Tiež máte pri konverzácii niekedy problém udržať očný kontakt?

Ak ste niekedy premýšľali nad tým, prečo vám niekedy pri rozhovore zrak zablúdil kamkoľvek, len nie do očí vášho spoludiskutujúceho – neboli ste sami. Tento fakt si všimli aj vedci a rozhodli sa ho objasniť. Ich vysvetlenie vás napriek svojej jednoduchosti pravdepodobne prekvapí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo spôsobuje problémy s udržiavaním očného kontaktu?

Odpoveď je až prekvapivo jednoduchá. Vedci totiž prišli na to, že človek nie je schopný plne sa sústrediť na nachádzanie tých správnych slov a na vnímanie tváre svojho spoludiskutujúceho zároveň.

Neschopnosť udržať očný kontakt sa pritom podľa vedcov znásobuje, keď sú v rozhovore použité menej známe alebo menej príjemné slová. Ich spracovanie totiž zamestnáva rovnaké oblasti mozgu, ako snaha o udržanie očného kontaktu. Človek preto nie je schopný venovať sa obom činnostiam súčasne a tak zrak odkláňa.

Tieto tvrdenia potvrdil aj tím výskumníkov z univerzity v Kyoto v Japonsku, ktorí podrobili zaujímavému testu 26 dobrovoľníkov. Tí hrali slovné asociačné hry, zatiaľ čo na nich z počítača hľadeli rôzne tváre ľudí. Ukázalo sa, že úspešnosť v slovných hrách klesala, keď sa na monitore objavila osoba hľadiaca účastníkovi priamo do očí.

pixabay.com

Viete, čo sa stane, ak sa budete niekomu pozerať do očí 10 minút?

Touto otázkou sa vo svojom nedávnom výskume zaoberal taliansky psychológ Giovanni Caputo. Účastníci jeho výskumu vytvorili dvojice a po dobu 10 minút nerobili nič iné (teda ani spolu nekomunikovali), len udržiavali očný kontakt. Výsledky tohto výskumu boli prekvapivé, nakoľko sa zistilo, že 10 minút nepretržitého očného kontaktu (čo je pre človeka bezpochyby neprirodzená situácia) vyvolávali miernu zmenu stavu vedomia. Tá následne spôsobila to, že ľudia začínali vidieť v tvárach oproti sediacich ľudí rôzne príšery a démonov, ale aj svojich príbuzných, či dokonca svoje tváre.

Na záver možno povedať, že ide síce o zatiaľ nie veľmi preskúmanú tému, no veda jej ešte určite bude venovať svoju pozornosť. Doterajšie výsledky zrealizovaných výskumov sa však zhodujú v tom, že ak sa pri nejakej konverzácii vyhýbate očnému kontaktu, vôbec to nemusí znamenať to, že klamete, alebo že sa necítite dobre – znamená to len to, že hľadáte tie správne slová.

Pozri aj: 25 EFEKTÍVNYCH PSYCHOLOGICKÝCH TRIKOV, O KTORÝCH STE DOTERAZ NEVEDELI, NO UĽAHČIA VÁM KAŽDODENNÝ ŽIVOT

psych.sk (Henrieta Balázsová), themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov