Foto: pixabay.com

Myslia si o vás ľudia, že ste “creepy”?

Veľakrát to tak v skutočnosti vôbec nemusí byť a môže ísť len o dojem. Na základe čoho si ale ľudia takýto dojem vytvárajú? Možno budete prekvapení, ako dopadla istá štúdia profesorky Jennifer Fayard. Skúmala, na základe akých kritérií definujeme ľudí ako “šialených”.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tom napísal portál I Heart Intelligence. Fayard spolu so svojím tímom analyzovala odpovede 1 341 participantov, a došli na naozaj zaujímavé zistenia. 

#1 Mužov považujeme za viac “creepy”

Prvým prekvapujúcim zistením bolo, že až 95 % participantov súhlasilo s tvrdením, že muži sú viac creepy ako ženy. Podľa profesorky Fayard za to môže predovšetkým fakt, že muži hovoria oveľa otvorenejšie o sexe, čo môžu predovšetkým ženy považovať za nevhodné či “zvláštne”.

#2 Rozhodujúcou je aj profesia

Štúdia odhalila, že keď hodnotíme, či je niekto “šielený”, naše rozhodovanie ovplyvňuje aj jeho profesia. Najhoršie pritom v našom hodnotení obstoja ľudia, ktorí pracujú v oblasti, ktorá je vo všeobecnosti vnímaná ako strašidelná. Ide napríklad o zamestnancov pohrebných služieb, patológov, správcov cintorínov a podobne. Prekvapivo ale ľudia hodnotili ako najstrašidelnejšie povolanie klauna. 

Autor fotky: Christian Diokno na Pexels

#3 Záleží aj na detailoch

Ako sa ukázalo, pri kontakte s druhou osobou si všímame naozaj všetko. Štúdia vyhodnotila, že za najväčších šialencov považujeme ľudí, ktorí sa vyhýbajú očnému kontaktu, ktorí od nás požadujú priveľa osobných údajov, ktorí sa zvláštne pozerajú, tiež ľudí, ktorí sa nás pri rozhovore dotýkajú, ale takisto jedincov, ktorí majú mastné vlasy alebo špinavé oblečenie. 

#4 Blázni nevedia, že sú bláznami

A nakoniec, zaujímavým je aj zistenie, že ľudia si vo väčšine prípadov neuvedomujú, že iní ich hodnotia ako šialencov. Z opýtaných a takto hodnotených ľudí si to neuvedomovalo až 60 % z nich. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov