Aj vy ste si všimli, že sa zamilujete vždy do (takmer) rovnakého typu človeka?

Aj vaši expartneri sa na seba tak nápadne podobali? To, že sme si do života podvedome pritiahli podobných ľudí, však nie je náhoda. Vedci vysvetľujú, prečo je to tak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mám jednu známu. Prednedávnom mi predstavila nového partnera, Michala. Ten akoby z oka vypadol Petrovi, Tomášovi i Kubovi, chalanovi, do ktorého sa zamilovala ešte na základke. Všetci partneri mali podobné gestá, mimiku i výzor. Keď som ju na to upozornila, bola veľmi prekvapená. Vraj si to nikdy nevšimla. No keby sme si všetci urobili prierez našou minulosťou, nájdeme tam podobný vzorec. Naši partneri sa navzájom podobajú oveľa viac, než by sme si priali. Prečo je to tak?

Niečo si ťaháme už od škôlky

Photo by Maxime Bhm on Unsplash

Doktor Kerulis, ktorý sa touto zaujímavou témou zaoberá už nejaký ten čas tvrdí, že určité vzorce si so sebou ťaháme už od detstva. Práve v tomto období si vytvárame určité šablóny. V detstve nás priťahuje určitý typ ľudí, ktorí v nás vyvoláva príjemné pocity. Preto i v neskoršom veku podvedome vyhľadávame tých ľudí, ktorí v nás dokážu vyvolať tieto dávne pocity.

Preto ak nám v detstve pomohol vyšší spolužiak, podvedome budeme v dospelosti vyhľadávať vyššieho partnera. Bude v nás vyvolávať pocit bezpečia a ochrany.

Naše preferencie sa časom menia

Photo by SHTTEFAN on Unsplash

Samozrejme, málokto z nás ustrnie na úrovni škôlkára. Postupom toho, ako rastieme a dospievame, sa stretávame s ďalšími ľuďmi, ktorí v nás vyvolajú novú škálu pocitov. A to najmä na základe skúseností, ktoré máme s nimi spojené. Zatiaľ čo do 20-tky nás priťahujú skôr výzorové črty, v 30-tke či v 40-tke nám pôjde, naopak, o charakter človeka.

Dôležitejšia je osobnosť a charizma človeka

Photo by Christian Gertenbach on Unsplash

Možno si ani vy nevyberáte tých najatraktívnejších partnerov. V skutočnosti sú niektorí ľudia takí škaredí, až sú krásni. A nie, nie je v tom žiadna irónia. Adonis či Venuša časom každého omrzia. Čím je človek starší, tým dôležitejší sa preňho stáva charakter či charizma človeka. A to je niečo, čo negatívne neovplyvní žiaden zub času.

Na svet sa dívame cez vlastnú optiku

Photo by Alexandru Zdrobău on Unsplash

Každý z nás sa na svet díva svojimi očami. A zo širokého okruhu ľudí si vyberáme presne tých, ktorí najviac korešpondujú s našim vnímaním. Aj preto si vyberáme určité typy. Keby sme sa všetci sústredili na vysokých, vypracovaných mužov či dlhonohé blondínky, svet by bol veľmi nešťastným miestom.

Pozri aj: Prekvapí vás, o čo ide. Vďaka tejto nečakanej fyzickej črte hodnotia ženy mužov ako mimoriadne atraktívnych

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov