Autor fotky: Rachel Claire na Pexels

Koľko vám zvyčajne trvá, kým zaspíte?

Ľudia sa delia v zásade len na dve skupiny. Tá prvá dokáže zaspať v priebehu niekoľkých sekúnd, zatiaľ čo tá druhá sa bude len neustále prehadzovať, a so zaspávaním má dlhodobý problém. Ak nedokážete zaspať do 20 minút, niečo nie je v poriadku. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Za váš problém zrejme môže niektorá z týchto 3 vecí, ktoré popísal portál Your Tango. 

#1 Nesprávny životný štýl

Máte cez deň dostatok pohybu, spoločenský život a venujete sa zmysluplným aktivitám? Ak ste na všetky 3 otázky odpovedali áno, existuje niekoľko ďalších možností, ktoré môžu stáť za vašou nespavosťou. 

Za nesprávny životný štýl totiž považujeme aj nepravidelný spánkový cyklus (napríklad nedostatok spánku cez týždeň a následné víkendové “dospávanie”) alebo tiež to, ak počas dňa vypijete priveľa káv alebo energetických nápojov s obsahom kofeínu či taurínu. 

Autor fotky: Acharaporn Kamornboonyarush na Pexels

#2 Zlé prostredie na spanie

Mimoriadne dôležité je aj to, ako vyzerá priestor, kde spíte. Každý má iný prah citlivosti na rôzne vizuálne a zvukové vnemy, no ak je na ne niekto citlivý, je veľmi málo pravdepodobné, že sa vyspíte napr. na rušnej ulici. 

Nemenej dôležité sú samozrejme aj faktory ako kvalita matracu, obliečok či oblečenia, v ktorom spíte. Tieto veci si až tak neuvedomujeme, no majú obrovský vplyv. 

#3 Neodhalený zdravotný problém

V neposlednom rade, k vás trápi nespavosť, môže ísť aj o nejaký zdravotný problém, ktorý vám ešte zatiaľ nebol oficiálne diagnonstikovaný. 

Takýchto problémov môže byť naozaj veľké množstvo a je potrebné konzultovať to s odborníkom. V každom prípade ale platí, že naše zdravie a spánok sú ako dve prepojené nádoby. Jedno ovplyvňuje druhé viac, ako si uvedomujeme. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov