Niekedy nás plač prekvapí práve v ten najnevhodnejší okamih. Toto je prvá pomoc, ktorá vám pomôže zastaviť neželaný potok sĺz.

Viete, že sa nemôžete rozplakať pred šéfom alebo inou autoritou. No i tak sa vám slzy hrnú do očí. Prejde vami vlna poníženia a rozčarovania a vy sa to snažíte predýchať. Ak je vám táto situácia známa, tak vedzte, že nie ste sami. K plaču v zamestnaní sa priznalo až 41 percent žien a 9 percent mužov. Preto je dobré, ak máte v rukáve techniky, ktoré vám pomôžu dostať sa do „normálu“,  a to nielen v práci, ale aj kdekoľvek inde. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 7 z nich, ktoré sú až prekvapivo účinné.

#1 Použite barličky

Photo by The Climate Reality Project on Unsplash

Skúste si zamestnať ruky. To je podľa expertov rýchla prvá pomoc, ktorú môžete použiť skutočne hocikde. Môžete si začať čmárať niečo na papier alebo stláčať protistresovú loptičku. Využite čokoľvek, čo vám pomôže aspoň trochu sa rozptýliť.

#2 Vyskúšajte reflexné body

Ďalšou nenápadnou pomocou môže byť stláčanie si pokožky medzi palcom a ukazovákom. Nielenže sa zamestnáte a odvrátite pozornosť od neželaných sĺz, ale zároveň sa zbavíte zbytočného napätia.

#3 Zhlboka dýchajte

Photo by Carol Oliver on Unsplash

Určite ste aj vy počuli o tom, že plytké dýchanie nie je pre naše zdravie najlepším pomocníkom. Preto je dôležité naučiť sa dýchať pekne zhlboka. Tak treba robiť nielen pred každým dôležitým rozhodnutím či unáhlenou reakciou, ale aj vtedy, keď sa vám začnú hrnúť do očí slzy. Pomôže sa vám to upokojiť sa, a to je kľúčové.

#4 Stlačte si nos

Táto technika je taktiež jednoduchá. Prejdite si rukou po nose, pekne od koreňa až po špičku. Tú stlačte a skúste chvíľku pokojne dýchať. Tiež vám to pomôže zastaviť potok sĺz.

#5 Zakloňte si hlavu

Photo by Tachina Lee on Unsplash

Pri tejto technike stačí, ak si zakloníte hlavu a pozriete sa smerom na strop. Slzy sa vám skotúľajú nazad do očí a vy budete mať pár sekúnd k dobru na to, aby ste sa upokojili. A to je zmysel.

#6 Odstúpte od pálčivej situácie

A to doslova. Urobte krok vzad a skúste si vytvoriť nadhľad nad celou situáciou. Naozaj to stojí za tie slzy? Alebo je to banálna maličkosť? Ak sa naučíte na situácie dívať s odstupom, ušetríte si nielen kopec zbytočných nervov, ale i času. Veď život je príliš krátky na to, aby sme sa trápili nad maličkosťami.

#7 Keď už všetko zlyhalo…

Photo by Thought Catalog on Unsplash

… dovoľte si plakať. Ste človekom z mäsa a kostí a nie superhrdina. Po plači príde uvoľnenie. Aj ním sa človek dokáže zbaviť nahromadeného stresu. Určite sa nemáte za čo hanbiť.

Pozri aj: Často plačete? Podľa najnovšej štúdie nás slzy robia psychicky odolnejšími

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov