Foto: pixabay.com

Ako často si ho doprajete?

Ľudia veľakrát podceňujú dôležitosť fyzického kontaktu — a to dokonca aj vo vzťahu. Ak máte pocit, že v tom vašom to v poslednom období nejak škrípe, alebo ak ho jednoducho len chcete posilniť, inšpirujte sa touto radou. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako často sa so svojím partnerom držíte za ruky? Nezáleží pritom, aký je váš preferovaný spôsob — či si dáte dlaň do dlane, alebo si prepletiete prsty, alebo sa hoci len chytíte za malíček.

Všimli ste si ale, že vždy, keď ste nahnevaní, vystresovaní alebo vystrašení, podvedome a inštinktívne siahate po partnerovej ruke? A že rovnako to robíme aj vtedy, ak cítime, že partner je rozrušený? 

Viac o tomto zaujímavom fenoméne napísal portál Your Tango. 

Zaujímavý experiment

Vskutku zaujímavý experiment previedol ešte v roku 2006 Dr. James Coan z University of Virginia. 

Zúčastnilo sa ho celkom 16 šťastne vydaných žien, ktorých mozog bol napojený na magnetickú rezonanciu, aby sa skúmala ich mozgová aktivita. Následne im boli podané 3 elektrické šoky. 

Počas prvého pri ženách nikto nebol. Počas druhého ich držal za ruku cudzí človek a počas tretieho ich držal za ruku ich manžel, ktorého milovali. 

Ukázalo sa, že oblasť mozgu zodpovedná za stres bola menej aktívna aj v prítomnosti cudzej osoby, avšak v prípade, kedy dostala žena elektrický šok, keď ju za ruku držal jej manžel, vykazovala táto oblasť len minimálnu aktivitu. 

Foto: pixabay.com

Držanie sa za ruky redukuje stres

Ak sa šťastné a zamilované páry držia za ruky, prežívajú menej stresu a menej stresu vedie k lepšiemu zdraviu, môžeme predpokladať, že šťastné manželstvá vedú k lepšiemu zdraviu.

Túto hypotézu sa podarilo potvrdiť ešte v roku 2000, kedy bola v Journal of the American Medical Association publikovaná štúdia poukazujúca na to, že nešťastné manželské páry sú vystavené závažným zdravotným rizikám. 

Štúdia skúmala celkom 300 nešťastne vydatých či podvádzaných žien, ktoré trpeli bolesťami na hrudníku, ktoré dokonca vo väčšine prípadov vyústili do infarktu. 

Spojte príjemné s užitočným 

Je teda vedou dokázané, že ak sa bude s partnerom držať za ruky čo najčastejšie, nielenže týmm posilníte váš vzťah, ale aj vaše zdravie.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov