Image by hainguyenrp from Pixabay

Premýšľali ste niekedy nad tým, akú teplotu má váš mozog?

Je všeobecne známym faktom, že naša telesná teplota by mala dosahovať hodnotu do 37 stupňov Celzia. Ak je táto hodnota vyššia, hovoríme už o zvýšenej teplote, ktorá sa prejavuje nepríjemnými sprievodnými symptómami, ktoré všetci veľmi dobre poznáme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čím je teplota vyššia, tým horšie nám je a určite viete, ako sa cítite, keď máte 39-40 °C. Preto vás zrejme prekvapí, koľko stupňov dosahuje náš mozog. 

Viac o tom napísal portál Spring. Náš mozog totiž dosahuje oveľa vyššiu teplotu, než by sme si možno mysleli. 

“Prehriaty” mozog

Vedcom sa na základe 4D teplotných máp mozgu podarilo zistiť, že jeho teplota dosahuje v jeho strede bežne až 40 °C — a to predovšetkým počas dňa a u žien. 

Je to teda až o cca 3 °C viac, ako je naša priemerná telesná teplota, ktorá by nemala presiahnuť 37 stupňov. 

Image by Gundula Vogel from Pixabay

Predtým vo vede prevládal názor, že mozog má cca rovnakú teplotu, ukázalo sa ale, že jeho priemerná teplota počas dňa je až 38,5 °C.

Dr. John O’Neill, spoluautor tejto štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Pre mňa je najprekvapivejším zistením našej štúdie to, že zdravý ľudský mozog bežne dosahuje takéto teploty. Kdekoľvek inde v tele by pritom boli diagnostikované ako horúčka. Takéto vysoké teploty boli v minulosti namerané u ľudí s poranením mozgu, ale predpokladalo sa, že sú výsledkom zranenia.”

Teplota sa počas dňa mení

Teplota mozgu funguje naopak aj čo sa týka zmien počas dňa. Vieme, že keď sme chorí, najvyššie hodnoty zvykne dosahovať večer. Pri mozgu je to presne naopak. 

Respondentom sa teplota mozgu seknovala ráno, poobede a večer pomocou magnetickej rezonančnej spektroskopie, ktorá umožňuje neinvazívne meranie teploty mozgu.

Ukázalo sa, že jeho teplota dosahuje svoje maximum v poobedných hodinách, zatiaľ čo v noci pred spaním klesá. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov