Ilustračná foto: Unsplash

Pri diétach sa často objavuje tzv. jojo efekt.

Populárne tvrdenia na internete, pri ktorých človek, ktorý po diéte schudol a potom opätovne nabral telesnú hmotnosť, uvádzajú, že je to kvôli tomu, že diéta úplne rozhodila váš metabolizmus. Pravdou je, že diéta skutočne spomaľuje metabolizmus, no zároveň ho zlepšuje mnohými pozitívnymi spôsobmi. 

Keď sa bavíme o metabolizme, zvyčajne máme na mysli bazálny metabolizmus, teda schopnosť organizmu spáliť určitý počet kalórií v pokoji. Samozrejme, čím viac aktivít vykonávame, tým viac kalórií spálime, uvádzajú Adam Collins a Aoife Egan pre portál The Conversation

Väčší výdaj energie ako príjem

Klasicky, ak chcete schudnúť pomocou diéty, musíte prijať menej kalórií oproti počtu, koľko ich spálite. To núti telo využívať svoje energetické zásoby, ako napríklad tuk na vyrovnanie deficitu. V dôsledku tohto sa mení aj váš metabolizmus.

Strata svalového tkaniva pri diéte, ktorá každý deň spáli 15 až 25 kalórií na kilogram, znižuje pokojovú rýchlosť metabolizmu, čo znamená že potrebujete menej kalórií ako predtým. Telo ale tiež zámerne spomaľuje metabolizmus, aby chránilo zásoby energie.

Ilustračná foto: Unsplash

Keď telo zaznamená čerpanie zásob tuku, spustí proces označovaný ako adaptívna termogenéza. Pri nej sa ďalej znižuje pokojový metabolizmus a aj napriek prísnej diéte môže spomaliť chudnutie. Adaptívna termogenéza sa môže spustiť už na tretí deň od začiatku diéty a zdá sa, že pretrváva aj nad rámec diéty – dokonca bráni udržiavaniu hmotnosti a podporuje opätovné získanie hmotnosti. Zdá sa, že väčšina času pôsobenia apadptívnej termogenézy sa deje počas diéty ako dočasná reakcia na stratu hmotnosti.

Je známe, že rýchlosť metabolizmu sa počas chudnutia spomaľuje z dôvodu úbytku hmotnosti, ale je to tiež spôsob zachovania kľúčových tkanív a zásob energie. V súčasnosti však neexistuje konsenzus toho, o koľko sa jeho rýchlosť spomalí.

Ilustračná foto: Unsplash

Deje sa toho viac

Zníženie rýchlosti metabolizmu je však len jedna zo zmien, ktoré sa dejú pri chudnutí. Keď chudneme, hlavnou zmenou, ktorú pozorujeme, je úbytok tuku. Tento proces zmenšuje veľkosť tukových buniek, v skutočnosti nezmiznú. Ich zmenšovanie signalizuje úbytok zásob organizmu, čo spôsobuje pokles hormónu leptínu. Ten zvyčajne inhibuje chuť do jedla a zvyšuje rýchlosť metabolizmu. Keď ale hladina leptínu klesá, rýchlosť metabolizmu sa spomaľuje a narastá hlad.

Črevo tiež uvoľňuje menej inkretínov, hormónov regulujúcich chuť do jedla. Menej týchto hormónov takisto spôsobuje väčší hlad, čo môže viesť k nadmernému prejedaniu.

Keď sa tukové bunky zmenšujú, dokážu prijímať glukózu a ukladať tuk efektívnejšie a telo vytvára viac tukových buniek, aby dokázalo uložiť viac tuku pre prípad kalorickej krízy v budúcnosti.

Diéta robí zdravší metabolizmus

Akokoľvek rozporuplne to znie, všetky tieto zmeny v skutočnosti vedú k efektívnejšiemu a v konečnom dôsledku aj k zdravšiemu metabolizmu. Menšie tukové bunky sú pre nás lepšie, lebo veľké tukové bunky nefungujú správne, čo môže viesť k rozvoju cukrovky či kardiovaskulárnych chorôb. Diéta teda metabolizmu neškodí, skôr zlepšuje jeho fungovanie. No toto zlepšenie sa môže proti vám obrátiť, a tak sa dá rýchlo dohnať pôvodná hmotnosť.

Ilustračná foto: Unsplash

Najlepším spôsobom je preto pravidelná fyzická aktivita, ktorá pomáha udržiavať hmotnosť a bráni spomaľovaniu metabolizmu. Cvičenie tiež dokáže krátkodobo regulovať chuť do jedla a môže tak prispieť k dlhodobejšiemu chudnutiu.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )