Existujú vraj tri masky, ktoré nosíme; jednu pred svetom, druhú pred priateľmi a tretiu sami pred sebou. Niektorí ľudia akoby mali omnoho viac masiek, ktoré si nasadzujú podľa toho, ako im to vyhovuje. Reč je o pokrytcoch.

Nemusíme o nich veľa hovoriť, lebo v dnešnom svete je ich viac, než je zdravé. Iste ste aj vy stretli v živote niekoho, kto sa tváril ako váš najlepší priateľ a za chrbtom vám podkopával nohy a správal sa ako váš nepriateľ. Táto povahová črta sa dá vycítiť, no niekedy sa necháme oklamať rozumom a neveríme svojej intuícii. Presvedčíme samých seba, aby sme niekomu verili a o to viac nás potom bolí, keď niekto našu dôveru zradí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pokrytcom sa dá vyhnúť tým, že ich včas odhalíte. Všímajte si preto týchto 5 spôsobov správania…

Nekonzistentnosť

S nekonzistentnosťou pokrytcov je úzko spojená ich vypočítavosť. Nemajú problém klamať alebo sa niekomu líškať, keď vedia, že tým dosiahnu svoj cieľ. Vedia nasľubovať hory i doly, ale ostávajú len pri slovách. Vedia sa tváriť, že ich zaujímajú vaše problémy, no počúvajú vás len preto, aby mali informácie, ktoré môžu použiť aj proti vám.

Ak vidíte, že niekto v spoločnosti rôznych osôb mení svoje správanie, názory a postoje, držte sa od neho ďalej. Títo ľudia sa nielenže bavia na intrigách, oni nemajú problém ani niekoho využiť a zničiť, len aby tým poslúžili svojim záujmom.

Unsplash.com/Emma Backer

Dvojaký meter

Pokrytci sú ľudia, ktorí vodu kážu a víno pijú. Často sa tvária ako tí najmorálnejší a pritom majú od morálky veľmi ďaleko. Poučujú iných o tom, ako sa majú správať, no zabúdajú na to, že by mali hľadieť najmä sami na seba. Majú vysoké nároky na iných, no voči sebe sú maximálne zhovievaví. Ak si myslíte, že takíto sú len duchovní predstavení či politici, veľmi sa mýlite. Týchto ľudí nájdete všade, hlavne tam, kde by ste ich nehľadali. Na pokrytcov totiž platí ešte jedno príslovie: „Zlodej kričí: Chyťte zlodeja!‘“

Rola obete

Keď príde na lámanie chleba a ste len krôčik od toho, aby ste niekomu ukázali priamo do očí jeho pokrytectvo, vtedy sa chopí role obete. Zahrá na vás plač, zúfalstvo či bezmocnosť len preto, aby ste mu uverili. Dokonca môže sám nad sebou krútiť hlavou a lamentovať nad svojou hlúposťou či nestálosťou. Neverte tomu, pokrytec veľmi dobre vie, čo robí a v duchu sa smeje vašej dobromyseľnosti a naivite.

Unsplash.com/Emma Backer

Nadradenosť

V tomto sa falošní ľudia podobajú na narcisov; sú namyslení, myslia si, že sú nadradení ostatným a dobrí sú podľa nich len tí ľudia, ktorí sú na ich strane. Nerobí im problém zosmiešniť niekoho, ak sa postaví proti ich vôli. Vtedy vedia zneužiť aj veľmi dôverné informácie a neštítia sa urobiť čokoľvek, len aby ukázali, že šéfom sú tu oni.

Priatelia sa s tými „správnymi ľuďmi“

Pocit vlastnej dôležitosti vedie falošných ľudí k tomu, aby sa zamerali na vzťahy s ľuďmi, ktorí sú pre nich dosť dobrí. Nie preto, akí sú, ale kým sú. Nikoho neprekvapí, že pokrytci sú ukážkoví podliezači, ktorí sa vtierajú do priazne tým, ktorých práve potrebujú. O to viac sú urazení, keď ich niekto dôležitý odhalí a vysmeje.

Unsplash.com/Emma Backer

Nemusíme vám prízvukovať, aby ste sa od týchto ľudí držali čo najďalej. Ak to nie je možné, tak si aspoň dávajte poriadny pozor na to, ako sa správate v ich spoločnosti. Vedia využiť a zneužiť takmer všetko.

Pozri aj: 5 trikov, vďaka ktorým (ľahko) odhalíte každého neverníka

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov