Martin Navrátil

Počuli ste niekedy o Turkmenistane, alebo o jeho hlavnom meste Ašchabad?

Ak by turistický ruch vedel, ako vyzerá metropola tejto púštnej krajiny, už by nik nepovažoval Dubaj za niečo výnimočné. Veď tu vznikli skôr klimatizované autobusové zástavky, majú tu viac zlata a hlavne najviac mramorových obytných budov na svete. O fontánach ani nehovorím či iných svetových naj o ktorých svet netuší. Možno by aj tušil, keby vízový režim do tejto krajiny bol jednoduchší.

Článok pokračuje pod videom ↓

Stojím už 8 krát na hranici medzi Turkmenistanom a Uzbekistanom a colník si veľmi dôkladne pozerá môj pas. ,,Pán Navrátil. Vedeli ste, že ste najčastejšie navštevujúci Slovák našu krajinu?“ Obrovská pečiatka pristane na mojich zelených vízach a ja vstupujem do najmenej navštevovanej krajiny na svete. Keď som tu bol prvýkrát v roku 2008, tak podľa oficiálnych štatistík túto krajinu pozrelo len 300 turistov. Dnes číslo vyskočilo nad 3000 za rok. Možno si niekto povie, že asi tu nič nie je, ale zdanie klame.

Martin Navrátil

Hneď po prekročení exotických hraníc smerujeme na benzínovú pumpu a tu začínajú moje zážitky. Po natankovaní prichádza za mnou sprievodca, že mu je veľmi ľúto, ale budem musieť zaplatiť zvýšenú cenu benzínu pre turistov. Pripravujem si sto dolárovky a pýtam sa, koľko budem ma vyjde 185 litrov benzínu. Štyri a pol dolára. Čo? Neverím im ešte hodnú chvíľu. Šofér sa ma pýta, koľko stojí u nás. Niečo cez 1,4 euro za liter, odpovedám. Šofér zastaví autobus, ide si zafajčiť a po chvíli mi prenesie malý kanister benzínu. Nech si ho zoberiem, keď je u nás tak draho.

Martin Navrátil

Absurdné? Kdeže! Dozvedáme sa, že obyvatelia majú plyn, elektriku a školstvo zadarmo. Náš sprievodca sa však sťažuje na nehorázne telefónne účty. Chudák, musí platiť 5 dolárov ročne. K tomu všetkému, ešte prednedávnom mali nájomne 10 dolárov, teraz sa im vraj zvýšilo na 20 dolárov. Na rok. Priemerný Turkmén zarobí mesačne okolo 300 dolárov. Keď si zoberiete, čo všetko má zadarmo, tak to nie je málo. Celá krajina je vlastne jedno veľké plynové ložisko, a tak sa štát rozhodol pumpovať bohatstvo z neho okrem megalomanských projektov aj do svojich ľudí.

Martin Navrátil
Martin Navrátil

Turkmenistan prekvapuje každú chvíľu a to nielen bizarnými cenami. Vedeli ste, kde sa boli vyrozprávané rozprávky Tisíc a jednej noci? No predsa v Merve, ktorá dnes patrí medzi najväčšie archeologické lokality na svete. Voľakedy toto mesto patrilo medzi najväčšie metropoly sveta kade prechádzala hodvábna cesta. Keďže som študoval históriu, som vo vytržení, čo všetko tu je a že sa tu môžete prechádzať bez obmedzení.

Martin Navrátil

Ale to, čo vás najviac šokuje je hlavné mesto Ašchabad. Mesto, ktoré patrí medzi najmodernejšie mestá na svete. Bývalý prezident Turkmenbaši si zaumienil, že odstráni šeď bývalých sovietskych miest a pozval nielen najlepších architektov, ale aj nariadil, aby bol použitý najlepší materiál. ,,Každá obytná budova je z pravého talianskeho mramoru,“ rozpráva mi sprievodca Vasiľ. „Nielen, že každý byt má 100 metrov štvorcového, ale aj bazén, ihrisko a iné vymoženosti.“ Obrovské parky s fontánami, ktoré pôsobia veľmi príjemne, nakoľko je tu vražedných 45°C.

A viete, čo je najväčšou atrakciou? Ja. Ľudia sa pristavujú a pýtajú sa odkiaľ som prišiel, čo tu robím a hlavne ako sa cítim. Veď sem nikto poriadne nechodí. Mňa najviac zaujala Ruhnama. Čo to je? Bývalý prezident Turkmenbaši, ktorý je pochovaný v 4. najväčšej mešite na svete, spísal dielo o Turkménov. Počas jeho života musel každý ovládať túto knihu vyslovene naspamäť. Dokonca premenoval mesiace v roku podľa najväčších hrdinov Turkménska. A hádajte, ako sa volal prvý mesiac. Turkmenbaši.

Martin Navrátil

Poslušnosť národa si vykúpil štedrým sociálnym programom, ktorý bol financovaný z obrovského plynového bohatstva. Chcel postaviť aj obrovský plynovod do Európy, ale vládcom v Rusku sa to nepáčilo a zlé miestne jazyky tvrdia, že Turkmenbašiho dali odstrániť. Pravdu sa asi nikto nedozvie, ale je pravda, že po prvom neúspešnom atentáte, dal zatvoriť hranice.

Martin Navrátil

Turkmenistan sa neustále otvára svetu, ale turizmus je tu v plienkach. Ak by ste chceli zažiť niečo neskutočné, treba sem ísť. A potom mi uveríte a budete si klásť tu otázku. ,,Prečo všetci obdivujú Dubaj?“


travelistan.sk
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov