foto: Aleš Tvrdý

Keď pred mnohými rokmi uzatvárali portugalskí moreplavci dohodu s domorodým obyvateľmi, tak určite nemali ani poňatia, ako sa územie vtedajšej Číny zmení, do dnešnej podoby.

Viac než pred 500 rokmi vznikla prvá a zároveň aj posledná európska kolónia na ďalekom východe. Vďaka tomu sa zmenilo mnoho vecí, niektoré však ešte stále trvajú do dnes. Z pôvodnej malej, rybárskej dediny, kde sa poflakovali len rybári z viacerých kmeňov a Číňania, je dnes z Makaa svetové epicentrum vo viacerých smeroch.

Dnes je správne povedať, že táto krajina je špeciálne územie, ktoré má vysoký stupeň autonomity, ale zároveň je tu aj veľký záujem materinskej krajiny o prinavrátenie územia späť k pevninskej Číne. Uvidíme, ako to bude vyzerať v roku 2049, keď sa to má oficiálne stať.

foto: Aleš Tvrdý

Dovtedy sa v Makau určite doslova zblázni ešte veľa ľudí. Niektorí od radosti, iní od zúfalstva. Nikdy nebudú šťastní všetci. Tak to už raz v kasínach chodí. Práve Makao je epicentrom gamblerstva. V Číne táto zábava nie je povolená, a preto tu prúdia dennodenne húfy turistov najmä preto, aby pokúšali šťastenu. Vďaka tomu sa tu pretočí viac peňazí ako v známom Las Vegas.

Do akej miery sú však úspešní? Neviem. Na jednej strane premýšľam, že sa im asi darí, keď ich tu je toľko. No na strane druhej je dôležitý ten fakt, že štátna pokladnica má príjem z hazardu, ktorý je takmer taký vysoký, ako rozpočet celého Slovenska na dva roky. Asi nám je jasné, že krupierom sa darí viac ako ich náprotivkom.

foto: Aleš Tvrdý

V konzumnom svete ešte zostávam. Dá sa povedať, že toto je raj pre všetkých tých, čo snívajú o nákupoch a bezhlavom utrácaní peňazí na všetko možné aj nemožné. Neberiem im to. Každý robí to, čo vie. Oni by sa možno čudovali mne, prečo sa trepem v noci do lesa s fotoaparátom len preto, aby som si odfotil hviezdy nad hlavou.

Poďme však späť k téme. Okrem kasín, mimochodom tu je aj také, ktoré sa pýši titulom toho najväčšieho na svete, je tu aj plno luxusných obchodov zo značkami, ktoré som v živote ani nevidel. Keď však vidím cenovky, tak mi je jasné, že toto asi nebude diskontná predajňa alebo sa tu platí ľudskými orgánmi. Ani tie šialené sumy však nezabránia tomu, aby si ich niekto neodniesol domov. Dosť však bolo konzumu a rýchlo sa poberám tam, kde sa mi to naozaj veľmi páči.

foto: Aleš Tvrdý

Nasadám do autobusu a sledujem ľudí v ňom. Nie náhodou. Robím to vždy rád, no tu v Makau, si dávam obzvlášť pozor na to, aby som videl nejakú zvláštnosť, jedinečnosť, proste niečo iné. Prečo? Je to celkom jednoduché. Obyvatelia tohto mikroštátu sa pýšia aj ďalším svetovým unikátom. Údajne tu žijú najšťastnejší ľudia na svete. To aj napriek tomu, že zároveň patria aj k najľudnatejším krajinám na svete pri počte obyvateľov na kilometer štvorcový. Neubránim sa myšlienkam, že ak chcú byť ľudia šťastní, tak musia žiť pokope a blízko seba. Odborník by to mohol nazvať socializácia, komik tomu možno povie tlačenka a mne nenapadá nič iné, len zvážiť obe možnosti.

To, že tu značnú dobu pôsobili práve Portugalci, sa nedá prehliadnuť. Teda, ak sa motám v starej časti mesta. V tej, ktorú stavali pôvodní obyvatelia je mix celého sveta. Samozrejme, tam nechýba ani Eiffelova veža, gondoly alebo socha slobody.

V meste je plno portugalských budov
V meste je plno portugalských budov, foto: Aleš Tvrdý

V tej (pre mňa) krajšej je neprehliadnuteľný dych a čaro Portugalska. Niekedy sám seba prichytím pri tom, že som zmätený z toho, či sa prechádzam po Porte alebo Makau. Samozrejme, že v hlavných uliciach je celkom tesno, no aj napriek tomu je tu veľa miest, kde som celkom sám. Len so svojimi myšlienkami a chuťou objavovať to, čo tu zanechala história.

Makao sa nachádza len kúsok od Hong Kongu, no dá sa povedať, že nie je také populárne ako jeho sused. Najmä medzi zahraničnými turistami. Medzi týmito dvomi špeciálnymi územiami premáva dennodenne množstvo lodí. K tomu mnoho dopravných a nákladných lodí… Premávka na nezávidenie. Tzv. perlová zátoka je preto poriadne vyťažená. Práve preto tu narážame, ako ľudstvo, na environmentálny problém. Donedávna bol ešte mnohým ľahostajný, no našťastie sa o situáciu začali zaujímať aj na tých správnych miestach.

foto: Aleš Tvrdý

Krátko po tom, ako sa dokončil most spájajúci Hong Kong s Makaom, sa začala riešiť aj otázka lodí v zátoke. Mimochodom ten most je svetový unikát. Vedie ponad hladinu mora, potom sa zapichne pod hladinu ako kopija a neskôr sa znovu vynorí ako chvost obrovského draka. Zrejme to nestaval Váhostav.

V spomínanej zátoke žije kolónia delfínov. Tie, ako je známe, sa medzi sebou dohovárajú ultrazvukovým vlnením. Pre hustú premávku lodí po hladine sa život delfínov značne komplikuje. Zvažuje sa riešenie akceptovateľné pre obe strany. Držím päste!

V príbehoch z ciest a článkoch z mojich ciest zistíš, že aj ty môžeš cestovať kamkoľvek po celom svete.
Uložiť článok

Viac článkov