foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Aj ty by si rád zažil legendárnu trasu naprieč Ruskom?

Máš kopec otázok a rád by si sa konečne dozvedel ako to je? Tu je 7 otázok, ktoré som od ľudí najčastejšie dostával.

Ako si vybrať správny vlak?

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Na transsibírskej magistrále – a v Rusku vo všeobecnosti – platí, že čím nižšie má vlak číslo (napríklad najlegendárnejší vlak č. 1 smerom na Moskvu resp. vlak č. 2 smerom do Vladivostoku), o to je modernejší, je klimatizovaný a je jednoznačne na lepšej úrovni ako vlaky na Slovensku. Ak sa číslo vlaku blíži k číslu 80 a vyššie, v tom prípade už ide o staršie vagóny a je z nich cítiť opotrebovanosť. Čiže čím nižšie číslo, tým lepší resp. komfortnejší vlak!

Kedy cestovať?

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Vlaková doprava premáva počas celého roka. Treba sa len rozhodnúť, či chceš vidieť Rusko počas mrazivej zimy alebo počas leta, kedy teploty vystúpia aj na +35°C. Drvivá časť turistov ide do Ruska v období od júna do septembra. Ak sa teda rozhodneš cestovať v lete, je dobré kúpiť si lístok dopredu minimálne mesiac.

Koľko stojí lístok a kde si ho môžem kúpiť?

Je to veľmi jednoduché. Na oficiálnej stránke ruských železníc sa zaregistruješ a kúpiš si lístok cez internet. Pozrieš si nielen číslo vlaku, ale vyberieš si aj konkrétne miesto. Pozrieť si môžeš aj to, cez ktoré mestá vlak pôjde, kde bude stáť a ako dlho. A by niekto príliš neveril oficiálnej stránke, lístok si môže kúpiť aj na hlavnej stanici v Bratislave. Neponúkajú tam však všetky vlaky.

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Cena lístka sa pohybuje v závislosti od čísla vlaku, teda čím nižšie číslo vlaku, tým drahší lístok. Čím vyššie číslo, tým lacnejší lístok. Treba si položiť otázku, aký komfort potrebuješ napríklad pri ceste, ktorá bude trvať 6 dní. Dnes je však ruský rubeľ veľmi nízky, a preto aj komfort je oveľa dostupnejší. Dnes lístok vieš dostať od 170 eur z Moskvy do Vladivostoku!!!! Čiže žiadne tisíce ako si ľudia predstavujú.

Ako funguje lístok?

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Mnoho cestovateľov si myslí, že lístok funguje ako open ticket a môže počas cesty vystupovať a nastupovať. Ak by to takto fungovalo, vznikne chaos. Preto, ak by si chcel cestovať na trase Moskva – Vladivostok a chceš popritom vidieť mestá ako Jekaterinburg, Omsk, Irkutsk a Chabarovsk, tak si kupuješ na jednotlivé trasy. Moskva – Jekaterinburg, Jekaterinburg – Omsk a tak ďalej. Rovnako ako na Slovensku.

Ako sa vo vlaku spí a ako vyzerá vlak?

Vlak je rozdelený na niekoľko kategórií:

  • 1. trieda spalny vagon – uzamknuteľné kupé s 2 lôžkami, máte pocit komfortu
  • 2. trieda kupe – uzamknuteľné kupé so 4 lôžkami. Ideálne, ak ste skupina štyroch ľudí. Bude to o to zábavnejšie, lebo ste stále spolu.
  • 3. trieda plackartny – otvorené kupé, lôžka sú aj v rozšírenej uličke. Budeš mať síce kontakt s domácimi, ale ak niekto chrápe, počuje to celý vlak. Alebo keď si niekto otvorí sardinky s cibuľou, a ver, že to určite niekto urobí, budete to cítiť. Navyše, keď vlak stojí, klíma je vypnutá a otvorené kupé sa odrazu mení na saunu. Zváž preto, či výška ušetrených peňazí stojí za to.

Je jedno, ktorú triedu si vyberieš, vždy dostaneš na cestu čistú plachtu, obliečky a malý uterák. V každom vagóne sa nachádzajú spoločné toalety a umyvárky so studenou tečúcou vodou. Sprcha sa vo vlaku väčšinou nenachádza. Sprcha je vo vlaku číslo 1 a 2 dostupná pre 1. triedu. Veľmi čisté sprchy sa inak nachádzajú na vlakových staniciach a keď má vlak dlhšiu prestávku, môžeš sa osprchovať za poplatok okolo 200 RUB(2,60 eur).

Je to bezpečné?

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Je!:) Ak sa nebojíš cestovať vlakmi na Slovensku, tak sa nemáš čoho báť ani v Rusku. Aj sama žena to zvládne bez problémov. Bláznivé príbehy z 90. rokoch už dávno nie sú skutočnosťou.

Ako často vlak zastavuje a ako je to s časovými pásmami?

foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Vlak sa počas celej cesty od Moskvy po Vladivostok riadi moskovským časom. Na hodinách na vlakových staniciach aj vo vlaku je vždy moskovský čas! Je to z toho dôvodu, aby nevznikol chaos, keď vlak prechádza toľkými časovými pásmami. Keď si teda kúpiš vlakový lístok napríklad v Irkutsku, spýtaj sa, či je na ňom napísaný moskovský čas alebo miestny čas.

Vlak zastavuje podľa harmonogramu, ktorý je vo vlaku. Niekde postojí 2 minúty, inde aj 60 minút. Vlak nikdy nečaká! Vlak odchádza presne a nerobí kontrolu pasažierov. Preto vždy maj pas a peniaze so sebou, keby si náhodou zmeškal vlak, aby si sa dostal do ďalšieho.

Hľadáš zmysluplný itinerár cesty? Inšpiruj sa nielen zástavkami, ale aj cenami či ďalšími radami na travelistan.sk

 

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov