Skvelé herecké výkony, pútavý dej a až desivo reálne zobrazenie reality. Aj to majú spoločné tieto skvelé filmy.

Ak by sme si nechali spraviť prieskum o tom, ktoré slová rezonujú v súčasnosti slovenskými médiami najviac, niet pochýb, že slovíčko “mafia” by sa umiestnilo na popredných priečkach. Práve preto sme sa rozhodli zostaviť rebríček TOP 10 filmov, v ktorých hrá hlavnú úlohu práve mafia. Snažili sme sa pritom obsiahnuť všetky žánre, aby si na svoje prišiel naozaj každý. Samozrejme sme nezabudli ani na skvelé slovenské snímky, ktoré posunuli už aj tak silnejúcu slovenskú kinematografiu opäť na vyšší level. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je teda náš výber.

#10 Gauneri (1992)

Tento snímok si v tomto rebríčku zaslúži miesto už len kvôli svojmu režisérovi, ktorým je fenomenálny Quentin Tarantino. Ak máte jeho filmy napozerané, asi už tak nejak tušíte, že o žiadnu klasiku nepôjde. A tušíte správne. Takmer celý film sa odohráva v opustenom sklade, do ktorého sa po neúspešnej lúpeži skryje partička gangstrov najatá obávaným mafiánskym bossom. Napätie v sklade však narastá – každý má vlastnú verziu toho, prečo ich lúpež klenotníctva zmarila polícia, pred ktorou ušli. Ako sa to celé skončí si už pozrite sami.

#9 Mickeyho modré oči (1999)

Ako sme sľúbili – z každého žánru niečo. V tomto prípade preto vyberáme romantickú komédiu, v ktorej si hlavné postavy zahrali Mickey (Hugh Grant) a Gina (Jeanne Tripplehorn). Všetko by vyzeralo dokonale romanticky, až do chvíle, kedy Mickey nepožiada Ginu o ruku. Miesto srdcervúceho “áno” sa však dočkáme ešte srdcervúcejšieho “nie”, po ktorom zúfalá Gina utečie. Mickey sa však rozhodne, že to nenechá len tak a do boja o svoju lásku sa pustí na vlastnú päsť. Vtom však zisťuje, že Gina ho chcela ochrániť. Je totiž dcérou okúzľujúceho Franka, ktorého nikto nenazve inak než “Mr. Big”. Áno, Frank je hlavou mafie. A svoju dcéru dá Mickeymu len po splnení neľahkých podmienok…

#8 Kokaín (2001)

Tento skvelý snímok je natočený podľa skutočných udalostí. Vyobrazuje život narkobaróna Georgea Junga – život plný vzostupov i pádov. George bol úplne obyčajným americkým chlapcom. Žil v malom meste, bol hviezdou miestneho futbalového tímu… No potom nastal zvrat. Začal experimentovať s predajom marihuany, vďaka čomu si získal mnoho kontaktov z drogového prostredia. Netrvalo dlho, kým prešiel k predaju kokaínu a čoskoro sa z neho stal hlavný dovozca kokaínu z kolumbijského Medelínu.

Film zachytáva moment, kedy sa z malomeštiackeho chlapca stal prakticky cez noc zbohatlík, ktorý začal kopírovať život ľudí žijúcich v tých najvyšších vrstvách. Ako sa hovorí – s jedlom rastie chuť… Ak teda máte chuť pozrieť si skvelý film so skvelým obsadením (v hlavných úlohách Johnny Depp a Penélope Cruz), film Kokaín je to správnou voľbou.

#7 Nepodplatiteľní (1987)

Alphonse Gabriel Caponi, oveľa známejší ako Al Capone či Scarface, bol americkým gangstrom talianskeho pôvodu. Z mena Al Capone je dnes pojem, ktorý predstavuje synonymum k mafiánskemu bossovi. A presne tým Al Capone bol. Je organizovaná skupina sa dostala na výslnie predovšetkým vďaka ére tzv. prohibície, v rámci ktorej boli v Amerike zakázané predaj, výroba a distribúcia alkoholických nápojov. Z dobre mieneného zákazu si samozrejme zločinecké gangy spravili skvele vynášajúci biznis a svoje “podnikateľské aktivity” postupne rozširovali.

Mafiánsky boss Al Capone však bol, ako to už býva, prešpekulovaný a polícia mu dlho nevedela nič dokázať. Síce sa na verejnosti svojím majetkom chválil, ako sa to robí doteraz, na svojom nemal napísané prakticky nič. Hrdinom tej doby a predstaviteľom spravodlivosti sa vtedy stal agent Eliot Ness, vďaka ktorému vytvorili skupinu jedenástich agentov zvaných „The Untouchables“.

Týchto agentov si Eliot vybral sám a preslávili sa tým, že Al Caponem sa nenechali podplatiť, odhalili pramene jeho nelegálnych ziskov a následne ho obvinili z neplatenia daní. “Nepodplatiteľní” sa teda stali skupinou, ktorá dostala Al Caponeho až za mreže. Ak teda v nejakých oblastiach spoločenského života náhodou postrádate spravodlivosť, pustite si tento skvelý film, možno vás aspoň jeho pekná myšlienka pohladí na duši.

#6 Mafiánovci (2013)

Táto komédia vám pomôže zaspomínať si na časy, kedy sme sa vtipom o talianskej mafii ešte smiali. Ide vlastne o akúsi zmes komédie, krimi a thrilleru, ktorá sa však naozaj podarila. Hlavnými postavami sú bývalý taliansky mafiánsky boss Giovanni Manzoni (Robert De Niro) a jeho rázna manželka Maggie (Michelle Pfeiffer). Giovanni sa však rozhodne, že už ďalej nechce žiť život “kápa”, preto sa rozhodne uzavrieť s políciou dohodu. Všetko im povie, no žiada za to, aby bola jeho rodina zaradená do programu ochrany svedkov.

Najskôr to vyzerá tak, že všetko dobre dopadlo – spokojná je aj polícia a spokojní by mohli byť aj Manzoniovci s deťmi – po novom vlastne už Blakeovci, presťahovaní do nudného mestečka v Normandii. Sú tu však dva problémy. Prvým je, že mafia samozrejme pátra po zradcovi. No a druhým je to, že starého psa novým kúskom nikdy nenaučíte…

#5 Kasíno (1995)

Sam „Ace“ Rothstein, stvárnený skvelým Robertom De Nirom, je bývalým hazardným hráčom, ktorého mafia dosadila na post vedúceho obrovského kasína v Las Vegas. To sa pod jeho rukami stáva mimoriadne úspešným. Život Sama sa však otrasie v základoch, keď do jeho života vstúpi Ginger. Tá je závislá nielen na alkohole a na drogách, ale aj na peniazoch. Sam sa do nej však napriek tomu zamiluje, čo mu spôsobí nemalé problémy…

#4 Mafiáni (1990)

Brooklyn, rok 1955. Henry Hill je malým chlapcom, ktorý má zvláštny sen. Sníva totiž o tom, že sa raz stane uznávaným mafiánom. Už od detstva preto pre miestnych mafiánov vykonáva malé služby, čím si však získava cenné kontakty. Nakoniec sa stane obľúbencom mafiánskeho bossa Cicera. Ten Henrymu určí “školiteľov”, ktorými sa stanú mafiáni Jimmy a Tommy.

To, po čom Henry celý život sníval, sa mu však rúca pred očami. Žena ho po prevalení aférky s jeho milenkou opustí a na nejaký čas sa dokonca dostáva i do väzenia. Po prepustení sa im síce s Jimmym a Tommym podarí utŕžiť veľký lup, no to už po ňom ide samotná FBI. Aby sa Henry ochránil, rozhodne sa “zaspievať” a požiada o zaradenie do programu ochrany svedkov. Ako to celé dopadne uvidíte, keď si tento skvelý film pozriete.

#3 Krstný otec (1972)

Klasika všetkých klasík a absolútne kultový film, ktorý si jednoducho aspoň raz za život musíte pozrieť. Príbeh zachytáva život Vita Corleoneho, ktorý je absolútne dokonalým stelesnením “kápa” pravej talianskej mafie. Dodať čokoľvek iné by bolo úplne zbytočné, tento film jednoducho musíte vidieť. Má aj ďalšie dve pokračovania a napriek jeho dokonalosti je nutné povedať, že miestami možno pocítite, že príbehu niečo chýba, alebo že sa snaží povedať niečo viac. Je to preto, že film je “len” knižnou adaptáciou rovnomennej knihy, ktorej autorom je Mario Puzo – jej prečítanie vám určite odporúčame.

#2 Únos (2017)

Čo je doma, to sa počíta, a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Únos zožal v minulom roku oprávnene mnoho ovácií a určite je filmom, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. Ide o politický thriller, ktorý vás vráti späť do 90. rokov. Unesenie syna vtedajšieho prezidenta, tvrdý mečiarizmus, osudy Róberta Remiáša a Oskara Fegyveresa či všadeprítomná mafia a korupcia – toto všetko Únos zobrazil viac než reálne. Čo je však na tomto príbehu okrem samotnej pointy smutné je aj to, že je zasadený do obdobia, kedy si všetci mysleli, že horšie to na Slovensku už byť nemôže…

#1 Čiara (2017)

A nakoniec to najlepšie. Čiara je pýchou slovenskej kinematografie a aj množstvo získaných ocenení je dôkazom toho, že je jedným z našich najlepších celovečerných filmov. Jedným dychom však treba dodať, že Čiara vznikla aj vďaka spolupráci s Ukrajinou a práve do slovensko-ukrajinského pohraničia je zasadená aj celá jej dejová línia.

Tá odokrýva príbeh Adama Krajňáka, ktorý je hlavou pohraničnej kriminálnej skupiny, ktorá cez slovensko-ukrajinské hranice pašuje (nielen) cigarety. Jeho biznis však naruší vytvorenie schengenského priestoru a vybudovanie “čiary”, teda prísne stráženého hraničného priechodu.

V atmosfére obáv z budúcnosti sa Adamovi pred očami rozpadáva celý život a nasleduje sled udalostí, ktoré sa vám zaryjú pod kožu. O dokonalosť Čiary sa pričinilo tiež priam bravúrne prepracovanie psychologických profilov jednotlivých postáv a v neposlednom rade i skvelé herecké obsadenie, kde zahviezdili zvučné domáce mená ako Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová a mnohí iní, ale rovnako aj nemenej skvelí ukrajinskí herci Stanislav Boklan či Jevgenij Libezňuk.

Pozri aj: 10 náročnejších filmov, ktorých myšlienku pochopia len skutočne inteligentní ľudia. Videli ste ich všetky?

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov