Možno preto stojí za zváženie predsa len ju do svojho jedálnička zaradiť…

Vďaka nasledovnému výskumu sa tímu vedcov podarilo zistiť, že zvýšená hladina luteínu v krvi má priaznivý vplyv na našu inteligenciu. Viete, v akých potravinách sa táto látka nachádza?

Článok pokračuje pod videom ↓

Aký je váš názor na listovú zeleninu? Áno, presne to je totižto tá “magická” potravina, ktorá má na našu inteligenciu veľmi priaznivý vplyv. Ak teda nie ste príliš veľkým fanúšikom šalátov a ak budete miesto toho, aby ste zjedli špenát držať dobrovoľnú hladovku, skúste svoj postoj predsa len prehodnotiť.

Listová zelenina totiž obsahuje vysoký podiel tzv. luteínu, ktorý sa následne zhromažďuje v bunkových membránach mozgu a v ňom zohráva „neuroprotektívnu“ úlohu.

Ako uviedla autorka tejto štúdie, Dr. Marta Zamroziewicz: “Už predošlé výskumy zistili, že hladina luteínu v našej krvi ovplyvňuje naše kognitívne procesy. Luteín sa hromadí v šedej hmote mozgu, kde sa môže postarať o zachovanie kognitívnych funkcií pri starnutí mozgu, ktoré neminie niekoho z nás.”

Photo by Fancycrave.com from Pexels

Štúdie sa zúčastnili ľudia medzi 65. a 75. rokom života. Vedcom sa podarilo jasne dokázať, že v inteligenčných testoch obstála lepšie skupina, ktorá dlhodobo konzumovala listovú zeleninu a táto potravina bola každodennou súčasťou ich jedálnička.

Potvrdili to aj snímky mozgu jednotlivých participantov. Ako dodáva spoluautor štúdie, profesor Aron Barbey: “Naše analýzy potvrdili, že pri starnutí mozgu je dôležité zamerať sa na šedú hmotu. Tú môžeme značne ovplyvňovať stravou a postarať sa tak o čo najdlhšie možné správne fungovanie mozgu.”

Ukázalo sa teda, že ide o vynikajúcu formu prevencie, s ktorou môžeme začať už hneď dnes. Verte, že o niekoľko desiatok rokov sa nám zato náš mozog poďakuje.

Pozri aj: Máte túto vlastnosť? Podľa nového výskumu ňou disponujú väčšinou ľudia s mimoriadne vysokým IQ

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov