Ilustračná foto: Unsplash

Manželka zosnulého sa však s takýmto záverom odmietla uspokojiť a pátrala ďalej. Jej známemu, ktorý je lekárom, sa podarilo nadviazať kontakt s tímom výskumníkov z Virgínskej univerzity pod vedením doktora Thomasa Platt-Millsa, odborníka, ktorý stojí za objavom „alergie na mäso“.

„Alergia na mäso“ je pomenovanie používané pre syndróm alfa-gal (AGS), závažnú a potenciálne život ohrozujúcu alergiu na cukrovú molekulu nazývanú galaktóza-α-1,3-galaktóza alebo alfa-gal. Tento cukor sa nachádza v telách viacerých cicavcov (avšak nie v ľudskom tele) a v slinách niektorých kliešťov vyskytujúcich sa v južných, východných a stredných častiach Ameriky.

Výskum vzoriek krvi preukázal, že muž naozaj trpel touto alergiou a po konzumácii hamburgera utrpel vážnu alergickú reakciu, teda anafylaxiu. Ukázalo sa tiež, že na členkoch mal stopy po uhryznutí kliešťom.

Ilustračná foto: Unsplash

Tieto príznaky je nutné si všímať

Keď kliešte niekoho uhryznú, imunitný systém môže identifikovať alfa-gal v slinách kliešťa ako hrozbu, ktorú si zapamätá do budúcnosti. Keď človek následne zje niečo, čo obsahuje alfa-gal (zvyčajne červené mäso, ako je hovädzie alebo jahňacie), môže to vyvolať alergickú reakciu. Prejaviť sa môže príznakmi, ako žihľavka, ťažkosti s dýchaním, opuch pier, jazyka, hrdla alebo viečok.

Môže dôjsť aj k anafylaxii, ako to bolo v prípade pilota. Nie každý, koho uhryzne kliešť prenášajúci AGS, bude mať následne alergiu na mäso. Odhaduje sa ale, že v Amerike alergia postihuje približne 450 000 ľudí.

Platts-Mills sa podľa Newsroom vyjadril, že je dôležité, aby bola verejnosť informovaná a vedela, aké príznaky si všímať. U väčšiny ľudí sú symptómy len mierne a človek tento problém zvládne úpravou stravy. O prípade informovali odborníci v štúdii publikovanej prostredníctvom The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Uložiť článok

Najnovšie články