Čakali by ste pravdepodobne čokoľvek, len nie toto.

Čo by vám napadlo ako prvé? Podľa čoho podľa vás hodnotia ženy mužov ako mimoriadne atraktívnych? Sú to oči? Výška? Vlasy? Úsmev? Ak ste ste tipovali čokoľvek z tohto, váš tip správne nebol. A to, o čo ide v skutočnosti, vás pravdepodobne dosť prekvapí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Participantkami v tomto výskume bolo 800 heterosexuálnych žien, ktorým výskumný tím predkladal viacero fotografií mužov. Ich úlohou bolo hodnotiť ich atraktivitu.

To, že muži sa pri hodnotení vzhľadu žien často zameriavajú aj na nohy, nie je žiadnym tajomstvom. Čo vás však pravdepodobne prekvapí je to, že ženy venujú na podvedomej úrovni mužským nohám ešte väčšiu pozornosť, než oni tým ženským.

Je to prekvapivé, ale je to skutočne tak. Vedcom sa totižto podarilo zistiť, že ženy považujú za najatraktívnejších mužov s dlhými nohami – nech to znie akokoľvek bizarne. Zároveň sa však podarilo zistiť, že na to, aby bol muž považovaný za atraktívneho, nemusí byť vysoký, pozornosť žien sa sústreďuje na pomer bôh k trupu, čo v tomto ponímaní znamená, že dlhé nohy môže mať aj nízky muž.

Photo by Stefan Stefancik from Pexels

Možno vám napadla otázka, prečo práve nohy. Odpoveďou je (opäť) genetika. Ako sa vedcom podarilo zistiť, ženy podvedome považujú mužov s dlhšími nohami za tých “zdravých”, teda za mužov, ktorý by boli dobrými a zdravými otcami. Naopak, mužov s kratšími nohami môžeme vnímať ako tých menej zdravých.

Ak táto štúdia zaujala niektorého z pánov, možno vás zaujme číslo 0,506. Presne to je “magický koeficient”, ktorý vyšiel mužom, ktorí boli ohodnotení ako tí najatraktívnejší. Svoj koeficient zistíte tak, že si odmeriate dĺžku nôh (od bokov po členky) a túto hodnotu vydelíte svojou výškou. Priemernou hodnotou je číslo 0,491.

Tak či tak ide o vskutku zaujímavé zistenie, čo poviete?

Pozri aj: Chcete, aby vás ostatní vnímali ako atraktívnejšiu osobu? Vyskúšajte tento psychologický trik

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov