Hoci žijeme v dobe, kedy o makrosvete vieme viac, než kedykoľvek predtým, stále ostáva mnoho nepoznaného a záhadného. Je len málo ľudí, ktorí môžu z vlastnej skúsenosti povedať, aké to v tom kozme je.

Odhliadnuc od konšpiračných teórií, aj samotní kozmonauti zažili počas svojich misií veľa zvláštnych vecí, od nevysvetliteľných svetiel, cez zvuky až po ťažko objasniteľné udalosti. Aj vďaka tomu vieme, že toho ešte veľa nevieme, a že vo vesmíre máme čo skúmať. Pozrite sa s nami na niektoré z týchto udalostí. To, aké závery z toho vyvodíte, nechávame na vás.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1

Prvý človek, ktorého Čína vyslala do vesmíru, Yang Liwei, počul počas svojej 21-hodinovej misie zvláštny vyklepávajúci zvuk, akoby niekto zvonku udieral na kozmickú loď. Snažil sa zistiť príčinu, no bezvýsledne. Hoci jednotné stanovisko neexistuje, niektorí si myslia, že tento zvuk bol spôsobený samotnou vesmírnou loďou, ktorá sa v tomto prostredí rozpínala a sťahovala, čo je už ale vecou fyziky.

Gepostet von Troy Design Studio am Mittwoch, 6. November 2013

#2

Mnohí z členov posádky Apollo 11 tvrdia, že videli zvláštne záblesky svetla. Vraj ich vnímali, aj keď mali oči zatvorené a ich farba bola buď biela, modrá alebo žltá. Vedci sa domnievajú, že kozmonauti boli zasiahnutí kozmickým žiarením.

#3

Story Musgrave, astronaut americkej NASA tvrdí, že keď bol vo vesmíre, videl zvláštne útvary, ktoré svojím spôsobom pohybu pripomínali úhory. Tento úkaz zbadal nie raz, ale dvakrát. Napriek tomu, že väčšina odborníkov to vysvetľuje vesmírnym odpadom, Musgrave si stojí za svojím.

Veteran Astronaut Story Musgrave: The only person to fly on all five space shuttle orbiters.Read more:…

Gepostet von StarTalk am Montag, 10. April 2017

#4

Keď Samantha Cristoforetti prvýkrát letela na vesmírnu stanicu ISS, videla okolo nej zvláštnu oranžovo-červenú žiaru. Očarená týmto javom označila podivné svetlo ako „mimozemšťan“.

#5

V rámci misie týkajúcej sa Merkúra obletel major Gordon Cooper Zem. Predtým, než pristál, sa k nemu vraj priblížila akási zelená guľa, ktorá onedlho zmizla. Zarážajúce je, že aj pozorovacia stanica v Austrálii tento signál zachytila.

Astronaut Gordon Cooper, who piloted several space missions in the 1960s, once said he saw a "typical saucer shape, double-cylindrical shape, metallic" UFO.

Gepostet von Shonnai Saka am Samstag, 26. Juli 2008

#6

Napriek tomu, že v kozmickej lodi platia prísne bezpečnostné opatrenia, sa NASA rozhodla, že v nej zámerne založí požiar. Bol to komplikovaný experiment, ktorý mal objasniť, ako a či vôbec funguje vo vesmíre oheň. Výsledky? Plameň mal oblý a sploštený tvar, takže pripomínal kvapku vody po dopade na povrch. Miesto toho, aby oheň skrátka vzbĺkol, ako sme na to zvyknutí tu, na Zemi, kopíroval prívod kyslíka. Vedcov tieto informácie zaujali natoľko, že plánujú ďalšie experimenty.

#7

Ďalším z podobných pokusov bol experiment so salmonelou. Vedci chceli zistiť, ako v kozmických podmienkach fungujú baktérie a tak ich kozmonautom pribalili, samozrejme, v ochrannom obale. Keď sa tieto baktérie po 11 dňoch vrátili na Zem a vedci nimi infikovali myši, zistili, že táto vesmírna salmonela je silnejšia a účinnejšia, pretože myši zomreli o 2 dni skôr a po podaní oveľa nižších dávok. Čo presne tento nárast sily spôsobilo, doposiaľ nevieme.

#8

Leroy Chiao si na svojej misii vedenej NASA všimol 5 svetiel, ktoré prichádzali z opačného smeru, ako slnečná žiara. Nevedel si vysvetliť, čo sú zač ani odkiaľ pochádzajú. Pohybovali sa, až na jedno, veľmi rýchlo a akoby v usporiadanej zostave. Poslal o tom správu na Zem a tím vyšetrovateľov to uzavrel so záverom, že mohlo ísť o svetlá zo Zeme.

Leroy Chiao Taiwanese American NASA astronaut

Gepostet von Taiwanese Men am Dienstag, 6. März 2012

#9

Vesmír je taký obrovský a neprepádaný, že si to ani nevieme predstaviť. Často obdivujeme krásne fotografie z teleskopov a pritom si ani neuvedomujeme, že to, čo vidíme je možno vyhasínanie hviezdy či nebodaj kataklizma. Výskumníci nedávno zaregistrovali náhly výskyt RTG žiarenia, vzdialeného 10,7 miliardy svetelných rokov. aj keď si nie sú úplne istí, o čo išlo a čím to bolo spôsobené, myslia si, že išlo o katastrofálnu deštrukciu. Energia, ktorú produkovala, bola tisíckrát silnejšia, ako všetky hviezdy v našej galaxii.

#10

Vďaka snímkam z Hubbleovho teleskopu si NASA myslí, že naša galaxia je tak trochu kanibal. Študovali 13 hviezd na jej vonkajšom oblúku a zistili, že Mliečna dráha ich postupne pohltí, až celkom zaniknú a stanú sa jej súčasťou. Vedci si dokonca myslia, že takto končia nielen hviezdy, ale aj menšie galaxie, ktoré sú blízko Mliečnej dráhy.

#hubble #space #planet #universe #nasa #astronomy #galaxy #milkyway #spacephotography #astronomyart #astrophotography #photo #night #cosmos #universe #nightsky​🤳🏽👨🏽‍💻https://imagesofmilkywaygalaxy.tumblr.com/

Gepostet von Outer Space am Freitag, 9. Februar 2018

#11

Jeden zo zvláštnych účinkov pobytu v kozme, o ktorom už asi viete, je ten, že kozmonauti tam podrastú. Keďže je tam nulová gravitácia, ktorá by pôsobila na chrbticu, tá sa mierne rozpína a spôsobí, že účastníci vesmírnych misií sa vrátia v priemere o 3% vyšší. Samozrejme, závisí to od toho, aký dlhý je ich pobyt mimo Zeme. Okrem toho dlhý pobyt vo vesmíre spôsobuje aj rednutie kostí a poškodzuje oči.

#12

Približne 12 miliárd svetelných rokov od Zeme sa nachádza kvazar, ktorý je obrovskou zásobárňou vody. Obsahuje asi 140 biliónov krát viac vody, než je vo svetových oceánoch Zeme. Samotné objavenie vody vo vesmíre je pozoruhodné, no v tomto prípade je veľkým otáznikom aj to, ako mohol kvazar vyprodukovať toľko vody a odkiaľ sa vôbec vzala.

Quasars: Learn all about the brightest objects in the universe. http://bit.ly/RJOPtRBelow is an artist's illustration of a quasar.

Gepostet von Space.com am Freitag, 24. August 2012

#13

Podľa astronómov má naša Slnečná sústava skutočne 9 planét, no v tomto prípade vôbec nejde o Pluto. Deviata planéta, približne vo veľkosti Neptúna, kedysi bola v oblasti našej Slnečnej sústavy, no keďže jej trvá približne 15 000 rokov, kým obehne okolo Slnka, dnes ju nepočítame, pretože je na veľmi vzdialenej strane orbitu a zdanlivo mimo našej sústavy.

#14

15.januára 2015 vysielala NASA živý prenos z Medzinárodnej vesmírnej stanice. Keď sa do záberov dostal zvláštny objekt obiehajúci zem, vysielanie bolo prerušené. Mnohí si myslia, že NASA sa týmto snažila zakryť existenciu UFO, no niektorí si myslia, že prerušenie vysielania kvôli UFO je len dobrou zásterkou, ako zakryť objekt, ktorý môže mať dočinenia s vojenskou politikou USA.

#15

Astronaut Scott Kelly je známy tým, že z času načas zdieľa na Twitteri nejaké tie fotky z kozmu. Raz sa mu podaril kúsok, ktorý konšpiračných teoretikov priviedol do varu. Na Kellyho selfie s Indickým polostrovom vidno v pravom hornom rohu, za oknom, zvláštny zhluk svetiel. Konšpirátori sa toho hneď chytili s tým, že ide o ďalší dôkaz UFO. Postoj vedcov je však rezervovanejší.

https://www.facebook.com/TheSubAtomicBarnacles/photos/p.996176587105054/996176587105054/?type=1&opaqueCursor=AborPuQEAobvXfKwERIjML60GFfV9jLdou0PETrHpDGsJjk5xBYlgUsDTcGKEa9nJEa-uCr-_lNHthvwaNmesQjogW6K-KU_Nu4FghTELydhkMjH1rY7ZSf9VRETuvI_o_szqkPhWanHKlN3i-kFSqpFqaLe7amgZNqR5dMCUjzr59M66YghBKuwTtEtK0OHuib7JYjRDWHMHUiJ6BpCWrX4ZaZq1E9NK9D60dj5S4RWpjb1oz–tRrImXQbfIAJQgxPkvu7Ewqr0YuS4uT3uRTzfqfrEWpWEPGY2rIo150JUM8JgbLKG4ZINfu8_8DeVlWS7CwgV8umfBVfRtas2_dv96rRqUMbN7fZ4bhobI-yR3QsBwHWE9sGb4TUd09l4dew6RAYxUKEIRJxrHlM2UaiUMbMRO9WJ0FO6kqocvhFXQ&theater

#16

Donedávna prevládalo presvedčenie, že v chladnom vákuu nemôže prežiť nič živé zo Zeme, dokonca ani baktérie. Zdá sa však, že sa vedci opäť mýlili. Astronauti nedávno objavili na výteroch z vonkajšieho plášťa ISS baktérie, ktoré tam dovtedy neboli prítomné. Niektorí to pokladajú za jeden z prvých dôkazov života mimo Zeme, no existuje aj triezvejšie vysvetlenie. Zvyšujúce sa vzdušné prúdy môžu prenášať baktérie do hornej atmosféry Zeme, kde sa môžu ľahko uchytiť aj na kozmickú loď.

Pozri aj: Panpsychizmus: kontroverzná teória, ktorá tvrdí, že všetko, čo sa nachádza vo vesmíre, má svoje vedomie

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov