Foto: Photo by Hassan Pasha on Unsplash

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, že náš život je ako šachovnica?

Život je krásny a zaujímavý. Nepredvídateľný. Rýchly. Neustále sa v ňom niečo deje. A my sa každý deň ocitáme v situáciách, kedy sa musíme rozhodovať. Premýšľali ste už však niekedy nad životom ako nad šachovnicovou doskou? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Na začiatku všetkého bola šachovnica a dvaja hráči. 

Doska bola plochá, a nachádzali sa na nej čierne a biele štvorce. Tie vytvárali obrovské množstvo možností, ktoré mohol hráč vykonať, aby spravil svoj prvý ťah. Pri druhom mal tých možností ďalších 400, po druhom ťahu až presne 197 742. A po treťom? Po treťom ich je 121 miliónov. Pri každom ďalšom ťahu tento počet narastá, až kým sa hra neskončí. Počet možností sa rozrastá natoľko, že doteraz sa ich nikto ani len nepokúsil vypočítať.

Photo by Piotr Makowski on Unsplash

A úplne rovnako je to aj s naším životom. Na základe každého pohybu, ktorý vykonáme na našej vlastnej šachovnici, sa počet ďalších možností rozrastá. V priebehu rokov musíme urobiť nespočetné množstvo rozhodnutí, pričom každé z nich nás dovedie niekam úplne inam. 

Rovnako ako na šachovnicovej doske, ani v živote neexistuje nič také ako druhá šanca či iný život. Máme milardy možností, no len jednu šancu. Pri hraní šachu niekedy hráči zvažujú svoj ďalší ťah naozaj dlho, no to vôbec nevadí. Vedia totiž, že každý pohyb figúrkou môžu vykonať len jedinýkrát, a že už navždy ovplyvní aj všetky ďalšie. 

O tom, kto bude nakoniec víťazom, môže pri šachu rozhodnúť aj najmenšie zaváhanie. 

A potom, na konci všetkého, šachovnica ostáva na stole, a hráči sú stále dvaja. Víťazom je už však len jeden. Ten, ktorý robil múdrejšie rozhodnutia. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov