Ovplyvňuje skupina priaznivo či negatívne výšku IQ jedinca? Možno i vás prekvapí záver tohto výskumu.

Ak aj vy máte niekedy chuť uliať sa z (ne)záživného mítingu, dáme vám jeden podstatný dôvod, prečo sa oplatí blicnúť. Vedci potvrdili, že práca v skupine negatívne vplýva na výšku IQ. A to najmä u žien.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci prišli na to, že práca v skupine významne ovplyvňuje kognitívne funkcie. Oveľa lepšie sa nám teda pracuje individuálne, než v kolektíve. Výskum ukázal, že pri riešení úloh v skupine IQ ľudí kleslo až o 15%, čo nie je určite až taká zanedbateľná hodnota.

A čo je na kolektívnej práci také zlé? Podľa vedcov nás práca v skupine zbytočne stresuje, pričom nás vyrušujú signály od okolitých ľudí.

Práca v kolektíve znižuje výšku nášho IQ

Photo by rawpixel on Unsplash

Za tento výskum je zodpovedný profesor Read Montaque, ktorý sa pustil do zaujímavej štúdie. Účastníkov, ktorí mali rovnakú výšku IQ, rozdelil do malých skupín. Práve v malých skupinách mali účastníci výskumu riešiť rôzne kognitívne úlohy. Výsledky štúdie prišli k jednoznačným záverom. Práca v kolektíve badateľne znížila výšku IQ, pričom sociálna väzba bola jedným z kľúčových charakterov, ktoré mali negatívny vplyv.

Photo by Alexis Brown on Unsplash

Podľa profesora Montaque v každej skupine skôr či neskôr vznikne určitá sociálna hierarchia. Ak v nej ostanete na nižších priečkach, bude to mať negatívny vplyv nielen na vaše sebavedomie, ale i na inteligenciu. Výsledky tejto štúdie môžu byť kľúčové v pohľade na kolektívnu prácu, v ktorej sa stierajú individuálne schopnosti jedinca a skôr sa zvýrazňuje hierarchia vodcov.

Preto ak máte chuť pracovať sami, nemajte žiadne výčitky. Konieckoncov, je to pre vás to najlepšie.

Pozri aj: Ľudia s vysokým IQ sa odlišujú aj svojím vzhľadom. Odhalíte ich podľa tejto fyzickej črty

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov