Depresia. Toľko sme už toho o nej počuli a ešte viac čítali. Hovorí sa, že kto ju nezažil, nepochopí, aké to je. Nuž ale kto by chcel len tak, dobrovoľne, ochorieť na depresiu? Nikto.

My vám prinášame prijateľnejší spôsob, ako sa priblížiť k porozumeniu tohto náročného psychického ochorenia. Lepšie je raz vidieť, než stokrát počuť a preto vám dnes predstavíme 8 zaujímavých filmov, ktoré vám depresiu predstavia z rôznych strán a možno zmenia aj váš doterajší pohľad na ňu. Lebo depresia, to nie je len smútok, ale aj vina, beznádej, pocit bezcennosti a dojem, že pre vás už niet riešenia…

Článok pokračuje pod videom ↓

Otec šampión (2009)

Hlavnú postavu Lancea Claytona hrá skvelý Robin Williams, ktorý je osamelý otec syna s poruchami správania a závislosťou na pornografii. Všetko sa ešte zhorší, keď syn spácha samovraždu a na Lancea doliehajú jeho pocity osobného i profesionálneho zlyhania. Musí sa vysporiadať s pocitmi osamelosti a beznádeje, ako aj s tým, že z jeho veľkých snov o tom, že raz bude slávnym básnikom a spisovateľom, mu nezostalo nič, len miesto učiteľa angličtiny na strednej škole.

Dojem z celého filmu je umocnený tým, že aj samotný Robin Williams trpel hlbokou depresiou, ktorej napokon v roku 2015 podľahol tým, že svoj život ukončil samovraždou.

Melanchólia (2011)

Vo filme z dánskej produkcie zahviezdila Kirsten Dunst, ktorá stvárnila rolu Justine. Film začína radostne – svadbou, ktorú pretne zvláštny úkaz na oblohe. Justine, zahĺbená do seba, má pocit, že nemá akýkoľvek vplyv na svoj život. Keď všetko zakalí skaza, v podobe planéty rútiacej sa na Zem, Justine si konečne dovolí dopriať si všetko, čo chce.

Diváka strhne dej, ktorý viac a viac graduje, prekvapivé zvraty ako aj zvláštna metafora zničenia Zeme, ktorá naráža na to, aké ohromné deštruktívne účinky môže mať depresia.

Narušenie (1999)

Tento film bol natočený podľa skutočnej udalosti. Zobrazuje príbeh Susanny Kaysen, ktorú si vo filme zahrala Winona Ryde. Susann strávila 18 mesiacov na psychiatrickom oddelení, kde sa liečila na depresiu a poruchu osobnosti.

Počas pobytu stretáva ľudí, ktorí ju hlboko ovplyvnia – je svedkom progresu mnohých ale i samovraždy jedného zo spolupacientov. Susann napokon nachádza cestu k niekomu, koho už dávno stratila – k sebe samej.

Život je krásny (1946)

Túto americkú vianočnú klasiku ste pravdepodobne ešte nevideli. V úvode počujete modlitby za úspešného podnikateľa menom George Baily, ktorý sa v predvečer Vianoc rozhodne ukončiť svoj život. Tento muž trpiaci depresiou celý život pracoval, aby pre iných vybudoval lepší svet.

Pre samovraždu sa rozhodol po tom, čo si uvedomil, že jeho životná poistka môže ľuďom pomôcť viac, než jeho existencia. Keď sa chystá skočiť z Brooklynského mosta, zjaví sa mu anjel a ukáže mu, aký by bol život bez neho a Baily napokon pochopí, že jeho život má zmysel a je pre ľudí dôležitejší, než jeho peniaze.

Zmätená duša (2007)

Mathew Perry, známy zo seriálu Priatelia, tu stvárňuje rolu scenáristu Hudsona Milbanka, ktorý každodenne na vlastnej koži prežíva to, čo niektorí chápu ako „znecitilivenie“, teda zvláštne reakcie na každodenné, ale aj problémové skúsenosti.

Hudson si uvedomuje, že niečo sa s ním deje, a preto vyhľadá odbornú pomoc. Lieky, ktoré mu predpíše lekár mu nezaberajú a preto sa podrobí alternatívnej liečbe. Počas nej sa zamiluje, porozumie samému sebe a naučí sa žiť so svojím zvláštnym pohľadom na svet. Tým pohľadom je novoobjavená choroba – depersonalizačná porucha.

Niečo ako komédia (2010)

Na rozdiel od tých predchádzajúcich, táto snímka sa zameriava na „normálne“ pocity násťročných. Po tom, čo sa mu takmer podarí samovražda, vyhľadá 16-ročný Greg Kilner psychiatra. Pretože detské oddelenie je dočasne uzavreté, skončí na psychiatrii pre dospelých. Tam sa spriatelí s ďalšími pacientmi a dostane príležitosť začať od znova.

Aj keď tento film nie je strhujúco dramatický, vcelku verne zobrazuje pocity mladých ľudí, ktorých ničí spoločenský tlak a nároky dospelých, ktorým sa všemožne snažia uniknúť.

Cake (2014)

O tom, že minulosť môže ničiť našu prítomnosť, vie svoje aj postava Claire, ktorú si vo filme Cake zahrala Jennifer Anniston. Claire trápi chronická bolesť, ktorá je dôsledkom autonehody. Snaží sa ju liečiť pomocou liekov a rehabilitácie a skutočnú príčinu svojej bolesti zastiera neustálym sťažovaním sa a popieraním.

Depresia prichádza, keď sa Claire rozhodne pátrať po tom, čo spôsobilo onú nehodu, pri ktorej zomrel aj jej syn. Popieranie minulosti, beznádej, strata zmyslu života… Aj o tom je Cake.

The Skeleton Twins (2014)

The Skeleton Twins, alebo v českej verzii Moje ségra má prima bráchu, je príbeh o dvojvaječných dvojčatách – chlapcovi a dievčati, ktoré sa v rovnakom čase, na rozdielnych miestach a za rôznych okolností rozhodnú spáchať samovraždu. Milo si podreže žily, no pomoc príde včas. Jeho sestra Maggie sa chce predávkovať liekmi, no ani jej sa nepodarí zomrieť. Našťastie.

Obaja sa po dlhom odlúčení stretnú a snažia sa prísť na to, čo sa v ich životoch pokazilo. Záchranu nájdu jeden v druhom. Film opäť raz dokazuje, aké dôležité sú medziľudské vzťahy. A to nie len u depresívnych pacientov…

Ak ste tieto filmy už videli, alebo vám tento zoznam nestačí, skúste ešte niektoré z týchto:

  • Smrť panien (1999)
  • Little Miss Sunshine (2006)
  • Vedľajšie účinky (2013)
  • Dva dni, jedna noc (2014)

Veríme, že vás tento výber oslovil, a že vám tieto filmy priblížia depresiu v inom svetle.

Pozri aj: Týchto 10 filmov vám priblíži psychické ochorenia lepšie, než ktorákoľvek učebnica

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov