Je depresia a depresia. Niekto ju dostane kvôli zlomenému nechtu, pre iného je to psychické ochorenie, z ktorého sa nedá len tak ľahko dostať...

Mnoho ľudí je skalopevne presvedčených, že depresia je len zlá nálada, stav, za ktorý môže vonkajšia okolnosť. Ukončenie vzťahu, zlá práca či komplikované rodinné vzťahy. No tí, čo ju pocítili na vlastnej koži vedia, že sa diametrálne líši od „klasického“ smútku či sklamania, ktorý raz za čas dopadne na každého z nás. V spoločnosti však panuje množstvo mýtov o tomto ochorení, no je najvyšší čas, aby sme im konečne prestali veriť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetko, čo sa nám deje, nás môže niekam posunúť. Aj depresia môže v sebe ukrývať priestor pre vnútorný rast. Môžeme zabojovať, nepodľahnúť, hľadať cestičku von z komplikovaného labyrintu ľudskej mysle. No predstavte si, aký to musí byť pocit, keď trpíte tak neskutočne, že nie ste schopní zúčastňovať sa bežných aktivít. Nemôžete dýchať, nespíte, len trpíte a trpíte. Chcete sa z toho dostať. Naozaj. Avšak obrovské kvantum energie vás stojí samotný boj s chorobou. Ak však ľudia okolo vás veria týmto piatim mýtom, vám to vôbec neuľahčí život. Skôr naopak. Pretože všetko je v skutočnosti inak!

#1 Nad depresiou zvíťazí človek úplne sám

Photo by Chad Madden on Unsplash

Ešte raz opakujeme. Nie je to klasický smútok. Depresia je dlhodobý vnútorný stav bolesti, ktorej treba venovať pozornosť. Môžete byť navonok silní a nebojácni, no skutočná sila spočíva v tom, keď sa nebojíte priznať, že máte problém. Jednoznačne by o tom, že trpíte, mal vedieť partner či rodičia. Urobia všetko preto, aby vám pomohli. Ak nie, určite máte okolo seba aj priateľov. Aj podporné skupiny vám môžu neskutočne pomôcť. Človek by však nemal so svojím problémom ostávať úplne sám.

#2 Depresiu môžeme utopiť v závislosti

Nemusí to byť len alkohol. Mnohí ľudia depresiu utápajú síce v alkohole, no otupenie mysle je (našťastie) len krátkodobé riešenie. Človek sa však môže stať závislým aj na ďalších veciach. Na mobile, hracej konzole, jedle či partnerovi. Nevyriešite nič. Zlý vnútorný stav sa len znásobí a okrem toho dostanete neželaný bonus navyše. Závislosť.

#3 Depresia je len vecou mysle a vôbec nemá vplyv na fyzický stav

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Jedným z príznakov depresie je strata energie. Jednoducho nevládzete. A preto často dopĺňate energiu jedlom. To má za následok priberanie. Niektorí ľudia zas počas depresie vôbec nejedia. A to tiež neprospeje nášmu zdraviu. Podľa viacerých ľudí je však jedným z vynikajúcich nástrojov cvičenie. Vybehnite na pole. Venujte sa fyzickej aktivite. Aj obyčajné vyťahovanie buriny zo záhrady vám pomôže prepnúť na iné myšlienky.

#4 Netreba vyhľadať odborníka

Nikto sa nechce pred cudzím človekom rozhovoriť o svojich démonoch. Ale prečo by sme mali ich pomoc vytrvalo odmietať? Už len samotné „vypustenie“ pary môže mať liečebný účinok. Lekár vás dokáže nakopnúť. Nebude to síce zo dňa na deň, no vedzte, že vám dá iný pohľad na život. A ak budete na tom naozaj zle, predpíše vám lieky. Tie tiež už pomohli z najhoršieho nejednému človeku.

#5 Depresia je slabosť. Preto ju treba ukrývať

Možno aj vo vás niekde drieme strach. Čo by na to povedali susedia, či bývalí spolužiaci, keby sa dozvedeli, že trpíte psychickým ochorením? Veď to je hanba a nálepka na celý život! To je však omyl! O depresii treba rozprávať, rovnako ako aj o ostatných ochoreniach.

Verte, že nie ste jediný, kto trpí týmto ochorením. Z nejakého dôvodu sa to stalo práve vám. Možno o pár rokov pochopíte zmysel. Pretože aj to najhoršie, čo sa nám udeje, môže byť pre nás darom. Možno sa vám preriedi okruh „naozajstných“ kamarátov. Možno sa posuniete dopredu. Objavíte knihu, ktorá vám zmení život, necháte prácu, ktorá vás nenapĺňa. Pretože vždy je za depresiou nejaká príčina. Len ju treba objaviť…

Pozri aj: 8 príznakov, podľa ktorých zistíte, že si niekto vo vašom okolí prechádza existenciálnou krízou

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov