Uprostred ruskej stepi, neďaleko Petrohradu, sa nachádza železná ohrada, ktorá obkolesuje niekoľko rozhlasových veží a opustených budov, ktoré sú poprepájané elektrickým vedením. Tieto budovy v sebe skrývajú tajomnú záhadu, ktorej korene siahajú do čias studenej vojny.

Stavba, pôvodne plánovaná ako ústredie rozhlasovej stanice „MDZhB“, nikdy nebola využitá, no napriek tomu posledných 35 rokov nepretržite vysiela zvláštny nudný tón, ktorý občas preruší iný zvuk, alebo zriedka ženský hlas, ktorý v ruštine povie slová ako čln, poľnohospodárstvo a podobne. Môžete ich počuť aj vy, ak si naladíte frekvenciu 4 625 kHz. Kto to vysiela? Prečo je to tak?

Článok pokračuje pod videom ↓

Je to záhada, ktorá priťahuje pozornosť mnohých konšpiračných teoretikov. Tisíce ľudí po celom svete majú túto stanicu naladenú a poznajú ju pod názvom Bzučiak. Ako aj sami pripúšťajú, nemajú ani potuchy, čo počúvajú. Samozrejme, tento fenomén pritiahol pozornosť vedcov, ktorí však v signáli neobjavili žiadne informácie.

pexels.com

Ak ste tušili, že za tým stojí ruská armáda, mali ste pravdu. Hoci to nikdy nepriznali, všetko tomu nasvedčuje. Stanica začala vysielať na konci studenej vojny a čo je zvláštne, po páde komunizmu sa jej činnosť zintenzívnila a nie zastavila, ako sa dalo čakať. Stále je však málo teórií, ktoré by vysvetlili, prečo to tak je.

Podľa niektorých Bzučiak funguje na princípe krátkych vĺn, ktoré umožňujú, že je „naladiteľný“ takmer hocikde. Krátke vlny sa dnes využívajú na lodiach, v lietadlách a armáde, na posielanie správ cez pohoria či oceány. Ak by to tak naozaj bolo, mohol by Bzučiak slúžiť na viacero účelov. Podľa niektorých by sa dal využiť v prípade vypuknutia nukleárnej vojny medzi Ruskom a USA na to, aby varoval ľudí, alebo aby detekoval blížiace sa rakety.

Vysvetlenie tejto záhady môžeme nájsť v minulom storočí. Po skončení 1. svetovej vojny nadviazal Sovietsky zväz s Britániou spoluprácu. Po tom, čo boli sovietski tajní agenti britskou spravodajskou službou MI-5 odhalení a usvedčení z odpočúvania, museli Rusi úplne zmeniť spôsob komunikácie.

Unsplash.com/Clem Onojeghuo

Vytvorili si systém, v ktorom osoba odosielajúca správu generuje náhodný kľúč, ktorý následne zdieľa len s osobou, ktorá správu prijíma. Tento systém vychádza z predpokladu, že ak je kľúč úplne náhodný, nemôžu ho zistiť nepriatelia. Kľúč tvorili čísla staníc, ktoré vysielali kódované správy po celom svete a ďalšie informácie, ktoré smerovali agenta k tomu, aby dokázal v správnom čase a na správnej frekvencii prijať správu.

Tento ruský systém komunikácie sa rýchlo stal takým úspešným, že vo svete vznikali mnohé rádiové stanice, ktoré kopírovali vysielanie pomocou krátkych vĺn a šifrovanie náhodnými kľúčmi. Boli to napríklad Nancy Adam Susan, Cherry Ripe či Linconshire Poacher. Posledný menovaný vysielač fungoval dokonca do roku 2008 a vždy o celej ste mohli počuť dve slohy z anglickej ľudovej piesne, po ktorej ženský hlas neosobne prečítal čísla 21036.

Dokonca, tento systém využíva vraj aj Severokórejská vláda, ktorá mala v apríli tohto roku vyslať nasledovnú správu: „Agentom expedície č. 27, vyslaným na vzdialenú vzdelávaciu univerzitu: naštudujte si položku 69 na strane 823 a stranu 957.“ Možno vám to príde ako nezmysel, no neznie to ako kód?

Pýtate sa, čo s tým má Bzučiak, keďže vznikol až po 2. svetovej vojne a nevysiela žiadne kombinácie čísel? Čo ale vysiela, okrem monotónneho zvuku, sú náhodné slova, alebo niekedy len náhodné zhluky písmen, ktoré zdanlivo nič nehovoria. Nie však tomu, kto má kľúč.

Preto môže byť súčasťou už spomínanej siete rádiových staníc, ktoré môžu podávať správy rôznym osobám. Zaujímavý je aj pohľad, že nie je podstatné, čo tieto podivné stanice vysielajú, ale to, že vysielajú. Je to akoby rozdelenie si územia – v tomto prípade frekvencií. V prípade, že sa niečo deje, frekvencia prestane vysielať a to bude signálom pre zasvätené osoby.

pexels.com

Je nemožné povedať, ako to skutočne je a môžeme sa len domnievať, čo sa za tým všetkým skrýva. Ak by ale platila aspoň jedna z variant, Rusko by mohlo inštruovať svojich špiónov po celom svete. A zaiste nie len Rusko, ale aj krajiny, ktoré sa tvária ako nanajvýš mierové… Koľko toho ešte nevieme! A možno aj našťastie, že toho vieme len tak málo…

Pozri aj: 432 Hz: Zvláštny tón plný tajomna, ktorý má zaujímavé účinky. Počuli ste už o ňom?

bbc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov