Foto: Martin Navrátil/Travelistan

Uzbekistan nám od 1.2.2019 ruší víza, a tak sa táto najväčšia stredoázijská krajina ešte viac otvorí. Kam sa treba ísť pozrieť? Ako je to s bezpečnosťou? Kedy ísť a hlavne hľadáš zmysluplný cestovateľský itinerár?

Uzbekistan je najväčšia stredoázijská krajina, ktorá dlho ležala mimo hlavného záujmu turistických ciest. To sa onedlho zmení aj preto, že sem už mnoho národov nebude potrebovať vybavovať komplikované víza.

Prečo by som sem mal ísť?

Ten kto miluje históriu, bude vyslovene v tranze. Len si daj do uja googla také mestá ako Samarkand, Buchara, Chiva a uvidíš ten dôvod sem vycestovať. Už Alexander Macedónsky opisoval tieto mestá ako najkrajšie na svete. Mnoho ľudí navštívilo Maroko a krásne opisovali mestá ako Fes či Marakéš. A vieš si predstaviť, že je niečo aj krajšie?

Druhým dôvodom je aj punc málo navštevovanej krajiny. Stretneš sa tu s domácimi, ktorí ti podajú pomocnú ruku. Nebudeš sa tu cítiť ako v neznámej krajine.

Ako sa viem dostať do Uzbekistanu?

Veľmi jednoducho. Lieta sem niekoľko spoločností z Európy ako je Turkish Airlines, Aeroflot či Lufthansa. Spiatočné letenky sa pohybujú už od 350 eur. Niekto si povie, že je to veľa. Podľa mňa nie a čakať kedy zlacnejú je trochu škoda. Keď sem začnú lietať nízkonákladové spoločnosti, v tom momente budú lietať davy a ceny pôjdu výrazne hore.

Bezpečnosť

Foto: Martin Navrátil/Travelistan

Uzbekistan je jednoznačne bezpečná krajina. Túto krajinu som sprevádzal 8 rokov a nikdy nikoho neokradli alebo neprepadli. Napriek tomu, že je to moslimská krajina, neplatia tu žiadne príkazy alebo zákazy. Môžeš chodiť oblečený ako chceš, dostaneš tu pivko a vodku a dokonca aj bravčové mäso. Keby chceli ženy samé cestovať, takisto sa im tu nič nestane.

Kedy ísť?

máj – jún a september – október

Tieto mesiace sú najvhodnejšie na cestovanie po Uzbekistane. Teploty sa pohybujú okolo +30°C a je sucho. V máji sú ešte niektoré oblasti zelené.

júl – august

Teploty sú najvyššie a na niektorých miestach teplota vystúpi až na +50°C.

november – apríl

Teploty sú síce prijateľnejšie, ale častejšie prší a noci sú chladnejšie.

Ako sa sem viem dostať? – Itinerár

1.deň: Let do Taškentu

2.-3.deň: Prílet do Taškentu a následne prehliadka mesta. Taškent je ideálnym východiskovým bodom pre cestovanie po Uzbekistane, ale aj sám osebe určite stojí za návštevu.

Chast-Imam – toto náboženské centrum je hlavnou historickou a kultúrnou pamiatkou Taškentu. Nájdeš tu mešity Chozreti ImamTelly ŠejkBarakchánovu medresu, ale najväčšou atrakciou je jednoznačne najstarší korán na svete pochádzajúci zo 7. storočia, tzv. Osmanov korán, ktorý je uložený v medrese Moji Muborak (Library Museum). Korán údajne napísal Uthman Ibn Affan (nazývaný tiež Osman alebo Uthman) a do Taškentu ho priviezol sám vládca Timur.

Chorsu bazár – určite si nenechaj ujsť tento najväčší bazár v Uzbekistane, kde dostaneš všetko od výmyslu sveta: ovocie – čerstvé aj sušené, zeleninu, mäso, koreniny, ale kadečo ďalšie. Najlepšie urobíte, ak sem prídete ráno.

Foto: Martin Navrátil/Travelistan

Námestie nezávislosti – absolútne centrum mesta, kde je nielen parlament a sídlo vlády, ale aj pekný park a pomník pre všetkých Uzbekov, ktorí padli za druhej svetovej vojny.

4.-5.deň: Presun rýchlovlakom do Samarkandu cca 2,5 hodiny. Mesto častované prívlastkami ako Zrkadlo sveta či Šperk vesmíru naznačuje, že ide o čosi výnimočné.

Foto: Martin Navrátil/Travelistan

Pre veľa ľudí je Samarkand rovnako magický ako Atlantída. Nádherné mesto s typickou timurovskou architektúrou. Uvádzam najdôležitejšie pamiatky v Samarkande, za ktoré vďačí mesto najmä skutočnosti, že ležalo na legendárnej hodvábnej ceste a bolo centrom ríše za vlády slávneho Timura a jeho vnuka Ulugbeka.

Registan – veľkolepé námestie, ktoré bolo údajne najkrajším námestím stredovekého sveta. Bolo to miesto, kde obchodníci na hodvábnej ceste predávali svoj tovar. Komplex sa postupne rozširoval, najmä za vlády Ulugbeka. Nachádzajú sa tu tri medresy, (islamské náboženské školy vyššieho typu) – Medresa Ulugbek, Medresa Sher-Dor, Medresa Tyllia Kori. Tieto medresy patria medzi najstaršie zachovalé medresy na svete. V Registane nájdeš tiež mauzóleum Šajbanidov. Ak máš záujem vyjsť na vrch minaretov, opýtaj sa policajtov. Mali by ťa tam pustiť za cca. 8 EUR.

Bibi Chanum – najväčšia stredoveká mešita pomenovaná po manželke slávneho vládcu Timura. Kedysi tu bol uschovávaný najstarší Korán na svete, ktorý je teraz v Taškente. Mešitu postihlo v roku 1897 veľké zemetrasenie. V 70-tych rokoch minulého storočia sa ju snažili obnoviť, ale stavba je naďalej vo veľmi zlom stave.

Shah-i-Zinda – starobylý nekropolis obsahujúci najmä mauzóleá, kde sú pochovaní vládcovia timurskej dynastie. Komplex začali stavať už v 11. storočí a je krásnou ukážkou majoliky a mozaiky. Je to jedno z najposvätnejších miest Uzbekov a je aj pútnickým miestom.

Gur-i-Amir – mauzóleum, v ktorom je pochovaný najznámejší Uzbek Timur veľký, ale aj Ulugbek a ďalší členovia panovníckeho rodu. Nádherné miesto s najlepšou ukážkou stredovekého umenia. Večer je mauzóleum vysvietené. Strážnik ťa možno pustí dnu za malý poplatok a ty budeš mať toto magické miesto len pre seba.

Trhovisko Siab – nachádza sa v blízkosti mešity Bibi Chanum. Nájdete tu výborné čerstvé aj sušené ovocie, zeleninu, chlieb, mliečne výrobky, ale aj bohatý výber korenín a čajov. Alebo si môžeš dať delikátny plov s baraním mäsom.

Observatórium Ulugbeka – nachádza sa na hranici mesta Samarkand, taxíkom sa sem dostanete asi za 5 minút z centra mesta. Je to archeologická lokalita. Vedeli ste, že panovník Ulugbek patril medzi najväčších astronómov na svete? Vedel vypočítať obeh zeme okolo Slnka len s malou nepresnosťou? V miestnom múzeum sa dozviete ďalšie zaujímavosti o stredovekej učenosti na dvore Ulugbeka.

6.-7.deň: Presun rýchlovlakom do Buchary cca 2 hodiny. Mesto nabité historickými pamiatkami v strede vyprahnutej krajiny. Kým Samarkand je rozsiahly, Buchara je o niečo kompaktnejšia. Toľko budov pod ochranou UNESCO nenájdeš asi nikde inde.

Foto: Martin Navrátil/Travelistan

Buchara je jedným z najposvätnejších miest v celej Strednej Ázii a pre mnohých cestovateľov je Buchara najkrajším mestom v Uzbekistane. Všetky pamiatky v Buchare sú dostupné pešo a je možné stihnúť ich za jeden deň. Najvýznamnejšími pamiatkami sú:

Kalónsky minaret a mešita – patria medzi najstaršie a najkrajšie pamiatky v Buchare. Ako maják sa tu týči Kalónsky minaret, ktorý je vysoký 45,6 m a bol postavený v roku 1127. Je to jedna z mála stavieb, ktoré Džingischán nezničil.

Medresa Mir-i-Arab – stojí oproti Kalónskej mešite. Táto islamská škola bola založená v 16. storočí. Obdivovať ju však môžeš iba zvonka, keďže je to stále fungujúca škola a dnu turistov nevpustia.

Ark (Citadela) – najstaršia stavba s masívnymi stenami, ktorá sa stala aj pevnosťou. Je to v podstate palácový komplex používaný od 5. storočia do roku 1920, kedy ho zbombardovala Červená armáda. Zachovala sa iba trónna sieň. Kedysi to teda bolo kráľovské mesto a rezidencia emírov. Naposledy tu bol korunovaný emír Alim Khan v roku 1910. Dnes je to múzeum, v ktorom sa dozvieš viac o dejinách Uzbekov.

Chor-Minor – malý ale pekný. Je to v skutku fotogenická pamiatka nachádzajúca sa mimo hlavných turistických miest, ale každý vám rád ukáže cestu k nej. Od Lyabi-Hauz je to pešo cca. 15 minút. Chor znamená v preklade štyri, ide teda o stavbu so štyrmi minaretmi. Chor-Minor bol postavený v roku 1807 ako súčasť väčšej stavby s mešitou a medresou. Tieto však boli zničené počas sovietskej éry. Minarety, ktoré uvidíš boli pôvodne akoby vstupnou bránou bývalej medresy, ale v skutočnosti sú skôr dekoráciou ako minaretmi vo vlastnom slova zmysle. Odporúčam prísť sem pred západom slnka. Vaše fotky budú mať mäkšie svetlo

Lyabi-Hauz – veľmi populárne a živé námestie uprostred Buchary, kde si vychutnáte príjemnú atmosféru pod morušami. Je tu historická vodná nádrž, ktorá bola súčasťou zásobárne s vodou – dnes je to fontána, ktorú večer farebne vysvietia. Je to obľúbené miesto pre odpočinok. Vychutnajte si tu tóny orientálnej hudby, pivko alebo aj uzbecké špeciality v niektorej z reštaurácií! Hneď vedľa nájdete sochu legendárnej satirickej postavy súfijskej slovesnosti, mudrca a hrdinu ľudových poviedok – Hodžu Nasreddina.

Mauzóuleum Ismaila Samaniho – v parku Samani nájdeš najstaršiu islamskú stavbu v Buchare z roku 905. Mauzóleum je miestom odpočinku vplyvného vládcu z dynastie Samanidov – Ismaila Samaniho. Študenti architektúry túto stavbu dobre poznajú, keďže na nej sa zvyčajne vyučuje islamská architektúra. Je krásna z diaľky, ale hlavne z blízka. Nájdeš na nej kombináciu niekoľkých štýlov, od zoroastriánskeho umenia až po islamské.

Mauzóleum Chasma Ayub – mauzóleum pochádzajúce z 12.-16. storočia. Postavené bolo údajne na mieste, kde podľa legendy Jób udrel palicou do zeme v čase, keď krajinu sužovalo veľké sucho. Zo zeme vtom vystrekla voda, čistá a navyše liečivá. Mimochodom, Ayub znamená Jób.

Ulugbekova medresa – postavená v 15. storočí, údajne v nej vyučoval matematiku sám vládca Ulugbek. Nie je tak pekne zrekonštruovaná ako medresy na samarkandskom Registane, ale za návštevu určite stojí a vstup je doposiaľ bez poplatku.

Krytý bazár – v centre mesta nájdeš krytý historický bazár. Prechádzaš sa pod kupolami a kocháš sa v najrôznejších uzbeckých produktoch. Pre Bucharu sú známe najmä tzv. suzani, typické ručné výšivky s farebnými kvetinovými vzormi. Bazár je preplnený suzani obrusmi, vankúšmi a poťahmi a sú tu lacnejšie ako v Samarkande.

Bozori kord – stredoveký hamam (kúpele). Stále aktívne kúpele, v ktorých máš pocit ako keby si bol v rozprávke Tisíc a jednej noci. V kúpeľoch je tzv. suchá sauna, čiže nepredstavujte si sauny aké sú u nás, v ktorých teplota vystúpi na 90°C. V hamame ťa nielen poriadne vyumývajú a namydlia, ale aj pomasírujú. Masáž trvá cca. 5 minút, ale je skutočne poriadna! Nezľakni sa, ak uvidíte svojho kamaráta ako s ním narábajú!

8.-9.deň: Presun do Chivy miestnou dopravou – cca 5 hodín. Menšie uzbecké mesto nachádzajúce sa na bočnej tepne hodvábnej cesty. Cesta do Chivy vedie cez púšť Kyzylkum a je pomerne zdĺhavá.

Foto: Martin Navrátil/Travelistan

Uprostred Chivy sa nachádza veľmi zachovalá „stará Chiva“, čiže je to akoby „mesto uprostred mesta“ obohnané hradbami. V minulosti bola Chiva hlavným mestom Chivského chanátu. Táto „stará Chiva“ je dnes úchvatným kompaktným architektonickým múzeom, kde nájdeš niekoľko významných historických pamiatok:

Khuna Ark – pevnosť a rezidencia chánov. Pochádza z 12. storočia, neskôr bola rozšírená, takže obsahovala stajne, mincovňu, hárem, baraky, mešitu i väznicu chána.

Medresa a minaret Islom-Hoja – sú to novšie, ale veľmi pekné pamiatky, postavené v roku 1910. Minaret Islom-Hoja je najvyšší minaret v Uzbekistane (57 m) a je možné vystúpiť po schodoch až na jeho vrch.

10.deň: Celodenný výlet k Aralskému jazeru, ktorý vybavíš cez miestne CK. Jedna osoba stojí cca. 70 USD. Večer prelet do Taškentu (letenky stoja od 50 USD a treba dopredu kupovať, alebo nočným autobusom).

11.deň: Odlet domov

Koľko taká cesta vyjde? Ako je to s dopravou v Uzbekistane? Pozri najpodrobnejšie cestovateľské rady na Travelistane 

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov