér aj voči vám, aj voči vášmu zamestnávateľovi. Preto sa pri hľadaní práce sústreďte len na to, čo naozaj chcete. Môže to byť pre vás ten najlepší odrazový mostík.

#2 Využite svoje kontakty

Ak viete, čo chcete, urobte všetko preto, aby ste sa dostali k ľuďom, ktorí pracujú v podobnom odbore. Nebojte sa pýtať známych, využite kontakty a budujte si vlastnú sieť. Tie najlepšie pracovné ponuky niekedy ani nemusia byť zverejnené na internete. Dostať sa k nim môžete prostredníctvom správnych kontaktov.

#3 Pracovný pohovor je obojstranný dialóg

Photo by rawpixel on Unsplash

Moho uchádzačov o prácu je mylne presvedčených, že na pohovore nemá právo klásť otázky. Opak je však pravdou. Aj vy sa môžete pýtať – na podrobnosti, ktoré vás zaujímajú, na spoločnosť aj jej vízie. Personalistu vaša aktivita určite zaujme. Ak sa budete vedieť správne pýtať aj odpovedať, určite po sebe zanecháte hlboký dojem.

#4 Zistite si o danej spoločnosti čo najviac informácií

Nielen samotná náplň práce je dôležitá. Nemalú rolu pri hľadaní práce snov zohráva aj spoločnosť, preto si ju skúste preklepnúť ešte skôr, než podpíšete pracovnú zmluvu. Umožňuje možnosť kariérneho rastu? Ako sa správa k svojim zamestnancom? Dochádza v nej k vysokej fluktuácii zamestnancov? To sú otázky, na ktoré máte právo poznať odpoveď. Ak si nie ste istí, či na danú pozíciu máte skutočne nastúpiť, doprajte si čas. Nič vám neutečie. Ak o vás majú seriózny záujem, určite počkajú na vaše rozhodnutie.

#5 Je to to, čo skutočne milujete?

Photo by David Calderón on Unsplash

Na záver je podstatné položiť si ešte zopár kľúčových otázok. Úprimné odpovede na ne vám môžu pomôcť vyhnúť sa prípadným nedorozumeniam. Spĺňa táto pracovná pozícia všetky kritériá, ktoré ste si zadali, alebo vám v nej niečo nesedí? Ste oboznámení s platovými podmienkami? Umožňuje vám práca flexibilitu? A najmä, skutočne vás bude baviť, alebo sa nebudete vedieť dočkať víkendu?

Žiadna práca nie je vyslovene dokonalá. Ale ak z nej máte dobrý pocit, pričom v nej budete môcť využiť všetky svoje kvality, určite choďte do toho.

thebalancecareers
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov