Foto: pixabay.com

Máte pri sebe priateľov alebo "priateľov"?

Mať po boku dobrých priateľov je skvelé, faktom ale je, že nie je ničím neobvyklým, ak sa niektorý z nich len pretvaruje, aby sa pri vás držal blízko, no v skutočnosti je vaším nepriateľom. Ako zistíte, že niekoho takého máte v okruhu svojich najbližších aj vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál The Minds Journal popisuje týchto 7 varovných signálov.

#1 Vždy majú nejaký postranný motív

Takýmto falošným priateľom/nepriateľom môže byť aj človek, ktorý vás neustále len zneužíva. Je to evidentné z toho, že keď niečo potrebujete vy, akoby neexistoval, no ozýva sa vám výhradne vtedy, ak niečo potrebuje on. Jednoducho doslova zneužíva vašu dobrotu a ochotu. 

#2 Často vás ponižuje

Priateľ by mal byť človek, ktorý vás stále pochváli a povzbudí — a to dokonca aj vtedy, keď ste urobili nejakú chybu. Na to predsa priatelia sú. Nepriatelia schovávajúci sa za priateľov ale budú robiť pravý opak. Budú striehnuť na každú jednu príležitosť, kedy by vás mohli ponížiť alebo vám pripomenúť nejaké vaše zlyhanie. 

#3 Ich prítomnosť vás vyčerpáva

Ak sa stretneme s niekým, s kým sa cítime príjemne, aj po stretnutí sme plní pozitívnej energie a dobrej nálady. Ak sa ale stretnete s človekom, ktorý nie je vaším úprimným priateľom, po stretnutí s ním budete mať zvláštny pocit — akoby z vás doslova vysával dušu. Možno až neskôr pochopíte, prečo ste sa takto cítili. 

pixabay.com

#4 Neoslavujú vaše úspechy

Títo falošní ľudia budú doslova trpieť, keď sa dozvedia o nejakom vašom úspechu. Možno síce budú predstierať radosť, avšak vy sami budete veľmi dobre vidieť, že je to len hrané. Naopak, ich úprimnú radosť uvidíte len vtedy, keď  sa vám prestane dariť. 

#5 Neustále sa s vami pretekajú

Priateľstvo by malo byť o vzájomnej podpore, a nie o nejakom súťažení. Toto je ale takýmto ľuďom cudzie a neustále sa budú snažiť byť vo všetkom lepší ako vy — a to aj keď vy o tieto “sútaže” neprejavíte ani najmenší záujem.

#6 Viete, že za chrbtom vás ohovárajú

Hovorí sa, že ľudia o vás za chrbtom hovoria presne tak, ako hovoria o druhých. Ak teda druhých neustále len ohovárajú, môžete mať istotu, že pekného slova nemajú za vaším chrbtom ani na vás — a to ani vtedy, keď vám budú do očí tvrdiť pravý opak. Navyše, svet je malý, a skôr či neskôr sa k vám aj tak všetko donesie. 

#7 Neustále im niečo prekáža

Jedným zo znakov je aj to, že títo ľudia majú doslova “raple” ako malé deti a sú schopní prestať s vami komunikovať aj na niekoľko mesiacov — a to bez toho, aby vám vysvetlili, čím ste im vlastne „ublížili“. Raz ale musíte pochopiť, že ide v podstate o formu emocionálnej šikany, ktorú by ste vo svojom živote nemali tolerovať. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov