Foto: Photo by pawel szvmanski on Unsplash

Amor Fati je filozofiou, ktorú stojí zato spoznať.

Autorom tejto myšlienky je fenomenálny Friedrich Nietzsche. Čo to Amor Fati vlastne znamená? V preklade ide o vetu “Miluj svoj osud”. Na prvý pohľad vám možno príde nepochopiteľné, ako sa dá zamilovať aj do ťažkostí, ktoré neobídu nikoho z nás, no možné to je.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tejto filozofii píšu napríklad aj Daily Stoic či Thought Catalog. 

Veci vždy nejdú podľa našich predstáv

Áno, občas sa v rámci denného snívania zamyslíme nad tým, aké skvelé by bolo, keby sme si dokázali všetko naplánovať, a keby mohlo ísť všetko presne podľa našich predstáv. Ako však všetci vieme, takto to jednoducho nefunguje. Život je nepredvídateľný a plný zvratov, ktoré nás zvyčajne prekvapia vtedy, keď to očakávame najmenej. 

Existuje len jediný kľúč ku šťastiu

Čo teda robiť v situáciách, kedy nám život hádže pod nohy polená? Riešenie je len jedno, a páčiť sa nám spočiatku určite nebude. Hlavne nie vtedy, keď sme cieľavedomí. Nie vtedy, keď sme draví a ambiciózni. Nie vtedy, keď máme veci radi pod kontrolou. Kľúč k zvládnutiu tých najnáročnejších situácií a ku šťastiu je totiž len jeden, a má aj svoje meno.

Akceptácia. 

V žiadnom prípade si to však nepredstavujte ako nečinné vzdanie sa – to vôbec nie. Ide o schopnosť prijať všetko, čo so sebou život prináša, pretože je to jednoducho jeho súčasťou. S niečím môžeme bojovať, niečo môžeme zvrátiť, a niekedy si zas jednoducho musíme priznať, že bojujeme s veternými mlynmi, a oveľa jednoduchšie je nechať to ísť. Akokoľvek by sme však mali byť za túto situáciu vďační, pretože je neoddeliteľnou súčasťou nášho osudu. 

Vyťažte maximum z každého okamihu

Vyťažiť maximum z toho dobrého nie je až také náročné. Vyťažiť maximum aj z náročných životných situácií však dokážu naozaj len ľudia, ktorí si osvoja filozofiu Amor Fati, a naučia sa byť vďační aj za tie najnáročnejšie životné skúšky, ktoré im osud vniesol do cesty.

Možno premýšľate – ako mám byť vďačný za niečo, čo mi do života vnieslo nešťastie? Zamyslite sa nad tým tak, že ako je pri požiari palivom pre oheň kyslík, tak je palivom pre váš potenciál a osobnostný rast každá jedna prekážka a každá nepriazeň osudu. 

Photo by pawel szvmanski on Unsplash

Všetko sa deje pre niečo

Faktom je, že niektorým veciam sa v živote jednoducho nevyhneme. Vždy budú aj zlé dni. Veci niekedy nepôjdu podľa plánu. Veľakrát prídeme aj o ľudí, na ktorých nám záleží najviac. Ľudia nás budú ohovárať. Vo svete sa bude stále diať množstvo tragédií. Počasie bude zlé. Ľudia budú drzí. Našou úlohou je však akceptovať to a prijať skutočnosť, že všetko sa deje z nejakého dôvodu. A je len na nás, aby sme tento dôvod v konečnom dôsledku považovali za pozitívny. 

Naučme sa svoj osud akceptovať a milovať

Život je jednoducho taký, a tieto veci sa budú diať stále. Preto nemá absolútne žiaden zmysel investovať do nich nejaké veľké množstvo energie. Autorom nádherného a mocného slovného spojenia Amor Fati síce je Friedrich Nietzsche, no pravda je taká, že neprišiel s ničím, čo by už neexistovalo predtým. 

Horatius pred viac ako 2000 rokmi vyhlásil feras non culpes quod vitari non potest, čo v preklade znamená: “Čo sa nedá vyliečiť, treba vydržať.” V podobných intenciách sa ešte pred Nietzschem vyjadroval aj Schopenhauer, keď povedal: “Život je ako hra s kockami. Aj keď nehodíte číslo, ktoré sa vám práve hodí či páči, jednoducho musíte hrať ďalej, a hru musíte zahrať najlepšie ako viete s tým, čo máte.”

Amor Fati

Svet okolo nás je jednoducho taký, aký je. Veci sa dejú. Niektoré sú skvelé, iné aspoň dobré, no niektoré sú zlé. Všetko však musíme vydržať a zvládnuť. Keď sa naučíme milovať svoj osud, z každej jednej situácie si dokážeme vziať aj to dobré. A kto sa to naučí, toho život sa naozaj obráti naruby – v tom najlepšom možnom zmysle slova. 

Naučme sa preto veci akceptovať. Prijmime ich. Vezmime si z nich to najlepšie. 

Amor Fati. 

dailystoic, thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov