Foto: pexels.com

Možno sa to stalo aj vám...

Fyzické týranie je vo vzťahu absolútne neodpustiteľné a neexistuje ani jediný dôvod na jeho tolerovanie, no inak to nie je ani s týraním psychickým. To síce nezanecháva rany na pokožke, no zanecháva hlboké jazvy na duši. Aj keď ich nevidno, človek si ich so sebou nesie po zvyšok života, a či už vedome alebo podvedome ho ovplyvňujú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence popísal 7 vecí, ktoré pochopia iba ľudia, ktorí boli vo vzťahu s emocionálnym tyranom.

#1 Neustále ponižovanie

Emocionálny tyran vás neustále ponižuje. Jeho cieľom je presvedčiť vás o tom, že vo vzťahu je dominantný on, a vy sa mu musíte absolútne vo všetkom podriadiť. Len on je ten dobre vyzerajúci, len on je ten úspešný, len on je ten šikovný, len on má vždy pravdu. Neznesie ani len zmienku o vašom úspechu či akúkoľvek pochvalu na vašu adresu. Spraví všetko preto, aby vás presvedčil o presnom opaku.

#2 Vyhrážanie sa

Takýto človek (môže ním byť ako muž, tak i žena) sa vám začne vyhrážať hneď, ako mu poviete, že chcete, aby sa váš vzťah skončil. Začne sa vám vyhrážať tým, že vám vezme dom, deti, všetky peniaze, alebo že vyzradí nejaké vaše tajomstvo. Jednoducho neznesie predstavu, že by ste ho opustili a nedovolí vám to.

#3 Ovládanie

Emocionálny tyran vás bude ovládať. Budete môcť robiť len to, čo povie on a ak vám niečo zakáže, budete mať pocit, že si nedokážete pomôcť. Navyše sa bude snažiť aj o to, aby rozhodoval o vašich spoločných financiách, aby vás mohol držať ešte viac “na krátko”.

Autor fotky: Lukas na Pexels

#4 Strata súkromia

Pri takomto človeku zabudnite na akékoľvek súkromie. Spraví všetko preto, aby tajne sledoval všetky vaše správy, telefonáty a maily a len čo sa mu niečo znepáči, dá vám to poriadne “vyžrať”. Je totiž presvedčený o tom, že nemáte právo na žiadne súkromie.

#5 Spraví z vás hlupáka

Keď mu začnete vyčítať jeho správanie, povie vám, že všetko beriete príliš vážne, alebo že ste len nejakí “precitlivení”. Nikdy si nepripustí, že je to on, kto tu nie je normálny – blázna bude robiť z vás.

#6 Pripraví vás o najbližších

Emocionálny tyran chce, aby ste patrili len a len jemu. Neváha preto využiť ani tie najšpinavšie praktiky na to, aby vás pripravil o ľudí, na ktorých vám záleží najviac. Keď sa mu to podarí, ešte vám povie, ze vás pred nimi varoval.

#7 Je náladový

Pri emocionálnom tyranovi nikdy neviete, v akej nálade ho práve zastihnete. Je nepredvídateľný a jeho nálady sa menia ako aprílové počasie. Rád to bude, samozrejme, dávať za vinu vám.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov