Foto: Unsplash/Alexei Maridashvili

Možno sa vám to už niekedy stalo.

Síce je to zvláštne, ale ľudia niekedy skutočne ostávajú vo vzťahoch, kde je im ubližované, kde sú podvádzaní, a kde vlastne už ani nie sú šťastní. Čo je ešte horšie, aby tieto fakty ospravedlnili, vymýšľajú si rôzne výhovorky, aby v takomto vzťahu mohli zotrvávať naďalej.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Your Tango priniesol 5 najčastejších z nich. 

#1 “Keď ho/ju budem milovať viac, zmení sa.”

Toto je jeden z najväčších a najčastejších mýtov, ktoré sa ale vôbec nezakladajú na pravde. Tým, že niekomu dáte viac lásky, ktorú si aj tak neváži, sa absolútne nič nezmení. Akurát vy sa budete trápiť ešte oveľa viac. 

#2 “Znovu to bude také ako na začiatku.”

Začiatok väčšiny vzťahov je romantický, krásny a bezproblémový. Veľa ľudí ale naivne verí, že keď sa tento istý vzťah zmení na šikanu, je to len nejaké nedorozumenie, ktoré čoskoro opäť pominie, a všetko bude ako predtým. Pravda je ale taká, že pravú tvár vám človek ukáže až časom, nie na začiatku vzťahu. 

Photo by Djordje Cvetkovic from Pexels

#3 “To ja som na vine, keď sa zmením, všetko bude OK.”

Takéto zmýšľanie je veľmi časté u obetí gaslightingu, v rámci ktorého vás partner presviedča, že aj keď vám bol napríklad neverný, na vine ste vlastne vy. Ide o manipulačnú techniku, kedy z vás ten druhý robí doslova blázna a jej cieľom je presne to, aby ste začali mať pocit, že na vine ste vy. 

#4 “Ak ho/ju opustím, už nikdy nebudem milovať.”

Každý si v závere  vzťahu myslí, že jeho srdce je zlomené navždy, a že už nikdy si nenájde nikoho, koho by bol schopný milovať. Všetci ale veľmi dobre vieme, že takto to nie je — hlavne v prípadoch, kedy si až s odstupom času uvedomíte, že ste boli obeťou psychického týrania. 

#5 “Možno si viac nezaslúžim.”

Aj toto je jedno z ospravedlnení, ktoré ľudia často používajú na ospravedlnenie toho, v akých hrozných vzťahoch zostávajú. Nikto si ale nezaslúži byť tam, kde je mu ubližované. Čím skôr si to pripustíte, tým skôr si nájdete vzťah, ktorý si naozaj zaslúžite. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov