foto: Aleš Tvrdý

Ktorá pláž je na svete najkrajšia?

Neviem. Zrejme už je na internete viac rebríčkov ako samotných pláži. Takže prečo neurobiť ďalší jeden navyše? Jasné, idem na to.

Lenže čo názor, to iné poradie. Tak to má podľa mňa aj byť. Každý z nás je predsa iný. Každý máme radi iný nápoj. Každý z nás si dá na večeru rád iné jedlo a každý z nás si po tej večeri ľahne do postele k inej partnerke. A prečo? Lebo každý z nás má rád niečo iné a vyhovuje mu takisto niečo celkom odlišné. Tak to má podľa mňa byť.

V tomto článku ti nechcem vtĺcť do hlavy to, kam sa jednoznačne musíš vybrať, lebo som tak rozhodol. Kdeže. Chcem sa s tebou podeliť o tie miesta, ktoré som navštívil a veľmi sa mi tam páčilo. Tebe sa možno vôbec nebudú pozdávať a možno áno. Presne tak to má byť. Ak tu nájdeš niečo, čo ťa motivuje, budem mať radosť. Ak tu však nájdeš niečo, čo ťa celkom odradí, tak aj to dáva zmysel. Poď si teda pozrieť pláže, na ktorých sa mi veľmi páčilo a daj mi vedieť, ktoré sú obľúbené v tvojom rebríčku.

Copacabana/Ipanema (Brazília)

Rio de Janeiro, foto: Aleš Tvrdý

Tieto dve pláže v Rio de Janeiro sa dajú len veľmi ťažko porovnať. Na oboch je super. Počas karnevalu a jeho každodenných, bujarých osláv, sa veľakrát môže stať to, že ani nevieš, na ktorej z nich vlastne si. Mimo karnevalu, to je zistiť o dosť jednoduchšie, no aj tak si môžeš užiť mestskú pohodu tak, ako to najviac vyhovuje tebe.

Ha´afeva (Tonga)

Ha´afeva – Tonga, foto: Aleš Tvrdý

Malinký ostrov, ktorý sa dá prejsť pešo, za dve hodiny, má po celom obvode len piesok. Je to teda jedna „nekonečná“ pláž, po ktorej sa dá chodiť dookola od rána do večera. Dostať sa na ňu vôbec nebol môj plán ani zámer. Asi to tak malo byť a bolo to jedno z najkrajších období, počas mojich ciest vôbec.

Castlepoint (Nový Zéland)

Castlepoint, foto: Aleš Tvrdý

Tu cestujú všetci tí, korí si chcú naozaj užiť pokoj. Vyvaľovanie sa v piesku, surfovanie, kempovanie, turistika… Dá sa tu všetko. Aj napriek tomu tu nie je extrémne veľa ľudí. Zrejme preto, lebo dostať sa na toto miesto chvíľu trvá. Oplatí sa však vynaložiť úsilie a zostať na pár dní.

Selong Belanak, Lombok (Indonézia)

Lombok – Indonézia, foto: Aleš Tvrdý

Pláž plná kráv nemusí byť vždy otrava. Teda ak nerozumieš ich jazyku. Vtedy sú omnoho fotogenickejšie. Tieto miestne krásky sa patrične dostali na zoznam najžiadúcejších snímkov na celej pláži. Mnoho ľudí tu príde najmä kvôli nim. Mnohí si však myslia, že im to tam patrí, lebo oni sú lepší, ako všetci ostatní. Tak nebuď vôl a maj trochu pokory aj ty.

Manukan (Malajzia)

Manukan – Malajzia, foto: Aleš Tvrdý

Malinký ostrov neďaleko Bornea je rajom pre tých, čo si nezabudli do batohu pribaliť aj šnorchel. Stačí vojsť do vody len tesne ponad kolená a pestrofarebné spoločníčky sa rýchlo dostavia na výzvedy. Škoda, že niekedy si dajú ľahko pomýliť za pestrofarebné odpadky, ktoré po sebe zanechali menej zodpovední návštevníci ostrova.

Sugar Beach, Bantayan (Filipíny)

Bantayan – Filipíny, foto: Aleš Tvrdý

Pláž, priam ako vystrihnutá z katalógu. Bledý piesok, vysoké palmy a ležadlo s kokosovým orechom, pod každou z nich. Raj na Filipínach, ktorý zatiaľ nenašlo veľa turistov. Kto vie, ako dlho to tak vydrží a prečo tomu tak je? Možno aj preto, lebo cesta na tento malý ostro, je trošku obťažnejšia, no stojí za to absolvovať ju.

Phi Phi (Thajsko)

Phi Phi – Thajsko, foto: Aleš Tvrdý

Je asi len málo ľudí, ktorí nevideli kultový film The Beach. Práve neďaleko odtiaľto je aj malá pláž Maya Bay. Tá je síce už dlhšie uzatvorená pre verejnosť, no aj tak sa oplatí preskúmať jej okolie. Jednodňový výlet po malých lagúnach patrí medzi tie najlepšie možnosti, ktoré sa tu dajú absolvovať.

Halong Bay (Vietnam)

Halong Bay – Vietnam, foto: Aleš Tvrdý

Bájna „Dračia zátoka“ víta každoročne nažhavených turistov z celej planéty. Aj ja som sa tu vybral už viackrát a vždy sa mi tu páčilo. Ak budeš zvažovať svoju návštevu aj ty, tak vedz, že existujú dva spôsoby, ako sa tam dostať. Ak máš viac času, tak sa viac oplatí spojiť tento výlet aj s pobytom na neďalekom ostrov Cat Ba a odtiaľ sa plaviť do zátoky.

Vladivostok (Rusko)

Vladivostok, foto: Aleš Tvrdý

Kto povedal, že pekná pláž musí mať vždy len piesok a more? Prečo si nepozrieť napríklad aj takú zamrznutú a snehom zaviatu pláž. Veď to je takisto zaujímavý pohľad. Mne sa taký naskytol po prvý a zatiaľ aj poslednýkrát v živote. Bolo to celkom zaujímavé, prechádzať sa po zamrznutom mori a sledovať, ako v tom mraze niekto dokáže chytať ryby.

Tarifa (Španielsko)

Tarifa – Španielsko, foto: Aleš Tvrdý

Obrovská pláž je skvelým miestom na oddych alebo zábavu kedykoľvek, počas celého dňa. Mne sa však najviac páčila vtedy, keď sa vďaka prílivu zdvihla hladina vody. Vytvorili sa tak malé pieskové ostrovčeky, okolo ktorých boli jazierka s teplou vodou. Plavčícka veža sa tak stala dokonalým miestom na nocľah a nič nerušené sledovanie okolia.

Essaouira (Maroko)

Essaouira – Maroko, foto: Aleš Tvrdý

Ani nie tak celkom pláž ako jej blízke okolie. Miesto, kde sa dennodenne spracovávajú a predávajú ryby. O tom, že ich je tu dostatok, vedia stovky poletujúcich čajok, ktoré musia zvládať súboj o korisť. Protivníkov majú dosť a získať potravu nie je celkom jednoduché. Tak, ako oni, tak aj túlavé mačky, psy alebo hlodavce rovnako „poľujú“ na to, kde si budú môcť niečo uchmatnúť.

Ayia Napa (Cyprus)

Ayia Napa – Cyprus, foto: Aleš Tvrdý

Na tomto ostrove je mnoho zaujímavých miest. Tu sa mi však najviac páčila priezračná morská voda, na ktorej lode akoby doslova levitovali. Niekedy som si nebol istý sám sebou, či sa pozerám na nejaký očný klam, alebo to je realita. Horúce letné dni sa aj preto o niečo ľahšie trávia práve tu, blízko mora.

Saona (Dominikánska Republika)

Saona – Dominikánska Republika, foto: Aleš Tvrdý

Asi nie zhodou okolností sa na toto miesto vybrali aj filmári z Hollywoodu. Takmer biely piesok, tisíc a jeden odtieň tyrkysových farieb mora a neskutočná pohoda. Pláže okolo ostrova Saona sa stali miestom, kde sa natáčali piráti z Karibiku, ale aj miestom, kde som si pozrel tú najkrajšiu zo všetkých pláži, ktoré som kedy videl.

La Palma (Kanárske ostrovy)

La Palma – Kanárske ostrovy, foto: Aleš Tvrdý

Ďalšou zo zaujímavých pláži je tá, ktorá sa nachádza na jednom z Kanárskych ostrovov. Ide o vzdialenejšiu destináciu, no to jej len viac pridáva na jej atraktivite. Keďže La Palma je ostrov, ktorý vznikol vulkanickou činnosťou, tak táto čierna pláž vznikla zmiešaním sopečného popola, spolu s pieskom. Daj si však pozor na to, aby si sa po nej neprechádzal na poludnie. To by ťa veľmi pálilo.

V príbehoch z ciest a článkoch z mojich ciest zistíš, že aj ty môžeš cestovať kamkoľvek po celom svete.
Uložiť článok

Viac článkov