Tón o frekvencii 432 Hz sa v poslednom čase predovšetkým v zahraničných médiách spomína naozaj často. Čo je na ňom také zvláštne?

Už ste o ňom počuli? Tónu 432 Hz sa totiž hovorí “prirodzená frekvencia vesmíru”. Vraví sa o ňom, že má záhadné liečivé účinky, ale aj to, že keď je vložený do nejakej skladby, tá dokáže pritiahnuť a zaujať masu ľudí. Či ste už o tomto tóne počuli alebo nie, možno vás zaujmú tieto 4 zaujímavé fakty práve o ňom.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Tento tón niekedy na Zemi neexistoval

Jeho vznik sa datuje cca do 16. storočia. Hudobné nástroje existujúce predtým totiž nemali možnosť vydať zo seba tento zvuk.

#2 Giuseppe Verdi

Muzikológ Alexander John Ellis zistil jednu zaujímavú vec. Pri skúmaní hudby Giuseppeho Verdiho si všimol, že väčšina jeho skladieb je ladená práve na frekvenciu 432 Hz. To, či išlo o náhodu alebo o zámer sa už asi nedozvieme nikdy, faktom však je, že tvorba toho skladateľa oslovila naozaj masy ľudí.

#3 Štandardnou frekvenciou ladenia je 440 Hz

Možno ste o tom doteraz nepočuli, no každá skladba má isté ladenie. Ladenie hudby, aby mohlo byť pre všetky nástroje rovnaké, musí vychádzať z jedného spoločného bodu. V praxi to funguje tak, že sa určí jeden základný tón, ktorému je priradená istá frekvencia. Tá je vo väčšine prípadov práve 440 Hz.

Foto: pixabay.com

Možno vás to prekvapí, no už roky sa voči tomu búri viacero hudobníkov. Väčšina predovšetkým západnej hudby je charakteristická týmto ladením, pretože Medzinárodná organizácia pre štandardizáciu (ISO) ju schválila ešte v roku 1955, a to na základe odporučenia jedného z hlavných prívržencov Hitlera – Josepha Goebbelsa. Ten tak ale spravil ešte v roku 1939, kedy takúto hudbu používal pri nacistických pochodoch v Nemecku.

Mnoho ľudí sa domnieva, že frekvencia ladenia 440 Hz však pre ľudí nie je prirodzená a vyvoláva napätie, disharmóniu, úzkosť či strach. Naopak, hudba ladená na 432 Hz by mala mať upokojujúce a harmonizujúce účinky.

#4 Tónu 432 Hz sa venovali aj filozofi

Napr. aj rakúsky filozof Rudolf Steiner bol presvedčený o tom, že frekvecnia 432 Hz má liečivé účinky. Bol presvedčený o tom, že takto ladená hudba je jasnejšia, čistejšia a pôsobí na naše uši ľahšie. Aj to je dôvodom, prečo sa často používa pri meditáciách a rôznych relaxačných cvičeniach dodnes.

Ťažko však uveriť niečomu, čo na sebe nemáte odskúšané. Skúste si preto spraviť pohodlie a započúvajte sa do hudby v tomto videu. Budeme radi, ak nám potom napíšete svoje skúsenosti.

Pozri aj: Počuli ste už o binaurálnych rytmoch? Po ich vypočutí sa môžete cítiť ako po užití alkoholu alebo drog

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov