Autor fotky: Vlada Karpovich na Pexels

Nielen to fyzické, ale aj mentálne zdravie máme len jedno.

Napriek tomu mu ale väčšinou nevenujeme takmer žiadnu pozornosť. Na plecia si toho nakladáme viac než zvládame, zotrvávame v toxických vzťahoch a prakticky úplne zanedbávame odpočinok. To je ale chyba, ktorá nám môže privodiť množstvo problémov v podobe rôznych psychických ochorení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako tomu predísť? Vyhraďte si čas len pre seba, každý z nás potrebuje občas týchto 7 druhov odpočinku. Popísal ich portál The Minds Journal

#1 Fyzický

Ak by vám okamžite napadlo, že fyzický odpočinok je najdôležitejší, je to pravda len sčasti. Každý z týchto 7 druhov odpočinku je rovnako dôležitý, je ale pravda, že bez toho fyzického by sme dlho neprežili. Ide totiž predovšetkým o spánok, ktorý regeneruje nielen naše telo, ale aj našu myseľ. 

#2 Emocionálny

Ako si dopriať emocionálny odpočinok? Tak, že sa oslobodíte od všetkých negatívnych emócií, ktoré vás trápia. Aspoň na jediný deň si dajte sľub, že sa budete vyhýbať všetkým toxickým ľuďom, ustrážite si negatívne myšlienky a urobíte niečo pre seba, čo vám urobí radosť. 

#3 Mentálny

Ak ste prepracovaný alebo unavený z množstva vecí, ktoré ste museli v poslednom období spracovať, mentálny odpočinok je presne to, čo potrebujete. Základom je vyhľadať miesto, kde budete v úplnom pokoji a tichu, ideálne osamote. Je skvelé spojiť to napríklad s meditáciou či návštevou prírody. 

Autor fotky: Clem Onojeghuo na Pexels

#4 Senzorický

Zamyslite sa nad tým, aké obrovské množstvo informácií cez nás prejde z elektronických zariadení za 24 hodín. Niekedy je preto to najlepšie, čo môžete spraviť, dopriať si čo i len jeden deň (alebo aspoň niekoľko hodín) bez nich. Doprajte si offline čas, kedy vás nebude vôbec nič rušiť. 

#5 Sociálny

My, ľudia, síce sme sociálnymi bytosťami, čo znamená, že sa potrebujeme socializovať. Ak sme ale 24/7 niekým obklopení, faktom je, že začíname strácať svoju vlastnú identitu. Doprajte si preto občas čas len pre seba, kedy budete úplne osamote a vyslovene si tento pocit vychutnáte. 

#6 Kreatívny

Tento druh odpočinku potrebujú predovšetkým ľudia, ktorí musia každý jeden deň využívať svoju kreativitu naplno. Ak sa vám v poslednom období tvorí ťažko, skúste si dopriať tento druh odpočinku, v rámci ktorého úplne vypnete. Choďte sa prejsť a nevnímajte nič okrem okolia. Vnímajte vône, svetlo, pohyby, jednoducho všetko, čo vás obklopuje, a nesúvisí to s elektronickými zariadeniami. 

#7 Spirituálny

A v neposlednom rade, naša duša potrebuje aj spirituálny odpočinok. V rámci neho sa venujte tomu, čo vás spojí s tou najvyššou verziou seba samého. Praktizujte vďačnosť, meditujte, modlite sa alebo manifestujte – nezáleží na prevedení, ale na účele. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov