Psychológia je naozaj krásnou vedou. Pomáha nám aj v každodennom živote - napríklad týmito piatimi pravidlami, podľa ktorých môžete začať žiť už dnes.

Každý z nás trpí nejakými obmedzujúcimi presvedčeniami, ktoré nadobudol zo svojich predošlých sklamaní, zlyhaní či iných ťažkých chvíľ. Práve vďaka psychológii však môžete lepšie pochopiť nielen to, čo sa odohráva vo vašej vlastnej mysli, ale aj to, akým spôsobom premýšľajú iní. A to môže byť niekedy naozaj viac než oslobodzujúce. Týchto 5 pravidiel váš život zjednoduší, no zároveň sa vďaka nim budete môcť na všetko pozrieť v úplne novom svetle.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Ľudia sa o vás nezaujímajú až tak veľmi, ako by ste predpokladali

Možno to znie trocha drsne, no je to naozaj tak. Mnoho ľudí sa totiž večne strachuje a zaujíma o to, čo si o ich činoch a rozhodnutiach pomyslia druhí. Takéto vnímanie však vychádza z jediného predpokladu, a tým je to, že všetci čakajú len na to, ako sa zachováte a čo spravíte.

Pravdou však je, že každý človek má dosť svojich vlastných starostí. Samozrejme, nájdu sa aj ľudia, ktorí z nejakého dôvodu sledujú viac váš život, než ten svoj – o tých sa však zaujímať naozaj nemusíte, nakoľko nájdu chybu vo všetkom, čo spravíte.

Prestaňte teda veriť tomu, že vás všetci sledujú a začnite žiť tak, že sa rozhodujete a konáte len a jedine pre seba. Len tak totiž dosiahnete skutočnú slobodu a dlhodobé šťastie.

#2: Ľudia sa neustále menia

Je ľahké uveriť tomu, že sme presne takí istí, ako sme boli pred desiatimi rokmi a presne takí istí, ako budeme o ďalších 10 rokov. V hĺbke vašej duše však určite veľmi dobre viete, že takto to nie je.

To, čo prežívame, nás neustále formuje. Človek sa dokonca môže zmeniť aj zo dňa na deň – stačí prežiť nejakú naozaj silnú emóciu, a stane sa z vás úplne iný človek. Rozprávať by o tom najlepšie vedeli napríklad ľudia, ktorí takmer prišli o život či tí, ktorí stratili niekoho zo svojich blízkych.

Práve preto buďte vždy verní svojej „aktuálnej“ verzii. Nikdy nepremýšľajte nad tým, čo by spravilo vaše minulé ja. To sa už zmenilo na vaše súčasné a to, aké bude budúce naozaj nemôžete vedieť.

#3: Nikdy sa neporovnávajte s druhými

Tlak sociálnych médií je naozaj obrovský a ak mu niekto podľahne, žiaľ sa veľakrát nedokáže vyhnúť porovnávaniu sa s ľuďmi, ktorých denne sleduje online.

Aj v reálnom živote sa však ľudia pred ostatnými snažia ukazovať len svoju najlepšiu tvár a len svoje najsvetlejšie stránky, nakoľko sa boja, že takých, akí sú, by ich spoločnosť „s potleskom“ neprijala.

Samozrejme, každý z nás je zraniteľný a každý chce byť inými prijatý. Je však obrovské plytvanie časom myslieť si a veriť tomu, že niekto je lepší ako vy. Každý človek je jedinečným unikátom a každý v niečom vyniká. Nepodceňujte sa, no rovnako sa ani nepreceňujte. Prijmite svoju osobnosť presne takú, akou je a buďte na seba hrdí.

pixabay.com

#4: Nečakajte, že ľudia sa budú riadiť vašimi radami

Ocitli ste sa už niekedy v situácii, kedy sa niekto z vašich priateľov naozaj trápil a vy ste si mysleli, že poznáte zaručenú radu, ktorá odstráni jeho problémy a zahojí jeho bolesti? Dotyčný však vašu radu neuposlúchol a vy ste sa cítili dotknuto, urazene a frustrovane. Veď ste predsa chceli len dobre…

Ide však o to, že opäť platí to, že každý človek je jedinečný. Niečo, čo pomohlo vám by paradoxne situáciu niekoho iného mohlo ešte viac zhoršiť – aj keď sa vám to zdá byť akokoľvek neuveriteľné.

#5: Rozhodujúcim je vždy váš postoj

To, ako reagujete na problém je niekedy ešte oveľa dôležitejšie, než problém samotný. V živote je to totiž práve váš prístup, ktorý z vás môže spraviť vyrovnanú a šťastnú osobnosť.

V akejkoľvek negatívnej situácii je samozrejme veľmi náročné zachovať si rozvahu a pokoj, obzvlášť pri udalostiach, kde máte na to, aby ste zareagovali, naozaj len niekoľko sekúnd. Za každých okolností sa však vždy snažte popremýšľať nad tým, aký dopad bude mať vaša reakcia na vás a na vašich najbližších.

Pozri aj: 7 SPÔSOBOV, AKO VIESŤ SEBAVEDOMEJŠÍ ŽIVOT

psych.sk (Henrieta Balázsová), lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov