Foto: Image by Robin Higgins from Pixabay

Dokáže vás do nepríčetnosti vytočiť, ak pri vás niekto nahlas prežúva?

O mizofónii ste už možno počuli. Ide o stav, ktorý je charakteristický tým, že vás do vývrtky vytáčajú niektoré zvuky, ktoré iní ani neregistrujú. Tak napríklad v kine – nedokážete sa sústrediť na nič iné, než na nechutné zvuky, ktoré vydávajú ľudia prežúvajúci pukance. Podstata filmu vám tak väčšinou ujde a už vonkoncom sa nedá hovoriť o tom, že návštevu kina by ste si dokázali užiť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Rovnaký problém môžete mať napríklad s tým, keď pri vás niekto žuje žuvačku, hrá sa s perom alebo čo i len nahlas dýcha. Ak ste sa v tomto popise našli, správa, ktorú zverejnil portál Your Tango, vás určite poteší. 

Odborne by sme mohli mizofóniu popísať ako poruchu, pri ktorej vyvolávajú určite zvuky u jedinca emocionálne alebo fyziologické reakcie, ktoré by niektorí ľudia mohli považovať za neprimerané. Tento stav vedci dôkladne skúmajú už roky, no zatiaľ nespĺňa podmienky na to, aby bol klasifikovaný ako duševná porucha (na naše šťastie). 

Image by Jan Vašek from Pixabay

Pri skúmaní však vedci došli aj na viacero zaujímavostí. Jednou z nich je napríklad to, že mizofónia sa u človeka po prvýkrát objaví väčšinou vo veku 9-13 rokov. Ľudí, ktorí ňou trpia, najviac rozčuľujú zvuky súvisiace s jedením (až v 81 % prípadov), na druhom mieste skončilo hlasné dýchanie či iné “nosné zvuky” ako napr. smrkanie (64, 3 %) a na tretie miesto sa dostalo hranie sa s perom spolu s písaním na klávesnici (59,5 %). 

Mizofónia teda síce nie je ničím príjemným, avšak vedci došli na to, že spôsob spracovávania informácií u ľudí, ktorí ňou trpia, je úzko spojený so schopnosťou divergentného a kreatívneho myslenia. 

Inak a jednoduchšie povedané – ak máte mizofóniu, je veľmi pravdepodobné, že ste kreatívnym géniom. 

Ako teda môžeme vidieť, všetko zlé je na niečo dobré. Život s mizofóniou síce nie je jednoduchý, no dar, ktorý je s ňou spojený, za to určite stojí. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov